Nevşehir Rehberler Odası (NERO) Başkanı Sami Yılmaz, odanın çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Kendilerinin yönetimde olmadığı dönemde odanın 204 üyesi olduğunu belirten Yılmaz, şu anda 545 üyeleri olduğunu ve sayının her geçen gün arttığını söyledi.

300 civarında rehberin ve çalışma gününün arttığını ifade eden Yılmaz, “İlk etapta Almanca, İngilizce, Japonca, Fransızca, İtalyanca´dan başka rehber yokken şimdi bölgemizde Portekizce rehber hat safhaya çıkmış, İspanyolca rehber hat safhaya çıkmış, Çince rehberi ortaya çıkmış, Korece Rehberi çıkmış. Önceden bunlar yoktu. Yani 8 dilde hizmet verirken birden 13 dilde hizmet veren bir rehber odası olmuşuz. Sadece şu rakamlardan bile istihdamı artırdığımız anlaşılıyor” dedi.

Odanın çalışmaları hakkında da bilgiler aktaran Yılmaz, “Göreve geldiğimizden bu yana birçok çalışmanın altına imza attık. Mesela Projesi olup kabul edilen tek rehber odası biziz. Kapadokya yürüyüş uzmanlığı yaptık ve 45 rehberimize TUREB onaylı uzmanlık sertifikası verdik, daha doğrusu yorucu uzmanlık eğitiminden sonra kendileri bu sertifikayı almaya hak kazandılar. At turu rehberliği, Bisiklet Turu rehberliği, Kapadokya Uzmanlığı gibi projelerimiz vardı ama maalesef yeterli katılım olmadığı için gerçekleştiremedik” diye konuştu.

Yılmaz şunları söyledi: “10 gün boyunca konaklamasından akademik bilgisine, yemeklerinden uzmanlarca verilen rehberlik hizmetine kadar her yönü ile çok başarılı olacak bir Kapadokya Uzmanlık hazırladık ve bölgemizdeki kalkınma ajansından bu proje için 20.000 lira hibe destek aldık. Bu uzmanlığa katılacak meslektaşlarımız 550 lira karşılığında Kapadokya uzmanı olacaktı fakat yine yeterli katılım sağlanamadı. Uzmanlığı kış aylarında yapmamıza rağmen ülkedeki 10 bin rehberden 20 tanesini tamamlayamadık ve aldığımız hibeyi kalkınma ajansına iade etmek zorunda kaldık.

Bir de proje olmayan etkinliklerimiz vardı. Sezonun yoğun olmadığı dönemlerde her hafta 1 kez “Kapadokya´nın Bilinmeyenleri” adı altında eğitim gezileri düzenledik. Sadece meslektaşlarımızın ufkunu açmadı aynı zamanda tanışıp kaynaşmalarına da çok büyük katkı sağladı. Bu kadar aktif çalışmamıza ve harcama gereken işlerimize rağmen gururla söylüyorum ki TUREB ve başka hiçbir yere borcu olmayan tek oda NERO´dur. Bünyesindeki rehber sayısına bağlı olarak gelirlerimiz çok düşük olmasına ve yeni kurulmuş bir oda olmamıza rağmen bu anlattığım işleri yapabildiğimiz için takdiri hak ettiğimizi düşünüyorum.” Haber: Alpaslan Körükcü