Toplantıya Nevşehir Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Salaş, NTSO Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyeleri katıldı. Toplantının açılışını yapan Meclis Başkanı Seyit İnce gündeme dair açıklamalarda bulundu.

İnce, konuşmasında; “Öncelikle geçmiş Kurban Bayramınızı kutlar, tekrarını Allah’tan niyaz ederim. Ayrıca yaklaşmakta olan ve bu toprakların kurtuluşuna vesile olan 26 Ağustos’ta vatan olup 30 Ağustos’ta bu vatanda kalıcı olduğunu gösteren Zafer Bayramımızı kutlayarak, Atatürk başta olmak üzere tüm silah arkadaşlarını rahmet ve saygı ile anıyorum.” Dedi.

Daha sonra söz alan NTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Arif Parmaksız, NTSO faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.

Gıda İmalat Sanayi Ve Karma Depolama Alanı Faaliyetleri Devam Ediyor

Parmaksız, “Temmuz ayı sonunda gerçekleştirdiğimiz toplantı ile Toki’nin güncel birim maliyetleri ile serbest piyasa birim maliyetlerine dair açıklamalarda bulunmuştuk. 10 Ağustos’ta gerçekleştirdiğimiz toplantı ile daha net bir şekilde yol haritası oluşturduk. Toplantıya göre bölgenin etap etap yapılması kararlaştırıldı. Yatırımcılar yatırımlarına;

1. Etapta arsa alımı, alt yapı ve üst yapı ile

2. Etapta arsa alımı ve alt yapı ile veya

3. Etapta sadece arsa alımı ile devam edecekler.

Bu hafta sonuna kadar taahhütnameler tamamlanarak net bir tablo ile yola devam edeceğiz.

Oto Galericiler İçin Mesleki Yeterlilik Belgesi Eğitim ve Sınavları Gerçekleştirildi

 “Diğer bir faaliyetimiz ise 13 Ağustos itibari ile yürürlüğe giren İkinci El Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Yönetmeliği’ne dair uygulamalardır.  İkinci el motorlu kara taşıtları alım satımı yapan üyelerimiz bundan böyle ticaret il müdürlüklerinin vereceği yetki belgesi ile faaliyet gösterebileceklerdir.  Yetki belgesi alabilmenin şartlarından biri de mesleki yeterlilik belgesi. Bu kapsamda Odamız ile TOBB’nin kuruluşu olan Meybem ile işbirliği içerisinde 95 kişilik 1. gruba belgelendirme sınavları 10-11-12 Ağustos’ta gerçekleştirildi. Gelen talepler doğrultusunda da diğer üyelerimize mesleki yeterlilik belgesi eğitim ve sınavları düzenlenmeye devam edilecektir.” Dedi.

Ürgüp Gümrük Müdürlüğü Daha Faal Hale Gelecek

Ürgüp Gümrük Müdürlüğü hakkında da bilgi veren Parmaksız, “Ürgüp Gümrük Müdürlüğü 1979 yılında faaliyete geçmiştir. B sınıfı bir gümrük idaresi iken müsteşarlık kararıyla Nevşehir ilinin yöresel ürünü ponza taşı, yatak limon ve patates ihracına bizzat yetkili kılınmıştır. Diğer yöresel ürünler olan briket, mermer, şarap, halı, kilim, topraktan mamul çanak, çömlek, çiçek saksısı, hediyelik eşya, soğan ve konfeksiyon mamullerinin ihracı konularında da yetkilendirilmiştir. Nevşehir ili ekonomisine katkı sağlamak ve bölge ihracatını artırmak amacıyla ihracatlarımızın Ürgüp Gümrük Müdürlüğü üzerinden yapılması hususunda desteklerinizi bekliyoruz.” Dedi.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi İle İşbirliğimiz Artarak Devam Ediyor

Başkan Parmaksız, “Malumunuz olduğu üzere üniversitemiz bünyesinde kurulan Kapadokya Teknopark’ın kurucu ortağı olduk ve şubat ayı itibariyle teknoparkımız resmi olarak kuruldu. Teknopark’ın teknoloji transfer ofisi ve kuluçka merkezi adı altında 2 bölümü bulunmaktadır. Bu bölümlerde şirket kurulumu, projelendirme gibi hususlarda destek ve ofis imkanı sunulmaktadır.  Teknopark bünyesinde 2840 m2 kiralanabilir alan ve 103 adet ofis bulunmaktadır.  Şuan itibariyle 5 adet ofis ve 118 m2 alan kiralanmıştır. Teknoloji üreten ve arge barındıran bir şirketin Teknopark’ta konumlanmasının; KDV muafiyeti, personel istihdam desteği ve vergi muafiyetleri gibi avantajları vardır. Bu hususta üniversitemizle işbirliğimiz artarak devam edecektir.”

