Türkoloji'nin asırlık çınarı Prof. Dr. Zeynep Korkmaz, 5 Temmuz 1921 yılında Nevşehir’de doğdu.

1944 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesini (DTCF) bitirdi. Mezun olduktan sonra aynı üniversitede ilmi yardımcılığa atanan Korkmaz, 1948 yılında Türk dili asistanlığı görevine başladı.

1957’de doçent, 1964 yılında “Nevşehir ve Yöresi Ağızları” çalışmasıyla profesör oldu ve yurt dışındaki üniversitelerde de bir süre çalıştı.

Fakülte öğretim üyeliğinin yanı sıra, 1958-1960, 1966-1968, 1972-1974 yılları arasında DTCF Yönetim Kurulu Üyeliği'nde, 1974-1978 arasında Ankara Üniversitesi Senato Üyeliği'nde bulundu.

1981-1983 yılları arasında Ankara Üniversitesi Türk Dili Bölümü Başkanlığı ve Yeni Türk Dili Ana Bilim Dalı Başkanlığı görevlerini yürüttü.

1983 yılından itibaren Yükseköğretim Kurulunda (YÖK) çeşitli görevlerde bulunan Korkmaz, 1988 yılının sonlarında yaştan dolayı emekli oldu.

Prof. Dr. Zeynep Korkmaz'ın ömrünün çoğu zamanı Türk Dil Kurumunda geçti. Korkmaz 1940'lı yıllardan itibaren TDK'da kurum üyeliği yaptı.

Türk dilinin ve Türkçeyle yaşamanın önemini anlatan Türkçenin asırlık çınarı Prof. Dr. Zeynep Korkmaz, gençlere dilin korunması için tavsiyelerde bulundu.

Korkmaz; “Gençlere öncelikle tavsiyem, dillerini iyi öğrensinler. İkinci tavsiyem ise, hangi alanı temsil ediyorlarsa o alana ilmi değerler açısından kıymet versinler ve derinlemesine insinler. Ortaya koydukları çalışmalarla Türkçeye değerli bir katkı yapmış olsunlar. Bir çalışmanın önemli olması, katkı sağlamasıdır. Katkısız hiçbir şey olmaz. Bir yığın lafı et, ortaya koy sonra bir bakarsın ortada hiçbir şey kalmamış. Çalışma; bir milletin diline, tarihine, kültürüne, geçmişine ve her şeyine katkısı varsa o zaman çok değerli olur.” dedi.

23 kitabı ve 300’ün üzerinde makalesi yayımlanan Prof. Dr. Zeynep Korkmaz’ın bazı eserleri:

Türkiye Türkçesinin Temeli Oğuz Türkçesinin Gelişimi, Türk Dili Üzerine Araştırmalar (4 cilt), Dil bilgisi Terimleri Sözlüğü, Türkiye Türkçesi Grameri Şekil Bilgisi, Marzuban-name Tercümesi.