Moderatörlüğünü İl Müftüsü Ahmet Celalettin Altunkaya’nın yaptığı panele Diyanet İşleri Başkanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü Sicil Daire Başkanı Orhan İşler ve Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde görev yapan Kuruluş Müdür Vekili Edip Kahiloğulları panelist olarak katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan panelde İl Müftüsü Ahmet Celalettin Altunkaya açılış konuşması ile birlikte paneli yönetti.

Aile bireylerini birbirine bağlayan muhabbet ve merhamet bağları ne kadar güçlüyse, aile de toplum da o kadar güçlü ve sağlıklı olacağını belirten İl Müftüsü Altunkaya, “Bu bağların zedelenmesi ise, hem ailenin kendi içinde çözülmesi hem de toplumun zayıflaması ve huzurunu kaybetmesi demektir. Aile bağlarını zayıflatarak birliğimizi ve dirliğimizi tehdit eden en ciddi tehlikelerden birisi şiddettir. Aile içi şiddet coğrafya, din, dil, ırk ve sosyal statü tanımaksızın tüm insanlığını tehdit eden bir boyutta yaşanırken, bu tehdidi en ağır biçimde tecrübe edenler maalesef kadınlar olmaktadır. Kadına yönelik şiddet, bireylerin birbirlerine ve kendilerine karşı saygılarını yitirmelerine sebep olmakta, ailenin güven ve mutluluk aşılayan yapısını bozmakta, gelecek nesiller üzerinde tahribat oluşturmaktadır.” dedi.

“Kadına el kalkmaz” diyen bir geleneğin evlatları bugün ev içinde şiddeti mazur gören bir zihin dünyasına esir olmuşlarsa, bunun tek açıklaması ahlak ve değer eğitiminden mahrum bırakılmaları olduğunu belirten Müftü Altunkaya. “İşte bu noktada, kadını örseleyen ve ailenin bütünlüğünü tehdit eden her türlü şiddetin karşısında olan Diyanet İşleri Başkanlığı, İslam’ın kadın için merhamet ve adaleti öngören mesajını toplumun her tabakasına ulaştırma konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirme çabasındadır.” dedi.

Altunkaya, “Başkanlığımızın düzenlemiş olduğu bu çalışmaları, Kerim Kitabımızın tohumlarını ektiği, Resûl-i Ekrem’in, ashabı ve aileleriyle birlikte Mekke ve Medine’de yeşerttiği ezeli hikmet ve mutlak hakikat ölçülerini anlama ve bu esasları insanlığa takdim etme yolunda bir adım olmasını temenni ediyoruz.” dedi.

İlk olarak programda söz alan Sicil Daire Başkanı Orhan İşler, “Şiddet İnsan Onuruyla Bağdaşmaz” başlığı altında, “Merhamet Nedir?”. “Şiddetin Çözümü”, “Rahmet Peygamberinin Ümmetine Şiddet Yakışır mı?”, “Öfke Şiddetin Bahanesi Olabilir mi?”, “Şiddet Sadece Fiziksel midir?”, “Ailemde Kimse Şiddet Görmesin”, “Ailemiz Merhamet Ocağı Olsun” ve “Şiddet Kul Hakkı İhlalidir” konuları üzerinde değerlendirmelerde bulundu.

Son olarak  “Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele” sunumuyla, slayt eşliğinde davetlilere hitap eden Sosyal Çalışmacı Edip Kahiloğulları, şiddeti; “fiziksel, cinsel, ekonomik ve psikolojik bütün yönleriyle ele alırken, sebep ve sonuçları” üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Pandemi kurallarına riayet edilerek Kapadokya Kültür Merkezi Konferans Salonlunda düzenlenen programa, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hüseyin Şener, Diyanet İşleri Uzman Yardımcısı Samet Yaman, STK temsilcileri, İl Müftü yardımcıları, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür yardımcıları, ilçe müftüleri, din görevlileri, Kur’an kursu öğreticileri ile öğrencileri ve vatandaşlar katıldı.