Akademik Danışman Doçent Doktor Serap Çoban Göreve Başladı

Parmaksız, ”Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin hem üniversite –iş dünyası iş birliğini geliştirmek hem de yerel strateji geliştirmek ve veri üretme kapasitesini artırmak amacıyla akademik danışman atanması talebi üzerine ilimizdeki tüm oda ve borsalar arasında mutabakat sağlanmış olup Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi öğretim üyelerinden Doçent Doktor Serap Çoban ilimize akademik danışman olarak atanmıştır. İlimize hayırlı olmasını temenni ederim.”

İmalatçı Üyelerimize Roketsan Fabrika Ziyareti Gerçekleştireceğiz

Parmaksız Roketsan ziyareti için, “Odamız öncülüğünde; Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Ahiler Kalkınma Ajansı, Kosgeb Nevşehir Müdürlüğü ile Odamız makine imalat sektöründe faaliyet gösteren üyelerimizden oluşan bir heyet ile eylül ayı içerisinde Roketsan fabrikası ziyareti gerçekleştireceğiz. Roketsan ile ön görüşmeleri yaptık. Ziyaret günü netleşince katılmak isteyen imalatçı üyelerimizi davet edeceğiz.”

MEGİP Protokolü İmzalandı

MEGİP hakkın da da bilgi veren Parmaksız, “İşkur ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği arasında iş gücü piyasasının talep ettiği niteliklerde iş gücünün yetiştirilmesi için kamu-özel sektör işbirliğinde teorik ve uygulamalı eğitimlerin düzenlenmesine yönelik “Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü (MEGİP) “ imzalanmış ve il çalışma grubu oluşturulmuştur. Bu hususta işverenlerin talepleri doğrultusunda kontenjan açılarak eğitimlere başlanacaktır. İşverenler çalışan sayılarının yüzde ellisine kadar kontenjan talep edebileceklerdir. Mesleki eğitim kurslarının şartlarını yerine getirerek tamamlayan kursiyerler en geç 30 gün içerisinde istihdam edilecektir. Konuya ilişkin ayrıntılı bilgi genel sekreterliğimizden temin edilebilir.”

“Macaristan- Türkiye İthalat İhracat Geliştirme Veritabanı” Projemiz Birinci Başvuru Aşamasını Geçti

Son olarak ise “Türk ve Avrupa Odaları arası iş birliğini geliştirmek amacıyla TOBB tarafından yayınlanan “Türkiye – AB Odalar Arası İş Diyaloğu” teklif çağrısına 25 Mayıs tarihinde yazmış olduğumuz “Macaristan- Türkiye İthalat İhracat Geliştirme Veritabanı” projesi birinci başvuru aşamasını geçmiş olup ikinci başvuru süreci devam etmektedir. Proje sonuçları Aralık ayında neticelenecektir. Proje öncelikli olarak Nevşehir – Macaristan ihracat ağı kurulmasına katkı sağlamayı amaçlamakla birlikte; elde edilecek olan veritabanı ile tüm AB ülkelerinde ithalatçı ve ihracatçı firmaları eşleştirerek ve bu firmalar arası iletişim kolaylığı sağlayarak Nevşehir ihracat oranını artırmayı hedeflemektedir.” Dedi

Temmuz Ayı gelir- gider raporları ve bütçesinin onaylandığı Meclis Toplantısı daha sonra Nevşehir ve iş adamlarının sorunlarının gündeme alındığı dilek ve temenniler kısmının ardından sona erdi.

Meclis Başkanı Seyit İnce toplantıya katılan tüm Meclis Üyelerine teşekkür ederek toplantıya son verdi.