Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “5 Aralık, kadına seçme ve seçilme hakkı veren yasanın kabulünün 86 yılı. Çağdaş, demokratik, ileri bir toplum için, kadınların, güçlenmesi, cesaretlenmesi, söz sahibi olması, etkinlik alanını genişletmesi, eğitim, istihdam, sağlık, siyaset, hukuk gibi alanlarda, eşit fırsat olanaklarından faydalanmaları çok büyük önem taşımaktadır.

5 Aralık kadına seçme ve seçilme hakkı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün devrimlerinin en önemlilerinden biridir. Onu rahmet ve minnetle anıyoruz.

Türk kadını önce 1930 yılında kabul edilen bir yasa ile belediye seçimlerine katıldı 1932'de kabul edilen bir yasa ile de Türk kadınına muhtar ve köy ihtiyar heyeti seçilme hakkı verildi.

5 Aralık 1934'te de Türk kadını birçok Avrupa kadınlarından önce seçme ve seçilme hakkını elde etti. Fransa'da 1944'te, İtalya'da 1945'te, Japonya'da 1950'de, Yunanistan'da 1952'de, Belçika'da 1960'da, İsviçre'de 1971'de, kadınlar bu hakka sahip oldular.

8 Şubat 1935'te ilk kez kadınlar oy kullandı. 17 kadın milletvekili ilk kez Türkiye Büyük Millet Meclisine girdi.

Aslında 1923'te Cumhuriyet döneminin ilk kadın hareketini başlatan derneğimizin kurucusu Nezihe Muhittin’dir. Kadınlar Halk Fırkası'nı kurdu. Partinin tüzüğüne de kadın seçme ve seçilme hakkı verilmesi yazdırdı. Ama o dönemde kadınlar Halk Fırkası'nın kurulmasına hükümet izin vermedi. O da "Kadın Birliği" adı altında dernek kurdu. Daha sonra 1924'te "Türk Kadınlar Birliği" oldu. Türk Kadınlar Birliği Cumhuriyet ilanından sonra kurulan ilk kadın derneğidir. Kuruluşumuzdan bu zamana kadar kadın erkek eşitsizliğine son vermek ve kadının siyasal haklarını elde etmesi konusunda büyük çalışmalar yapılmıştır. Türk Kadınlar Birliği olarak, bugün de dileğimiz, kadının karar alma mekanizmalarında, aktif siyasette ve toplumun her alanında yer almasıdır.”