Kapadokya Muşkara Haber Gazetesi Editörü Mehmet Tolga Karaca’nın Nevşehir İl Müftülüğünden edindiği bilgilere göre Kerkük`e sığınan 500 Türkmen aileye geçen yıl 113 bin dolar destekte bulunan TDV, ailelere, ev ya da çadırlarında ekmek pişirebilmeleri amacıyla birer fırın ile 50`şer kilogram un yardımı yaptı.

TDV Genel Müdürü İsmail Palakoğlu, eğitimden kültüre, hayri ve sosyal işlerden insani yardımlara kadar geniş bir alanda faaliyet gösteren Türkiye Diyanet Vakfının, yurtiçinde 997 şubesi ve 102 ülkedeki faaliyetleriyle mağdur ve mazlumların yanında olduğunu belirtti. Eğitimin vakfın öncelikleri arasında yer aldığını vurgulayan Palakoğlu, halen TDV tarafından yurt içi ve yurtdışındaki eğitim kurumlarında yaklaşık 18 bin öğrenciye eğitim verildiğini söyledi.

Vakıf olarak eğitim imkanı sundukları öğrenciler arasında Iraklı öğrencilerin de yer aldığını belirten Palakoğlu, “vakfın uluslararası eğitim programları kapsamında eğitim gören Bursa’da Iraklı 3 lisans öğrencisi, Konya ve Kayseri de 12 İmam Hatip Lisesi öğrencisi, Kayseri ve Bursa da 4 Yüksek Lisans öğrencisi bulunduğunu, toplamda Iraklı 19 öğrencinin maddi ve manevi bütün ihtiyaçlarının TDV tarafından karşılandığı” bilgisini verdi. Türkiye Diyanet Vakfının, kardeş Irak halkına yönelik sosyal ve hayri çalışmalar da yaptığını ifade eden Palakoğlu, “Vakfımız, Vekaletle Kurban Kesim Programı kapsamında Irak’ta ihtiyaç sahibi kardeşlerimize dağıtılmak üzere 1998-2014 yılları arasında 11 bin 494 hisse kurban kesimi yapmış ve dağıtmıştır. 2014 yılı Ramazan ayı faaliyetlerimiz kapsamında da ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere 1000 adet gıda yardım paketi dağıtılmıştır” dedi. Palakoğlu, Irak’a, 1993-2004 tarihleri arasında da 278 ton muhtelif gıda ve giyim yardımı gönderdiklerini kaydetti.

 Hediye Edilen Fırınlarla Kendi Ekmeklerini Pişirebilecekler

Türkiye Diyanet Vakfı olarak Irak’ta mağdur olan Türkmen kardeşlerimize de yardım eli uzattıklarını belirten Palakoğlu, Irak’taki iç savaş nedeniyle ülkenin farklı bölgelerinden Kerkük’e sığınan 500 mülteci aileye küçük ev aletleri, zaruri mutfak malzemeleri, hijyen paketi ile kuru gıdanın yanı sıra kış aylarında soba, battaniye alınması için Irak Türkmenleri Kardeşlik ve Kültür Derneği’ne 2014 yılı içerisinde 113 bin dolar yardım gönderdiklerini kaydetti. Irak’ta yıllardır devam eden çatışalar ve iç karışıklık nedeniyle 1 milyon insanın hayatını kaybettiğine, bir o kadarının da göçe zorlandığına işaret eden Palakoğlu, “Ülkedeki iç savaş geride sakat kalanlar, dullar, yetimler, sekteye uğramış bir eğitim hayatı, güvenlik gerekçeleriyle okula gidemeyen milyonlarca genç ve topraklarını bırakmak zorunda kalan insanlar bıraktı. Irak’ın Kerkük şehrinde ise aralarında Türkmenlerin de yer aldığı binlerce göçmen bulunuyor” diye konuştu.

Kerkük’teki göçmenlerin zor şartlar altında hayatlarını sürdürdüklerini belirten Palakoğlu, göçmenlerin gıda ihtiyacının karşılanması ve kolayca ekmek pişirmelerini sağlamak için yeni yardım yaptıklarını bildirdi. Palakoğlu, Irak Türkmenleri Kardeşlik ve Kültür Derneği işbirliği ile Irak`ta yaşanan iç savaş neticesinde Kerkük`e sığınan ve zor koşullarda yaşam mücadelesi veren 500 sığınmacı aileye evlerinde ya da çadırlarında kendi ekmeklerini pişirebilmeleri maksadıyla birer fırın ile 50’er kilogram un yardımı yapıldığını kaydetti. TDV Genel Müdürü İsmail Palakoğlu, Vakıf tarafından temin edilen toplam 40 bin dolar tutarındaki ekmek fırınları ve unların Kerkük’teki göçmen Türkmen ailelere teslim edildiğini belirtti. Haber: Mehmet KARACA