Huzurevinden ayrıldıktan sonra gece geç saatlere kadar beklenilmesine rağmen dönüş yapmayan Abuzer amcayı arama çalışmaları Hacıbektaş ilçesi ve çevresinde devam etti.

AFAD’ın çalışmasına İHH Arama-Kurtarma ekibi koordinatörü Hüseyin Çakır ve Mehmet Öğütgen de destek verdi.

Arazide, tarama faaliyeti sürdüren AFAD ve İHH ekipleri yaşlı adamın izine rastlayamazken, İlçe Emniyet Müdürlüğü de MOBESE kayıtlarını mercek altına aldı.

Yapılan incelemede, yaşlı adamın akşam saatlerinde Kırşehir istikametine gitmekte olan bir yolcu otobüsüne bindiği tespit edildi.

Hacıbektaş Kaymakamlığı, yapılan tespit neticesinde arama çalışmalarını durdurma kararı aldı.

İHH Arama Kurtarma hakkında:

İHH acil yardım ve arama kurtarma ekipleri yetkinlik elde edebilmek için birçok farklı eğitimden geçer. Göçükte, su altında ve yangında arama kurtarma eğitimleri kurslar halinde alınır. Yangında arama kurtarma eğitimleri İtfaiye Eğitim Merkezi’nde oluşturulan yangın simülasyonları eşliğinde uzman ekiplerce verilir. Yangının gerçekleştiği mekandan yaralı tahliyesi, tahliye düzenekleri kurulması ve benzeri eğitimleri alan ekipler mekan yapısına özel müdahale edebilme kabiliyeti kazanır.

Göçük ve yıkıntıda arama kurtarma yapabilmek için AFAD eğitimcileri öncülüğünde enkaz alanında birebir arama kurtarma ve arama ekipmanlarını kullanma eğitimleri verilir. İletişimin çöktüğü, telefon ve internet şebekelerinin çalışmadığı afet durumlarında kullanılmak üzere telsiz eğitimleri alan ekipler telsiz istasyonu kurma ve afet durumları için iletişim ağı oluşturma konularında yetkinlik kazanır.

Sualtı arama kurtarma eğitimleri ise açık havuz ve denizlerde hedef üzerine arama kurtarma yapılarak gerçekleştirilir. İlkyardım eğitimlerini de tamamlayan ekipler farklı kaza ve afetlere müdahale etme ehliyetine sahip olur.

Bu eğitimler belli periyotlarda ve belli seviyelerde verilir. Uzmanlaşmanın uzun yıllar aldığı arama kurtarma eğitimleri İHH bünyesinde devam ediyor. Şimdiye kadar farklı seviyelerde 850 kişi bu eğitimleri almış ve afetlere hazır durumda.