Sahipli köpekler 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren il/ilçe tarım ve orman müdürlükleri ve serbest veteriner hekimler tarafından mikroçip uygulaması yapılarak kimliklendirildi. PETVET sistemine kayıt edilerek pasaport belgeleri düzenlendi. Aynı kapsamda kedi ve gelinciklerin kimliklendirme işlemleri 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirilecek.

Kedi ve köpeklerin kimliklendirme faaliyetlerinin sektör paydaşı olan serbest veteriner hekimler aracılığı ile yürütülebilmesi amacıyla, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Nevşehir Veteriner Hekimler Odası Başkanlığı işbirliği protokolü imzaladı. 

İl Müdürü Okan Yılmaz ile Nevşehir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Veteriner Hekim Tekin Keçeci tarafından imzalanan protokol ile sahipli evcil hayvanların Veteriner Hekimler Odası’na bağlı, 6343 sayılı kanunla faaliyet gösteren serbest veteriner hekimlerince de kimliklendirilebilmesi ve kayıt altına alınabilmesi sağlandı.

Serbest veteriner hekimlerince, sahipli kedi ve köpeklere mikroçip uygulaması akabinde PETVET sistemine kayıtları yapılarak pasaport düzenlenecek. Aynı zamanda hayvanlara ait sahip bilgileri değişiklikleri, uygulanan aşı ve tedaviler ve cerrahi müdahaleler gibi tüm bilgilerde işlenebilecek.

Sahipsiz hayvanların hayvan barınakları tarafından gerçek ve tüzel kişilerce sahiplendirilmesi durumunda, hayvanın sağlık karnesi ile birlikte sahiplendirme tarihinden itibaren en geç 60 gün içinde il/ilçe müdürlüklerine başvurmaları gerekmekte.

Bakanlık tarafından yayımlanan, kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınmasına dair yönetmelik ve bu kapsamda faaliyete geçen sistemler ve imzalanan bu protokol ile; can dostlar artık sokaklara atılamayacak, tüm kimlik ve sahip bilgilerinin kayıtlı olması ile birlikte aykırı davranış sergileyen şahıslar hakkında idari işlemler tahsis edilebilecek. Aynı zamanda başta kuduz hastalığı olmak üzere hayvanlardan insanlara geçen zoonoz hastalıkların kontrolü ve mücadelesi de sağlanacak.