Avanoslu rapido süsleme sanatçısı Songül Açıkgöz, Türk Patent ve Marka Kurumu’na müracaat ederek seramik rapido süsleme sanatı tasarım tescili belgesini aldı.

Alınan bu belge, muvafakat olmadan cam, porselen, seramik ve kilden yapılan süs ve dekorasyon eşyaları üzerine rapido çizilmesinin önüne geçiyor.

Avanos’taki birçok usta yaptığı ürünlere artık rapido çizemeyecek.

Konuyla ilgili Muşkara’ya açıklama yapan patent sahibi Açıkgöz, ürünün daha iyi tanınması ve hak ettiği değeri bulması için böyle bir yola başvurduğunu söyledi.

Patenti 2019 yılında aldığını ancak bugüne kadar haklarını kullanmadığını belirten Açıkgöz, “Patent kanunları çok sert ve yaptırımları çok ağır. Bu yüzden bugüne kadar patent haklarımı kullanmayı düşünmedim, istemedim ama bundan sonra kullanmayacağımız anlamına gelmiyor.” dedi.

Rapido yaparak para kazandığını kaydeden Açıkgöz, “Piyasada etik davranmayan üreticiler ya da esnaflar olursa patent hakkımı kullanabilirim. Bu işi yapanların hemen hepsi merdiven altı çalışan üreticiler. Her şeyden önce mali kayıtları yok. Evde ya da küçük bir atölyede bu işi yapıyorlar. Yapacak kişiler ilk önce bizden muvafakat name almaları gerekiyor. Yasaların etrafından dolaşmayı seven insanlar olduğu için, biz de haklarımızı kullanmadığımız için bugüne kadar izin alan olmadı.” diye konuştu. 

“PİYASADAKİ ÜRÜNLER KORSAN ÜRÜN”

Muvafakat name alınmadan yapılan tüm ürünlerin korsan ürün olduğunu aktaran Açıkgöz, “Bizim ürünlerimizin dışındaki ürünler korsan ürün. Bunların yapılması zaten yasak. Sinai mülkiyet hakkı bizde olduğu için benim ürünümü yapıp ticari kazanç sağlıyorlar. Piyasada da haksız bir rekabet doğuyor. Patent sahibi olarak biz zor durumda kalıyoruz. İzinlerini alacaklar ve işlerine devam edecekler.”

“ÜRÜNLERİ TOPLATABİLİRİZ” 

İzin alınmadan ürünlerin üzerine düz çizgi dahi çizilemeyeceğini vurgulayan Açıkgöz, şunları söyledi: “Şu an seramiğin zerine bizden izin almadan düz çizgi dahi çizemezler. Ürünleri toplatabiliriz. Şu ana kadar ürettikleri ürünlerin parasını talep edebiliriz. Ayrıca tazminat hakkı var. 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası da var. Biz bu işi yapanlara bu durumu ilettik. İnsanlar patent hukukunu bilmedikleri için ben farklı bir figür çizerim patent hakkından çıkar diye düşünüyorlar. Ama öyle bir şey yok. Bundan sonraki zamanlarda piyasa patent isteyecek. İnternet ortamında satış yapan siteler mutlaka patent belgeni istiyor. Patentsiz ürünlerin satışını istemiyorlar. İnsanlar da mağazalarda patent görmek isteyecekler.” 

 “BİLEN DE BİLMEYEN DE YAPIYOR”

Amacının sanatı öldürmek değil, daha kaliteli hale getirmek olduğunu söyleyen Açıkgöz, “Patent üreticinin vermiş olduğu emeğin karşılığını daha iyi almasını, para kazanmasını sağlar ve piyasada da ürünlerin kalitesinin artmasını sağlar. Çünkü bu işi bilen de yapıyor, bilmeyen de yapıyor. En azından piyasada bu işi ciddi şekilde yapan ve hizmetinin sürekliliği olan esnaflar kalacaktır. İnsanların bu durumu ciddiye almasını, ilerle ciddi sıkıtıyla baş başa kalacaklarını bilmelerini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Açıkgöz, rapido tekniğinin en Hitit testileri, ayaklı ayaksız kadehler, tabaklar başta olmak üzere birçok üründe kullanıldığını da sözlerine ekledi.