Nevşehir´de yıl boyunca tüketilmek için pekmez kazanları kaynamaya başladı. Vatandaşlar bağ bozumunun ardından topladıkları üzümleri ezerek pekmez toprağı ile süzüp şıra haline getiriyor. Elde edilen şıralar kaynatılarak pekmez yapılıyor.

 Kışa hazırlık yapan vatandaşlar evlerinin önüne kurdukları ocakların üzerinde kazanlarla pekmez kaynatıyor. Nevşehir`de 15 çeşit üzümden yapılan "Kapadokya Pekmezi", yöreden elde edilen toprak ve Avanos`ta üretilen özel çanaklarda mayalanıyor.

 Pekmezin nasıl elde edildiği konusunda bilgi veren Sulusaray kasabası Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Osman Körükcü, “Köyümüzün verimli üzüm bağları var. İyice olgunlaşmış üzümler kesildikten sonra su dolu bir kapta iyice yıkanır. Bir küçük çuvala bir sepet üzüm konur ve üzerine bir elinin avucu kadar pekmez toprağı konur. Kireçli, beyaz bir topraktır. Pekmezin ekşimesini önleyerek kalitesini arttırır. Şırayı mayalar, ekşiliğini alır. Daha sonra küçük havuzlarda üzümler çiğnenir. Daha sonra o üzüm suyu ateşte kaynatılır.” diye konuştu.

 Körükcü, Sulusaray pekmezinin en kaliteli pekmezlerden olduğunu söyledi.