“Kentsel Dönüşüm Projesi” kapsamında 11 mahallenin Mehmet Akif Ersoy Mahallesinde yapılan TOKİ konutlarına taşınmasının ardından vatandaşlar 2012 yılında eski evlerini terk ederek yeni konutlarına taşındı. Evlerin teslim alınmasının ardından vatandaşların TOKİ’ye olan borcu Ziraat Bankası aracılığıyla taksitlendirilerek 180 aya bölündü ve ödeme süreci başladı.

2012 yılından beri anaparalarının taksitini ödeyen vatandaşların bazıları anaparalarının kalan kısmını yatırmak ve borçlarından kurtularak tapusuna kavuşmak için borçlarını kapatmak arzusuyla Ziraat Bankası’na gittiklerinde şaşkına uğradı. 2 yıldır taksit ödeyen konut sahipleri kalan anaparalarının azaldığı umuduyla gittiği Ziraat Bankası’nda borçlarının daha da arttığını gördü. Gerekçe ise “Yılda 2 kez memur maaşlarına yapılan zam!” Yılda 2 kere yapılan bu zamla 20 bin lira borcu olan bir vatandaş 180 ay sonunda 40 bin TL civarında bir para ödemiş olacak.

Vatandaşlar çare arıyor

Memur maaşlarına yapılan zam oranında artan borçlarını gören TOKİ mağdurları ne yapacaklarını şaşırmış vaziyette çare arıyor.

Çare arayan vatandaşlara çare olmak isteyen Ziraat Bankası vatandaşları bu durumdan kurtarmak için kredi imkanı sağladı. Banka görevlileri konut sahiplerini arayarak kredi çekmeleri takdirde bu sıkıntıdan kurtulacaklarını ve sabit faiz oranıyla çektikleri krediyi geri ödeyeceklerini söylüyor. Bankadan kredi çeken bir vatandaş kalan borcunu yüzde 20’lik bir indirimle ödeyebiliyor. Bu teklifi kabul eden vatandaşlar yılbaşında dairelerinin tapusuna kavuşmuş olacak.

Ancak kredi çeken vatandaşlar bu kez çektikleri kredinin vaiziyle karşı karşıya gelecek. Mağdur vatandaşların kredi borçları taksitlendirdikleri süreye göre artış gösterecek.

“7 bin TL borç 2 senede hiç azalmadı”

TOKİ mağdurlarından ismini vermek istemeyen bir vatandaş, bu durum karşısında şaşkınlık geçirdiğini belirterek şöyle konuştu: “3 katlı dairem vardı. Kentsel dönüşüm kapsamında 1 adet 95 metrekarelik ev aldım ve 7 bin TL kat farkı diye borçlandırdılar. 2012’de 33 TL taksit ödemeye başladım. Son taksitlerim 50 TL oldu. Bende borçtan kurtulmak ve tapu almak için borcumu kapatmak istedim. 7 bin TL borç çıktı. 2 sene ödedim ama gene 7 bin TL borcum olduğunu söylediler. Peşin ödemek için 5 bin 800 TL kredi çektim. 24 ay taksit yaptılar her ay 280 TL taksit ödeyeceğim. Şaşırdım kaldım ödediğim paralar boşa gitmiş oldu.”

"31 bin TL borç 33 bin 500 TL oldu"

İsmini vermek istemeyen bir başka mağdur da, TOKİ’den ev aldığında borcunun 31 bin TL olduğunu, şuan ki borcunun ise 33 bin 500 TL’ye yükseldiğini öğrendiğini ifade ederek şunları söyledi: “2 senedir ödediğim paralar faize gitmiş. Biz emekliyiz 2 yıldır faize para ödemişiz. Anaparamızda da hiç düşme olmamış. Devlet kendi verdiğini kendi alıyor. Böyle bir şey olmaz. Bunun düzeltilmesi lazım. Bankaya gittim peşin ödersen 27 bin lira ödersin dediler. Çektiğim 27 bin TL’yi 60 ay taksitle 32 bin 300 TL olarak geri ödeyecekmişim. Aylık taksitler 572 TL olacakmış. Biz bu parayı bankaya verirsek nasıl geçineceğiz?”

Peşin ödemeye indirim, krediye faiz uygulanıyor

Ziraat Bankası’ndan alınan bilgiye göre, TOKİ’den konut alan bir vatandaşın bankaya olan borcu 25 bin TL ise peşin ödeme yapacağı için bu borç 20 bin TL’ye düşüyor, 20 bin TL kredi çekerek TOKİ’ye olan borcundan kurtuluyor ve bankaya borçlanıyor. Kişi çektiği 20 bin TL krediyi 60 ay taksitle ödemek isterse yüzde 0,82 faiz oranıyla aylık 423 TL ödeyecek. 60 ay sonunda toplam ödeyeceği para ise 25 bin 400 TL.

Kişi bankadan çektiği 20 bin TL krediyi “Benim gelirim düşük, ayda 423 TL ödeyemem. 120 ayda ödemek istiyorum” derse yüzde 0,85 faiz oranıyla aylık 267 TL taksit ödeyecek. 120 ay sonunda toplam ödediği para ise 31 bin 980 TL olacak. “180 aylık taksiti hesaplamıyoruz.”

25 bin TL borcu olan birisi kredi çekmez ve 180 ay taksitli normal ödemesine devam ederse 2015 yılı ilk 6 ayında ödeyeceği aylık taksit 226 TL. 2015 yılının ikinci 6 ayında aylık taksit tutarı değişecek. Bu rakam memur maaşlarına verilen zam oranında yeniden hesaplanarak güncellenecek.

Kentsel dönüşüm kapsamında TOKi’den ev alarak borçlanan 1936 kişi olduğu öğrenildi. Haber: Alpaslan Körükcü