1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla JAKEM’de arama kurtarma köpekleri tatbikat yaptı.

Senaryo gereği, arama kurtarma köpeği depremde enkaz altında kalan sivil bir vatandaşın yerini tespit etti. Enkaz altındaki vatandaş, ekipler tarafından bulunduğu yerden kurtarıldı.

Tatbikatta köpeklerin eğitim süreçleri hakkında da bilgi verildi.

20 hafta süren eğitimlerde köpekler 800 saat boyunca branşlarına göre eğitiliyor. Eğitimler kullanıcısı ile köpeğin uyum sağlama süreci ile başlayıp, itaat eğitimi ve havlama kutuları içerisinde saklanmış olan canlı insan kokusunu tanıtma eğitimi ile devam ediyor.

Arama eğitimleri, öncelikle birlik içerisinde havlama kutuları, betonarme enkaz, toprak altı ve açık arazi kesimlerinde yapılıyor.

Daha sonra köpeklerin karşılaşılabilecekleri arazi şartlarına göre, birlik dışarısında da kentsel dönüşüm alanlarındaki betonarme enkazlar ile açık arazilerde, insan ve trafiğin yoğun olarak bulunduğu gerçek ortamlarda pekiştiriliyor.

Ayrıca kar ve çığı altında canlı insan arama ile sel baskını ve toprak kayması gibi olaylarda arama kurtarma eğitimleri de yapılıyor.

JAKEM’de yetişen arama kurtarma köpekleri, deprem, çığ, sel gibi doğal afetler ile bina çökmesi, enkaz altında kalma gibi doğal olmayan afetlerde canlı insanları buluyor, göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti ile mücadele kapsamında uçak, gemi, tır gibi araçlarda saklanmış kaçak şahısların yerini tespit ediyor.

JAKEM Komutanı Jandarma Albay Ercan Altın, Jandarma Genel Komutanlığının sorumluluk sahasında huzur ve güvenin sağlanması için emniyet ve asayiş hizmetlerine ve terörle mücadele harekatına katkı sağlamak amacıyla, 11 farklı branştaki köpek ve kullanıcılarının eğitimlerinin JAKEM’de yapıldığını söyledi.

JAKEM bünyesinde Alman Çoban Köpeği, Belçika Malinois, Labrador Retriever, Golden Retriever, Alman Pointer ırklarında köpek üretildiğini ve eğitildiğini aktaran Altın, “Emniyet ve asayiş hizmetlerinde yerli ırk köpeklerin görev köpeği olarak kullanılabilmesi maksadıyla yapılan AR-GE çalışmalarında, Mersin Tarsus Çatalburun köpeği yetiştirilerek kullanılmaya başlanılmış, Trabzon Zerdava, Kars Çoban, Sivas Kangal, Aksaray Malaklısı, Türk Tazısı ve Zağar gibi yerli ırk köpeklerin eğitim çalışmaları devam ediyor.” dedi.

Altın şöyle konuştu: “Komutanlığımızda arama kurtarma, asayiş, bomba arama, erzak tespit, iz takip, kadavra arama, mayın arama, operasyon, uyuşturucu madde arama, tütün tespit ve yangın tespit branşları olmak üzere toplam 11 farklı branşta köpek eğitimi icra ediliyor. Jandarma Genel Komutanlığının ihtiyaçlarını karşılamak maksadıyla, köpek ve kullanıcılarının mülki görevler kapsamında, emniyet ve asayiş görevlerine yönelik olarak yetiştirilmesine devam edilecek. Bu görevimizi, tüm personelimiz ile birlikte, huzur ve güven ortamında daha ileri ve daha iyi seviyeye ulaştırma gayret, azim ve kararlılığında görevimizi yapmaya devam edeceğiz.”