Ülkemizde her yıl yaklaşık 280 Bin ton civarında sertifikalı patates tohumu üretimi yapılmakta. Sivas, Kayseri, Konya, Eskişehir, Afyonkarahisar, Karaman, Aksaray, Yozgat, Amasya ve Erzurum gibi illerde üretilen bu patates tohumlarının yüzde 90'ı Nevşehir’de bulunan yaklaşık 1,5 milyon tonu bulan kayadan oyma doğal soğuk hava depolarına getirilerek muhafaza ediliyor. Nevşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından bu tohumların tamamının hastalık ve zararlılar yönünden kontrolleri yapılmakta gerekli numuneler alınarak ilgili laboratuvarlara gönderilmekte. Bu tohumların son kontrolleri yapıldıktan sonra hazırlanan raporlar, Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezine gönderilerek sertifikasyon işlemleri tamamlanmakta.

2019 üretim sezonu sonunda Nevşehir’e getirilen 215 bin ton patatesin tohumunun hastalık ve zararlılar yönünden tüm kontrolleri yapılarak, 200 Bin ton 'u sertifikalandırıldı. Bu tohumlar 2020 üretim sezonunda kullanılmak üzere Nevşehir’den ülke geneline sevk edilmekte ve yurt dışına da ihraç edilmekte.

Konuyla ilgili açıklama yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Okan Yılmaz; "Üreticilerin yüksek verim ve hastalıklarla mücadelesinde sertifikalı patates tohumluğu kullanmalarını tavsiye ediyorum" diyerek 2020 üretim sezonun bereketli geçmesini temenni etti.