Konuyla ilgili bilgilerine başvurduğumuz Nevşehir İŞKUR İl Müdürü İlhan Temel, Kapadokya Gazetesi´ne özel açıklamalarda bulunarak “Kurumuza eleman talebiyle başvuru yapan işyerlerine, uygun başvurular yönlendirilmektedir” dedi. Dezavantajlı gruplara öncelik verilmek üzere TYP ile geçici istihdam sağlandığını söyleyen Temel, İşsizliğin sebepleri hakkındaki sorularımızı yanıtladı.

 

İşsizliğin En Büyük Sebeplerinden Biri Nelerdir?

Temel açıklamasında “İşsizliğin en büyük sebeplerinden biri mesleksizliktir. Kurumumuz işverenlerin hangi mesleklerde kaç kişilik nitelikli personele ihtiyacı olduğunu Türkiye genelinde araştırmaktadır. Ardından işsizlerin daha nitelikli hale gelmesi ve mesleki deneyim kazanması için kurs ve programlar düzenlemektedir. Bu şekilde daha kısa sürede, daha uzun süreli istihdam hedeflenmektedir. İşsizler iş arama sürecinde en çok “Tecrüben var mı?” sorusuyla karşılaşmaktadırlar. İşbaşı Eğitim Programı ile işyerinde çalışarak mesleki deneyim kazanmaları sağlanmaktadır.

Bu programdan en az 2 çalışanı olan işyerleri faydalanabilir. Katılımcılara günlük 38,48 TL cep harçlığı ödenmekte, bu ise aylık net asgari ücrete denk gelmekte ve program süresince iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primleri karşılanmaktadır. İşverenin program süresince maddi bir yükümlülüğü bulunmamaktadır. Ancak isterlerse katılımcıya ilave ödeme yapabilirler. Taraflarca imzalanan sözleşme Kurumumuzca onaylandıktan sonra program başlamaktadır. Program sonunda katılımcılara verilen katılım belgeleri 6331 sayılı İSG Kanunu gereği mesleki eğitim belgesi olarak da kullanılabilecektir. İşverenler, katılımcıyı kendileri bulabileceği gibi Kurumumuzdan da isteyebilirler. Program en fazla 160 günlük düzenlenebilir. İşverenin tekrar talepte bulunabilmesi için son 1 yılda programı tamamlayan katılımcıların en az %20´sini en az 60 gün süreyle istihdam etmesi gerekmektedir.

Program kapsamında işe alınacak kişi, 18-29 yaşlarında ise imalat sanayinde 42 ay, diğer sektörlerde 30 ay süre ile sigorta primine ait işveren tutarı İşsizlik Fonundan karşılanacaktır. Bu teşvik işverenin mevcut çalıştırdığı işçilere ilave yapılan istihdamda geçerli olacak. Üniversite öğrencileri zorunlu okul stajlarında bu programdan faydalanabilecekler. Özetle bu program kapsamında işverenlerimiz maliyetsiz işgücü temin ederken, işsizler hem mesleki deneyim hem de para kazanmaktadır. Kendi işini kurmak ve geliştirmek isteyen girişimci adaylarına da Girişimcilik Eğitimleri verilmektedir. Bu eğitimde adaylar, iş fikrinin nasıl geliştirildiği; pazar araştırmasının nasıl yapıldığı; pazarlama, üretim, yönetim, finansal planların ve iş planının nasıl hazırlandığı konularında eğitilmektedir” diye konuştu.

 

Çalışırken Kendi İstek ve Kusurları Dışında İşsiz Kalan Kişilere İşsizlik Sigortası Desteği Sağlanıyor Mu?

Çalışırken kendi istek ve kusurları dışında işsiz kalan kişilere işsizlik sigortası desteği sağlanabilmektedir.

 

2015 Yılının İlk Yarısında Kurumunuzdan Kaç Kadın ve Erkek Faydalandı? 2015 yılının ilk yarısında kurumumuz desteğiyle 101 işbaşı eğitim programından 82 bayan, 74 erkek olmak üzere 156 kişi faydalanmıştır. 21 kursta 179 bayan, 271 erkek olmak üzere 450 kişi eğitim almıştır. 935 kişiye TYP ile kamu kurumlarında geçici istihdam sağlanmıştır. Açılan taleplerimizle 1890 kişi işe yerleşmiştir. İşsizlik sigortasına başvuran 965 kişiden 640 kişiye ödeme yapılmıştır. Haber: Selma İVEN