Mevcut iktidarın uzun süredir başkanlık sistemi dayatması içerisinde bulunmasına karşın MHP Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeli´nin konunun mecliste görüşülmesi için bir çağrıda bulunduğuna değinen Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı İlhan Kaya, MHP´nin 47 yıldır ne söylediyse bugünde aynı şeyleri savunmaya devam ettiğine de dikkat çekti.

Kaya, “Biz başkanlık sitmenini filan ortaya atmış değiliz. Bunun bir evveliyatı var. Mevcut iktidar uzun süreden beri bir başkanlık sistemi dayatması içerisinde. Türkiye´de eyalet sistemli bir başkanlık sistemine, Amerika´da uygulanan bir sisteme karşı çıktık. Karşı çıkmaya da devam ediyoruz. Genel başkanımız anayasa çiğneniyor ve bu konunun meclise getirilmesini istedi.

Anayasa değişikliği 330 oyla yapılırsa referanduma gidecek. 367 ile yaparsa Cumhurbaşkanı bunu kanunlaştırabilecek. AKP´nin 317 milletvekili var. Bu süreçte hazır bir metnin olmadığını gördük. Parti politikamız kesinlikle parlamenter sistemin güçlendirilmesinden yana. Üniter devlet bütünlüğünün sağlanmasından yana. 47 yıldır ne söylediysek bugünde aynı çizgideyiz.

Anayasada ilk dört maddeye kesinlikle dokunulmayacak. Burada halk değişik bir şekilde yönlendirilmeye çalışıldı. Bizim başkanlık sisteminin yanında olmamız düşünülemez. Eyalet sistemli bir başkanlık sisteminin karşısındayız. 3 haftadır çalışma sürüyor. Hukukçu ağabeylerimiz de bu konuda çalışıyorlar” dedi.