Tarım ve Orman Bakanlığınca uygulanmakta olan yüzde 50 hibe destekli, kırsal kalkınma destekleri kapsamında kırsal ekonomik altyapı yatırımlarının desteklenmesi ve tarıma dayalı ekonomik yatırımların desteklenmesi 15. etap tebliğlerinin uygulama esasları 31 Ekim tarihinde https://edys.tarim.gov.tr/tarim/onlinebasvuru.aspx adresinde yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu kapsamda İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı kapsamında düzenlenen çiftçilere ve yatırımcılara yönelik bilgilendirme toplantıları devam ediyor.

İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Necmettin Sapmaz, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Tuncay Çiftçi ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlerinin katılımıyla Tarım ve Orman Bakanlığınca verilecek hibe desteğinden üretici ve yatırımcılarının haberdar olmalarını sağlamak üzere 8-12 Kasım tarihleri arasında Acıgöl, Avanos, Gülşehir ve Hacıbektaş ilçelerinde çiftçilere ve yatırımcılara yönelik bilgilendirme toplantıları düzenlendi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Özgür Memiş, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Bakanlığımızca Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi ve Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi tebliğleri yayınlanmıştır. Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi programı kapsamında 73 adet makine ve ekipman alımına KDV hariç yüzde 50 oranında destekleme sağlanacaktır. Üreticilerimiz bir makine veya ekipman için müracaat edebilecek olup 300 bin TL tutarına kadar tarım alet ve makinası desteğinden faydalanabileceklerdir. Yine kırsal ekonomik altyapı yatırımlarından, aile işletmeciliği, arıcılık ve arı ürünlerine, akıllı tarım sistemleri, el sanatları, ipekböceği, su ürünleri, kooperatif ve birlikler için makine parkları ve tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği içinde 20 bin ila 600 bin TL aralığında proje sunabileceklerdir.

Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Programı kapsamında ise Tarımsal ve Hayvansal ürünlerin İşlenmesi, kurutulması, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar,  su ürünlerine yönelik yatırımlar, bitkisel ve hayvansal orjinli gübrelerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar, Tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar ve Tebliğ kapsamında yer alan tesislerde kullanılmak üzere enerji üretim tesisleri yatırımları için Yeni Tesis Yatırımlarına KDV Hariç yüzde 50 desteklemeye esas proje tutarı 3,5 milyon TL, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması yatırımlarına 2,5 milyon TL ve kapasite artırım ve Teknoloji Yenileme yatırımlarında 2 milyon TL’ye kadar proje sunulabilecektir. Proje tutarı 250 bin TL altındaki başvurular kabul edilmeyecektir. Proje bütçesi yukarıda belirtilen limitlerin üzerinde ise kalan kısımlar yatırımcının kaynaklarından sağlanacaktır.

İlgilenen yatırımcılarımızın makine ekipman için başvurularını 17 Aralık 2021, ekonomik yatırımlarda ise 21 Ocak 2022 tarihine kadar online olarak https://edys.tarim.gov.tr/tarim/onlinebasvuru.aspx adresinden yapabileceklerdir.

İlimizden bu projelerden daha fazla yatırımcı ve üreticinin faydalanması için toplantılarımıza ve duyurularımıza devam edeceğiz".