Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretimi Destekleme projeleri kapsamında illerin tarımsal potansiyeline uygun projelere hibe sağlanıyor. Üretim potansiyeli nedeniyle Hacıbektaş ve Kozaklı ilçelerinde mercimek üretimi Havza Bazlı Destekleme Modeli içerisinde.

Baklagiller içerisinde kuraklığa en dayanıklı bitki olan ve bu özelliği ile özellikle kuru tarımın yaygın olduğu nadas alanlarında çok iyi bir alternatif olan ülkemizde üretilen kırmızı mercimek, kalitesinin yüksekliği sebebiyle dış pazarda yoğun talep görüyor ve ihracata konu oluyor. Kırmızı mercimeğin ülkemiz genelinde de tüketimi son derece yaygın olduğundan iç tüketimde talebin karşılanması sorununu oluşturan bu durum üretimin artırılması ihtiyacını doğuruyor.

Oluşan ihtiyaç ve Tarım ve Orman Bakanlığınca sağlanan destek gözetilerek Nevşehir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hazırlanıp sunulan Mercimek Üretimini Geliştirme Projesi Tarım ve Orman Bakanlığınca onaylandı ve yüzde 75’i hibe olarak temin edilen 105 ton tohumun Kozaklı ilçesinde dağıtımı tamamlandı.