PERFORMANSINI ÖLÇEN ŞİRKETLER DOĞRU KARARLAR ALIYOR

İş insanlarının ve iş dünyası derneklerinin sürdürülebilirliği, organizasyon yapısının güçlendirilmesi ve kurumsal yönetim alanında farkındalık oluşturulması amacıyla TÜRKONFED ve CIPE iş birliğinde hayata geçirilen “İş Dünyası için Yerel Kalkınma” projesinin dördüncü etkinliği KAPADOKYASİFED ev sahipliğinde, Kapadokya’da düzenlendi.

Özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla gerçekleşen etkinlikte, belirlenen iş hedeflerine ne ölçüde ulaşıldığını takip etmenin doğru kararlar almayı sağladığına dikkat çekildi.

Türkiye’nin en büyük bağımsız ve gönüllü iş dünyası örgütü Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve ABD merkezli Center for International Private Enterprise (CIPE) tarafından hayata geçirilen “İş Dünyası için Yerel Kalkınma” projesinin dördüncü etkinliği Kapadokya’da yapıldı. Nevşehir, Aksaray, Niğde, Kırıkkale ve Kırşehir’i kapsayan Kapadokya Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (KAPADOKYASİFED) ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katılım gösterdi.

NERGİZ KADOOĞLU ÇİFÇİ: “HAYALİMİZDEKİ TÜRKİYE İÇİN KALKINMAYA YERELDEN BAŞLAMALIYIZ”

Türkiye’nin dört bir yanından 50 bini aşkın şirketi temsil eden TÜRKONFED’in, iş dünyasının birbirine kenetlendiği bir Anadolu mozaiği olduğunu söyleyen TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nergiz Kadooğlu Çifçi, “Ülkemizin global iş dünyasındaki yerini güçlendirmek üzere her şirketimizin kıymetli bir rolü olduğuna inanıyoruz. Bu kapsamda da her şirketimizin daha verimli, yeni dünya düzenine daha uyumlu olmasının gerekliliğine odaklanıyoruz. Organizasyonel performans yönetimi ve ölçümünü de bu anlamda ihtiyacımız olan köklü dönüşümü temelden başlatacak olan kıymetli unsurlar olarak görüyoruz” dedi. Çifçi şöyle devam etti; “Hayalini kurduğumuz gelecekteki Türkiye’ye ulaşmamızda ülkemizin dört bir yanından, yerelden başlayan kalkınmanın gerekliliğini vurguluyoruz. Bu alandaki hedefimiz kurumsal sosyal sorumluluk bilincinin gelişmesi ve yerel kalkınmaya göre şekillendirilen sorumluluk faaliyetlerinin gerçekleştirilmesidir.”

HABİBE BEŞER: “BÖLGEMİZ TARIM, TURİZM VE TİCARETLE KALKINIYOR”

KAPADOKYASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Habibe Beşer de bölgenin kalkınmasında kısaca “3T” olarak adlandırdıkları turizm, tarım ve ticaretin ön plana çıktığını ifade ederek, “Başta üzüm, kayısı, madem, elma, lahana ve buğday olmak üzere bölgemizin değerlerini dünyanın dört bir yanına ihraç ediyoruz. Turizm ve rekreatif faaliyetlerde, yalnızca doğa, kültür değil bölge halkı da önemli bir etken. Bu nedenle yerel halkın bu faaliyetlere yaklaşımlarını ortaya koyacak ve bununla birlikte katılımlarını artıracak planlamalar yapılması gerekiyor. Ticaret ve sanayide ise bölgemiz, mevcut ekonomik koşullardan ve pandemiden etkilenmeye devam ediyor. Federasyon olarak bu kapsamda bölgesel kalkınma ve kadınların çok yönlü güçlendirilmesine yönelik projeler geliştiriyoruz” diye konuştu.

BAYRAM EKİCİ: “TÜRKONFED’E BAĞLI BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜ OLMANIN GURURUNU YAŞIYORUZ”

KAPADOKYASİFED Başkan Vekili, Türkiye Gazeteciler Federasyonu(TGF) Genel Sekreteri ve Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti (NGC) Başkanı Bayram Ekici ise KAPADOKYASİFED’in TÜSİAD, KAPADOKYA GİAD, KAPADOKYA KÜLTÜR SANAT MEDENİYETLERİ DERNEĞİ, ANNE BABA ÇOCUK EĞİTİMCİLERİ DERNEĞİ, NİĞDE GİAD, KIRŞEHİR GİAD, KAPADOKYA PROFESYONEL İŞ İNSANLARI DERNEĞİ ve ANADOLU KADIN GÜÇLERİ PLATFORMU’ndan oluşan geniş kapsamlı bir federasyon olduğunu belirterek; “Bizler Yereldeki kalkınmanın aile ile birlikte başlayarak kültür sanatla devam edeceği ve nihayetinde başarılı ve mutlu iş insanlarının bu şekilde yetişeceğine inanan Orta Anadolu Bölgesinin önemli sivil toplum örgütlerinden biriyiz.

Bu sayede Yaşam kalitesini artıran toplumların, hayattan duyduğu memnuniyeti iş ortamına taşımasıyla daha verimli olacağı kanaatindeyiz.

