Yönetmelik değişikliğine genel olarak bakıldığında öğretmenlerin adaylık sürecine ilişkin uygulamadan alınan geri bildirimlerin dikkate alındığı gözlenmekle birlikte, diğer önemli bir değişiklik öğretmenlerin aynı eğitim kurumunda azami çalışma süreleri konusunda yapıldı.

Yeni yönetmelikle ilgili açıklamalarda bulunan Eğitim-Bir-Sen Nevşehir Şube Başkanı Mustafa Özdemir, “Buna göre yönetmeliğin, 18´nci maddesinde yapılan değişiklikle, eğitim kurumu müdürünün performans değerlendirme sürecindeki birinci, ikinci ve üçüncü değerlendirmeler ile nihai değerlendirmeye dair iş yükü ve evrak akışının hafifletilmesi amaçlanmıştır.

19´uncu maddesinde yapılan değişiklikle, aday öğretmenlere uygulanacak sınavın, ihtiyaç duyulması halinde coğrafi şartlar göz önünde bulundurularak birden fazla il için bir veya birden fazla merkezde gerçekleştirilebileceği yönünde düzenleme yapılmıştır.

23´üncü maddesinde yapılan değişikle, sözlü sınavın Bakanlık merkezinde yapılması durumunda oluşturulacak sözlü sınav komisyonuna ihtiyaç duyulması halinde komisyon üyelerinin birinin yerine bir öğretim üyesinin görevlendirilebileceği ve birden fazla komisyon kurulmasına ihtiyaç duyulması durumunda; “Millî Eğitim Bakanlığı merkez teşkilatında farklı birimlerden daire başkanı, şube müdürü, millî eğitim uzmanı veya şahsa bağlı eğitim uzmanından” oluşacak komisyonların kurulmasına imkân sağlayan düzenleme yapılmıştır.

Ayrıca, sözlü sınavın illerde yapılması durumunda oluşturulacak komisyona il millî eğitim müdürlüğünden görevlendirilecek şube müdürünün yerine şahsa bağlı eğitim uzmanının da görevlendirilebileceği ve illerdeki bu komisyonun il millî eğitim müdürünün teklifi Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğünün onayı ile yapılabileceği yönünde bir düzenleme yapılmıştır.

48´inci maddesinde yapılan değişiklikle, öğretmenlerin aynı eğitim kurumundaki 8 yıllık çalışma süresi 12 yıl olarak değiştirilmiştir. Bu durumda aynı eğitim kurumunda yer değiştirme yapılacak yılın 30 Eylül tarihi itibarıyla 12 yıl görev yapmış öğretmenlerin, coğrafi durum ve ulaşım şartları göz önünde bulundurularak valiliklerce belirlenen ilçe gruplarında alanlarında öğretmen ihtiyacı bulunan eğitim kurumlarına tercihleri doğrultusunda hizmet puanı üstünlüğüne göre görev yerlerinin değiştirilmesi işlemi gerçekleştirilecektir.

Geçici 3´üncü maddesinde yapılan değişiklikle, Yönetmeliğin 48´inci maddesinde yapılan değişikliğe paralel olarak uygulamanın, aynı eğitim kurumunda; 2014-2015(Bu yıl) öğretim yılında 15 yıl, 2015-2016 öğretim yılında 14 yıl, 2016-2017 öğretim yılında 13 yıl, görev yapan öğretmenler hakkında yapılması düzenlemesi yapılmıştır” dedi.