Türkiye genelinde olduğu gibi ilimizde de son yıllarda büyük alışveriş merkezlerinin küçük şubeleri şeklinde sayıları çoğalan Cep Marketlerin ilimizde esnaf ve sanatkara ciddi sıkıntılar oluşturduğunu kaydeden Nevşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı İsmail Ördü,

Türkiye Büyük Millet Meclisinde bekleyen ve bir an önce yasallaşması istenen kanun tasarısının geçmesi durumunda yaşanan sıkıntının büyük oranda çözüme kavuşmuş olacağını ifade etti.

Ördü, ?2014 Yılında ve daha önceki yıllarda ilimiz esnaf ve sanatkarımızın en büyük sıkıntılarından biri de ülkemiz genelinde olduğu gibi ilimizde de her geçen yıl sayıları gündün güne artan büyük alışveriş merkezleri ve zincir mağazaları.

Bu konuyla ilgili hazırlanan bir yasa tasarısı var ve şu an Türkiye Büyük Millet Meclisinde bekliyor. Bu tasarı yasalaşırsa hem büyük alışveriş merkezlerinin artmasının önüne geçilecek, hem de bu mağazaların resmi tatillerde ya da hafta sonlarında kapalı olması gibi bir durum söz konusu olabilecek.

Örneğin yeni açılacak bir AVM?nin kiralanabilir % 5?lik alanını mevcut esnaf ve sanatkara tahsis etmesi, % 1 lik kiralanabilir alanını da kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere ve el sanatları mağazalarına ayırması gerekecek.

Son yıllarda büyük alışveriş mağazalarının küçük Cep marketlerinin sayılarının da artması ilimizde esnaf ve sanatkarı ciddi manada sıkıntıya düşürüyor.

Buna da bir dur denilmesi gerekiyor. Eğer yasamız kanunlaşırsa bir sokak içerisinde aynı iş türünden birden fazla olmasının da önüne geçilecek. İlimizde de buna rastlamak mümkün.

Bir sokak içinde aynı iş türünden birkaç tane işyerine rastlamak mümkün. Bu durumda esnaf ve sanatkarımızı olumsuz etkileyen unsurlardan biri? açıklamalarında bulundu.