Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, düzenlediği basın toplantısında 6 aylık süreçte yapılan ve yapılması planlanan çalışmaları anlattı.

Arı, mesai kavramı gözetmeden, yandaş politikası gütmeden Nevşehir sevdasıyla gece gündüz çalıştıklarını söyledi.

Kale manzarası değişiyor

Nevşehir Kalesi yeraltı şehri için inanılmaz bir proje hazırladıklarını belirten Arı, “Yakında Cumhurbaşkanımıza sunumunu gerçekleştireceğiz. Kale bölgesinde kilise, manastır ve 4 bezirhane olacak. Yeni haliyle çarşıları, kafeteryaları farklı yaşam alanları ve kale içine amfi tiyatrosu ile bir devin uyanışını göreceksiniz.” dedi.

Proje için 240 milyon dolarlık yatırım gerektiğini vurgulayan Arı, "Bu proje için 5 farklı ülkeden yatırımcıların talepleri var. Bunları değerlendiriyoruz. Tarihimize sahip çıkıyoruz. Çıkmaya da devam edeceğiz.” diye konuştu.

Yapılacak projeyle, gün yüzüne çıkartılan yeraltı şehrinin güçlendirilerek restore edileceği belirtildi.

Katlı otopark geliyor

Nevşehir’in en büyük sorunlarından bir tanesinin otopark olduğunu kabul ettiğini ifade eden Arı, farklı noktalarda otopark projesi yaptıklarını kaydetti.

Arı, “Şehrimizin önemli sorunlarından oto park konusunda da müjde vermek isterim. Çok yakında ihaleye çıkacağız. Eski peynir pazarı mevkisi, belediye ve Paşakonağı bölgesinde yeni otoparklar yapıyoruz. 300 araçlık oto parkımızın projesi hazırlandı, en kısa sürede hizmete girecek. Bunları yap işlet devret modeliyle hayata geçireceğiz.” şeklinde konuştu.

Arı, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bugün açılışını yaptığımız üç adet su deposu ile artık şehrimizde su sorunu yaşanmayacak. Asbestli boruları değiştirmeye devam ediyoruz. Bu şekilde şehrimizde yüzde 40 civarında su kaçağını da önleyerek belediyemiz adına önemli bir tasarruf sağlamış olacağız. Hem de vatandaşlarımıza çok sağlıklı içme suyu kazandırmış olacağız.

Dün açılışını yaptığımız hayvan kasabasını şehrimize kazandırdık. Artık bu şehirde ne sokak hayvanları ne de vatandaşlarımız huzursuz olmayacak. Şehrimizin muhtelif yerlerine şimdiye kadar 12 bin 55 adet ağaç diktik. Her doğan ve her vefat eden için bir ağaç kampanyamız büyük ses getirdi. Her şeyi bahane edip ağaç dikiyoruz. CHP İl Başkanı bizi eleştirmiş. Bu konuda eleştirilecek en son belediye biziz.”

CHP İl Başkanı Gülmez’e cevap

CHP İl Başkanı Kamil Gülmez’in belediye caddesinde bulunan ağaçları söküyorlar açıklamasına da yanıt veren Arı, “Belediye caddesinden veya şehrin farklı caddelerinden söktüğümüz ağaçların sebebi şudur. Bazıları ömrünü tüketmiş bazıları esnafları rahatsız edecek ağaçların türleri uygun olmadığı için esnaf rahatsız, biz rahatsızız. Benim talimatımla sökülmüştür. Ancak ikinci bir talimatım var. 32 adet ağaç sökmüşüz. Yeni oluşturduğumuz alanlara dikiyoruz. Biz hizmet ederken ne mağdur ederiz ne başka şeyler söyleriz. Çünkü bizim şehrimize her yıl 110 bin ağaç sözümüz var. Bugün dikelim yarın bırakalım yapmıyoruz. Ağaçlarımızın her gün bakımlarını yapıyoruz. Ya vicdanlı olun arkadaşlar. Eleştirin ama doğru eleştirin. Mutlaka bizim hatamız vardır. Dersimize çalışmadığımız yerlerden eleştirmek lazım. Ben ağaç dikmek için gece gündüz çalışıyorum.” ifadelerini kullandı.

Arı, şunları söyledi:

“Bu güne kadar belediyemizin tüm vergi ve SGK borçlarını kapattık. Esnaflara olan borçların da yüzde 17'sini ödedik.

Güneş enerji santrali (GES) projemiz ihale aşamasına geldi. GES projesi ile yüzde kırk tasarruf sağlayacağız. Alt yapı bitti izinleri alındı şimdi ÇED raporu bu hafta bitiyor. MEDAŞ'la sözleşme imzalayacağız.  Kendi elektriğimizi üreteceğiz. Sonrasında da su motorları için aynı projeyi yapacağız ve Nevşehir Belediyesi olarak kendi elektriğini satacak duruma geleceğiz.

Kamyon ve tır garajı için yeri ayarlandı, projesi hazırlandı ve ihaleye çıktık. Ama istediğimiz bizi tatmin eden rakama ulaşamayınca bu ihaleyi iptal ettik. Kamyon ve tır parkı projesini kendimiz yapacağız. Yeni iki adet hafriyat döküm sahaları oluşturduk. Artık moloz dökümü ile çevre kirliliği asla olmayacak buna izin vermeyeceğiz. Moloz dökerek çevreyi kirletenlerin de gözünün yaşına bakmayacağız. Farklı muhitlere yeni nesil çöp konteynerleri yerleştirdik. Yenileri de geliyor. Bir çok projemiz için belediyemiz kasasından beş kuruş harcamadan kendi imkanlarımızla ve girişimlerimizle kaynak oluşturarak halkımıza hizmet getirmeye çalışıyoruz. Necdet Ersan Parkımızı yeniliyoruz. Buradaki ATM'leri de bankalarla anlaşma yaparak belediyemize hayli getirisi gelecek şekilde konumlandıracağız. Yine şehrimizin kurucusu Nevşehirli Damat İbrahim Paşa heykelini de bu park içinde havuzun yamacına yerleştireceğiz. “

Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezinde düzenlenen toplantıya AK Parti İl Başkanı M. Rauf Yanar, Milletvekili Mustafa Açıkgöz, İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Bilgiç, Merkez İlçe Başkanı Edip Avşar, Gençlik Kolları Başkanı Ahmet Dolaşmaz, Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Sekreteri Bayram Ekici ve basın mensupları katıldı.