Yine bizler, Kapadokya Sanayi ve İş İnsanları Federasyonu olarak; bünyemizdeki 7 dernek ve bir platform ile birlikte, Bugün birçok bölgesel ve sektörel federasyonu, dernekler ve aynı zamanda birçok şirketi çatısı altında barındıran “Türkiye Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’na (TÜRKONFED) bağlı bir sivil toplum örgütü olmanın gururunu yaşıyoruz.

Federasyonumuza bağlı derneklerimizin bulunduğu illerin tamamı tarıma ve turizme yönelik sektörler ile uğraşmaktadır. Kobilerimiz dijitalleşmenin yarattığı köklü değişikliğin yanı sıra, aynı zamanda iklim değişikliğine bağlı küresel sorunlar ile de uğraşmaktadırlar. Bugün içinde bulunduğumuz yeni süreçte potansiyellerini verimlilik ve katma değer yaratacak şekilde yerelin dinamiklerine odaklayan ülkeler küresel rekabetçilikte ön planda olmaya devam edeceklerdir.

Bölgemizin üretime dayalı sanayi anlamında çok fazla girdisi yoktur. İhracat ürünlerinin artırılması noktasında ciddi çalışmalar yapılması gerekmektedir. Hem tarım ürünleri üretimi ve işlenerek pazarlanmasını, hem de turizm potansiyelini artıracak kaliteli hizmet sunacak işletmelerin çoğaltılması gerekmektedir. İş İnsanlarımızın rekabetçi ve kalkınma odaklı çabalarını onlara destek olarak artırmamız şarttır. İş dünyasını temsil eden Sivil Toplum örgütlerinin kamu kurumları ile diyaloğunun artırılarak kalkınma hamlelerini ön planda tutmaları hedeflenmelidir.

Bu vesile ile bölgemizdeki mevcut potansiyellerin geliştirilmesi için bugün olduğu gibi sizlerle yaptığımız iş birliği ve eğitim programlarının artarak devam etmesini diliyoruz. Bu sayede iş insanlarımızı bilgilendirmiş, şehirlerimizin gelişimine ve ülke ekonomisine de büyük kazançlar sağlamış olacağız.” dedi.

İŞ DÜNYASI PERFORMANS ÖLÇÜMÜ EĞİTİMİ ALDI

Çalıştayın ikinci bölümünde Öğrenme Tasarımları Kurucusu Tuğba Çanşalı ve Türkiye Ulusal Ajansı Eğitmeni Selahattin Ciritci tarafından “Organizasyonel Performans Ölçümü Eğitimi” verildi. Eğitimde, kuruluşların belirledikleri iş hedeflerine ne ölçüde ulaşabildiklerini görebilmelerini sağlayan organizasyonel performans ölçümünün, bu sayede doğru kararlar almaya ve etkin yönetime olanak tanıdığı vurgulandı. Çalıştayda ayrıca katılımcılar ile fikir alışverişinde bulunuldu.

ETKİNLİK SERİSİ ANADOLU’DA DEVAM EDECEK

Bu zamana kadar Samsun, İstanbul ve İzmir’de düzenlenen “İş Dünyası için Yerel Kalkınma” projesi kapsamında; iş dünyasında kurumsal yönetimi güçlendirme hedefiyle kurumsal kimlik, yönetim kurulu üyesi/genel sekreteri oryantasyonu, kurumsal iş etiği ve ilkeleri, organizasyonel planlama, kurumsal sorumluluk ve organizasyonel performans ölçümüne yönelik çalışmalar yapılıyor. Proje Kapadokya’nın ardından Kütahya ve Zonguldak’ta düzenlenecek olan çalıştay serisiyle devam edecek.

TÜRKONFED Hakkında:

Çatısı altında 30 federasyon ve 286 dernek üzerinden 50 bini aşkın şirket yer alan TÜRKONFED, üye tabanı ile toplam (enerji dışı) dış ticaretin yüzde 83'ünü, tarım ve kamu dışı kayıtlı istihdamın yaklaşık yüzde 55’ini sağlamaktadır. İstanbul, Batı Anadolu, Marmara ve İç Anadolu, Trakya, Batı Karadeniz, Orta Karadeniz, Orta Anadolu, Kuzey Anadolu, Doğu Karadeniz, İç Anadolu, Güney Ege, Doğu Marmara, Batı Akdeniz, Doğu Akdeniz, Güney Marmara, Çukurova, Kuzey Marmara, Doğu ve Güneydoğu Anadolu, Güneydoğu, Zafer, İpekyolu, Kapadokya, Mevlana, Doğu, Serhat, Dicle ve Fırat Sanayici ve İşadamları Federasyonu’nun yanı sıra Sektörel Dernekler Federasyonu, Moda ve Hazır Giyim Federasyonu, Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu da TÜRKONFED üyeleridir. TÜRKONFED, Avrupalı KOBİ’lerin çatı örgütü olan ve 12 milyon firma ve 55 milyon çalışanı temsil eden Avrupa KOBİ Birliği (SMEunited) üyesidir.