NEVÜ Okuma Kulübü tarafından üniversitenin Kültür ve Kongre Merkezinde Eğitmen Melek Yorgancı´nın konuşmacı olarak yer aldığı etkinliğe; üniversite personeli ve öğrenciler katıldı.

Katılımcılara anlayarak hızlı okuma teknikleri hakkında bilgi veren Eğitmen Melek Yorgancı “Bilindiği gibi günümüz bilgi çağı olduğu gibi aynı zamanda bir hız çağı. Bilgiye kısa zamanda ulaşmak ve okuduğumuzu anlamak için ‘Anlayarak Hızlı Okumaya´ ihtiyaç duyulmakta. ‘Hızlı okumak bana ne kazandıracak?´ derseniz, bu eğitim sayesinde okunan kelime sayısında ve anlama oranında fark yaratacak kadar bir artış sağlandığı gözlenmektedir. Her yıl sınavlarda artan kelime sayıları ve sabit kalan sınav süreleri siz öğrencilerimizin fark yaratmak ve hedefe ulaşmaları için hızlı olmaları gerektiğini bizlere göstermekte. Eğitimi almış bir çok öğrenci ilk okumada  150-180  kelime okuyarak yaklaşık iki haftalık eğitim sonuna doğru bu sayı 600-700 kelime arası değişmekte.

Göz ve beyin egzersizleri yardımıyla göz kaslarının güçlendirilmesi, hızlandırılması, hızlı görme, hızlı algılama esasına dayanan bir eğitim içeriği olmaktadır. Gözlerimizde;  sempatik ve parasempatik sinirler bulunur. Göz kaslarımız standart kaslarımızdan çok farklıdır. Vücudumuzda 140 kas lifi içinden 1 sinir geçerken gözlerimizde 10 kas lifinden 1 sinir geçer. Bu da göz kaslarımızın etrafında çok yoğun sinir olduğunu gösterir. Bu kaslar ve sinirler eğitildiğinde hem derinlik algısı gelişir hem de aktif görme alanı genişler. Göz sinirlerimiz standart sinirlerden farklıdır, sadece göz kaslarında derinliği algılayan özel sinirler bulunmakta.  Göz egzersizlerini önemli yapan da bu kas ve sinirlerdir. Göz kaslarımız da diğer kaslarımız gibi çalışır. Kullanılmadıkça zayıflayan göz kasları doğru egzersizlerle daha hızlı görmeye, metinin üzerinden daha hızlı okumaya ve geniş alan görmeye başlar.  Hızlanan göz ve beyin koordinasyonunuz sayesinde bilgiyi çabuk algılar çabuk öğrenir ve daha çabuk hatırlarsınız.  Okuduğunuz her şey için fotografik (görsel) hafızanızı geliştirin. Bu sayede kolay öğrenir kolay hatırlarsınız. Hızlı okumanın; Zamandan tasarruf, günlük okuma saatinizde daha fazla sayfa okuma, okuduğunu daha iyi anlama-hatırlama, analiz yeteneğinin gelişmesi, görsel hafızanın gelişmesi, kelime hazinesinin gelişmesi, dikkat-konsantre-odaklanmanın sağlanması, kaygının giderilmesi, bilgi birikiminin artması, kitap okuma kültürünün gelişmesi ve iş- okul yaşamına büyük katkısı vardır” dedi.

Anlayarak hızlı okuma tekniğinin özellikle sınav dönemlerinde öğrencilerin daha hızlı okuyup, daha hızlı anlayarak, sınavlardaki başarısını arttığına değinen Yorgancı,  ayrıca zaman tasarrufu nedeniyle öğrencilerin soruları rahatça anlayarak ve doğru çözmesine büyük katkı sağladığına vurgu yaptı.

Konferans Yorgancı´nın konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını cevaplandırması ve kendilerine  Okuma Kulübü Başkanı Seminer Çetin tarafından plaket takdimiyle son buldu.