2015 yılında ihalesi yapılan ve 5 yıldır bir türlü tamamlanıp hizmete sunulamayan öğretmenevinin akıbetini geçtiğimiz günlerde köşe yazımızda sormuştuk.

Sorduğumuz sorulara yetkililerden açıklama beklediğimizi belirtmiş, yetkililerin kamuoyunu bilgilendirmesini istemiştik.

Ancak hiçbir yetkili Nevşehir kamuoyunu aydınlatma taraftarı olmadı.

Konuyla ilgili CHP Nevşehir Milletvekili Faruk Sarıaslan’dan açıklama geldi. Sarıaslan, yaptığı açıklamada kendisinin de şehrin kanayan yarası olan öğretmenevinin akıbeti hakkında soru önergesi verdiğini ancak verilen cevabın tatmin edici olmadığını söyledi.

Sarıaslan “Cevap bizim sorularımızı karşılamıyor. Soru önergesine alakasız cevap verildi. Kovid -19 bahane edilerek öğretmenevinin ne zaman hizmete geçirileceği hakkında herhangi bir bilgi verilmedi. Devletin bütçesinden harcanan bu yatırımın sonucunun çöpe gidip gitmediği konusunda herhangi bir açıklama yapılmadı.” diye konuştu.

Yetkililerin bu konuda Nevşehir’i aydınlatmalarının zorunlu hale geldiğini aktaran Sarıaslan, “Yapılan yatırımın akıbeti ne durumda Nevşehirli bilmeli.” dedi.

Sarıaslan’dan soru önergesi

Sarıaslan, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından cevaplandırılmasını isteyerek 13 Mayıs’ta verdiği yazılı soru önergesinde şu ifadeleri kullanmıştı: “Nevşehir İl Özel İdaresi tarafından “2015 Yatırım Programı” kapsamında yapılan, Avanos yolu üzerinde Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversite’nin hemen arkasında yer alan 14 katlı, 210 yatak kapasiteli, 5 yıldızlı otel kalitesinde bir konaklama ve sosyal aktivite mekanı olarak hizmet verecek şekilde planlanan, Nevşehir Öğretmen Evi’nin temeli 23 Nisan 2015 tarihinde atılmış, 20 Nisan 2017 tarihinde kesin teslim tarihi verilmiş buna rağmen, tarih 2020 olmuş bir türlü faaliyete geçirilememiştir. Öğretmen evi inşaatının durumu yerel basınımız tarafından sıkça dile getirildiği halde yetkililer tarafından herhangi bir açıklama yapılmamıştır. Nevşehir Kamuoyunun Öğretmen Evi’nin ne zaman faaliyete geçeceğini bilmesi ve öğrenmesi en doğal hakkıdır.”

Sarıaslan’ın,  cevaplandırılmasını istediği sorular şunlardı:

“Nevşehir Öğretmenevinin inşaatı hangi firmaya, hangi koşulda ihale edilmiştir? İnşaat işini alan firmanın sözleşme sona erme ve binayı teslim tarihi nedir?”, “İnşaatın ihale bedeli ne kadardır? Toplam bedelin ne kadarı müteahhit firmaya ödenmiştir?”, “Bahse konu olan öğretmen evinin tamamlanması için ayrılmış ödenek var mıdır? Varsa ne kadardır?”, “İnşaatın temelinin su ile dolu olduğu ve binanın yaklaşık 40 cm çöktüğü iddiaları doğru mudur?”, “İnşaatın tamamlanmayıp faaliyete geçirmemesinin nedeni nedir?”, “Öğretmenevi inşaatının durumu yerel basınımız tarafından sıkça dile getirilirken, iddia edildiği gibi 18 trilyonluk devlet yatırımı çöpe mi atılmaya çalışılmaktadır?”, “Yapılan işlemler hukuki dayanaktan yoksun ise, ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunacak mıdır?”

Nevşehir Valiliğinin cevabı

Sarıaslan’ın soru önergesine Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından Nevşehir Valiliğinin cevabı gönderildi.

Cevapta şu ifadelere yer verildi: “Konu ile ilgili yapılan tüm çalışmaların, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu, 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu ve Yapım İşleri Genel Şartnamesi kapsamında yürütüldüğü,

Öğretmenevi yapımının yüklenicisinin taahhüdünü yerine getiremediği, sözleşme süresi içerisinde binayı teslim edememesi nedeniyle, İl Özel İdaresi tarafından 06.09.2019 tarihinde sözleşmesi feshedilerek kesin teminatının irat kaydedildiği, eksik kalan inşaatın, sıhhi tesisat, yangın sistemi, iklimlendirme sistemi (VRF) ve izolasyon işleri için yeniden ihale yapıldığı, yüklenicilere 06.01.2020 tarihinde yer teslimi yapıldığı, 06.05.2020 tarihine kadar süre verildiği ancak, Covid-19 salgını nedeniyle işlerin yürütülmesinde aksamaların meydana geldiği, bu nedenle süre uzatımı yapılarak işin bitim tarihinin 03.08.2020 olarak belirlendiği belirtilmektedir.”

Uzatılan süre de doldu

Soru önergesine verilen cevapta belirtilen tarihin de geçmiş olduğu görülüyor.

Cevaba göre 3 Ağustos’ta verilen süre doldu.

Sürenin dolmuş olmasına rağmen öğretmenevi konusunda bugüne kadar bir gelişme yaşanmadı. Öğretmenevi kullanıma hazır hale geldi mi ve hizmete açılacak mı merak ediliyor.