NESİAD Yönetim kurulu üyeleri, Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı Bölümü öğrencileri ile kariyer planlaması ve iş dünyasının gençlerden beklentileri hakkında Zoom üzerinden online toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıya NESİAD Yönetim Kurulu adına Başkan Mustafa Ertaş, Başkan Yardımcıları Mehmet Kahraman, Arif Öbekli Yönetim Kurulu Üyeleri Selim Daldiken, Hamdi Dinler, Fatih Altuntakan ve Veli Kopartan katıldı. Toplantıda Dokuz Eylül Üniversitesinden de Öğretim Üyesi Murat Güney ve yaklaşık 55 öğrenci yer aldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan NESİAD Başkanı Ertaş, Yeni Dünya trendlerinin dijitalleşme yolunda olduğunu firmaların kendilerini yenileyebilmesi ve geliştirmesi için teknolojiyi yakından takip edip bunu işlerine adapta ederek kendilerini geliştirmeleri gerektiğini, eğer değişen dünyaya ayak uydurmaz ise rakiplerinin gerisinde kalacağı ve pazar kayıpları yaşayacağını belirtti.

Ertaş, bu nokta da Bilgisayar Programcılığı ve ilgili bölüm öğrencileri ile mezunlarının devreye girerek sorunların dijital olarak çözülmesi ve teknolojik destek için iş verenlerin her zaman yanlarından olacağını, alanında uzmanlaşmış insanlara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Dokuz Eylül üniversitesi Öğretim Üyesi Murat Güney ise, “Öğrencilerin gelecek ile kariyer planlamasın da iş verenlerin görüşlerini dinlemek ve ihtiyaçlarını öğrenmek, öğrencilerin nasıl bir yol çizmeleri gerektiğini göstermek için yardımcı olacaktır.  İş insanları ve mezun olacak öğrencilerin bir araya gelmesi onlara bilgi ve deneyim kazandıracak ve iş hayatlarında yardımcı olacaktır” dedi.

Daha sonra yönetim kurulu üyeleri kendileri ve işleri hakkında kısa bilgi verdikten bir öğrencinin online olarak iş başvurusu yapması istenildi ve iş verenlerin onu değerlendirmesi ve eksikliklerinin düzeltilmesi yapıldı.

Yoğun soru cevap bölümün sonrasında 2 saatlik program sona erdi.

Toplantıda konuşulan konulardan bazıları şu şekilde:

- Matematik, Dijitalleşme ve Yazılım gibi alanların sanayi ile işbirliği yapılması gerektiğinin olmazsa olmazlardan olduğu,

- Şirketler içerisinde üretilen ürünlerin gerekli veri analizi, risk analizi ve programlar entegreli şekilde çalışarak, hatalar, fireler ve kalite üzerine sorunların önüne geçilmesi.

- Pandemiden dolayı maliyetlerin asgari düzeyde tutulması gerektiği,%100 verim ile çalışan bir işletmede %50 oranında verimle karşı karşıya olunması dahilinde maliyetlerin dengelenmesi açısından çeşitli gelir ve gider düzeyleri değişiklik göstereceği.

- Şirket profillerin sektörün açığını arayarak kolaylık üzerine dijitalleşmeye başvurması gerektiği.

- Hayatta insanların hedefleri ve prensipleri olması gerektiği, bu hedeflerine en iyi şekilde ve tam donanımlı uzman şekilde ulaşması gerektiği.