Emniyetten yapılan açıklamada, vatandaşları cep telefonlarından arayarak kendilerini polis veya savcı olarak tanıtan dolandırıcılara karşı vatandaşların bilinçli olmaları gerektiği belirtildi.

Vatandaşların bu tür konularla karşılaştıklarında güvenlik güçlerine bilgi verilmesi istenen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Sizi arayarak Hakim, Polis, Savcı, Jandarma, Kamu Görevlisi, Banka Görevlisi olarak tanıtan ve kontör, para, kredi kartı bilgileri v.s. isteyen kişilere itibar etmeyin.

Zira bir Kamu Görevlisinin sizden para talep etmesi kanuna aykırıdır. Hakim, Savcı, Polis olarak tanıtan kişiler bir Terör, Kaçakçılık v.s. suçlarıyla alakanız olduğunu ileri sürerek size yardımcı olacaklarını ya da bu şekilde tehdit etmeleri halinde korku ve paniğe kapılmayın ve hemen ‘155 Polis İmdat´ hattını arayarak ya da en yakın polis merkezine giderek bu durumu teyit edin.

Vatandaşlarımızın hesabında bloke olduğu, hesabının dondurulduğu, hesabına ait kredi borcu olduğu, vergi borcunun olduğu vb. bahanelerle para ve kişisel bilgi taleplerine itibar etmemeleri gerekir. Dolandırıcı şahısların kendilerine inanmamanız halinde size yine kendilerince verilen numaralardan teyit etmeyin. İlgili kurum ve yerlerin kendi numarasını internet üzerinden kolayca bularak durumun gerçekliğini öğrenin.

Dolandırıcıların inandırıcı olmak için değişik kanallarla ele geçirdikleri sizin ve ailenizin numaralarını ve bilgilerine ulaşarak size karşı kullanabileceklerini unutmayın.

Hatta eşinizi sizinle aynı anda arayarak senaryo ürettikleri görülmektedir. Yine dolandırıcıların inandırıcı olmak için Polis telsiz sesi ve Banka/Şirket Çağrı Merkezi gibi ses kayıtları kullandıkları da görüldüğünden bu konuda da dikkatli olunması gerekmektedir. Dolandırıcıların buna benzer olarak yeni taktikler geliştirdikleri unutulmamalı ve şüpheli durumlarda Her Yerden ücretsiz olarak 155 Polis İmdat hattını arayın.”