Türkiye´nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesinde turistlerin önemli uğrak merkezlerinden Kaymaklı Yeraltı Şehrinde yapılan çevre düzenleme çalışması, bölgenin cazibesini artırdı.

Kaymaklı Belediyesi tarafından başlatılan çevre düzenleme projesi öncesinde bölge esnafından alınan kira gelirleri ile otopark gelirlerinden elde edilen kazanç 25 katına çıktı.

Kaymaklı Belediye Başkanı Halit Elma, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeraltı şehrinde iki yıl önce başlattıkları projenin son aşamaya geldiğini ifade etti.

Yılda yaklaşık 450 bin turistin ziyaret ettiği Kaymaklı Yeraltı Şehri´ne yapılan düzenleme çalışmalarıyla ziyaretçi sayısında artış yaşanmasını hedeflediklerini belirten Elma, buradaki işletmelerden sağlanan gelirin proje sonrasında arttığına işaret ederek, "Yeraltı şehri projemiz öncesinde bölge esnafından elde edilen yıllık kira ve otopark bedeli 60 bin lirayken, çevre düzenleme projesi sonunda 1,5 milyon liraya çıktı" dedi.

Yeraltı şehri yakınlarındaki 20 iş yerinin metruk görüntüsüyle çevre kirliliğine neden olduğunu aktaran Elma, "20 iş yeri proje kapsamında yıkılarak yerine modern ve güzel yapıların olduğu 35 iş yeri yapıldı. Bunun yanında, tuvalet, otopark yeniden düzenlenerek bölge esnafı ve turistlerin kullanımına kazandırıldı. Son olarak da yeraltı şehrine giriş ünitesi Kültür ve Turizm Bakanlığı´nın onayıyla yeniden yapılıyor. Bu da 3 ay içinde tamamlanacak" diye konuştu.

Elma, proje öncesinde hem yeraltı şehri etrafındaki esnafın hem de turistlerin mağdur olduğunu, projeyle esnafın mağduriyetinin giderildiğini, turistlere daha güzel mekanda hizmet verileceğini kaydetti.

Kaymaklı Yeraltı Şehri´ni yılda ortalama 450 bin turistin ziyaret ettiğine vurgu yapan Elma, şunları kaydetti:

"Proje sonrasında bu rakamda çok daha fazla artış olacağına inanıyoruz. Yer altı şehrine basamaklardan giriliyordu, bu da yaşlılar başta olmak üzere diğer ziyaretçilere engel oluyordu. Şimdi bağlantı tüneli yaparak yer altı şehrine buradan giriş yapılabilecek. Kaymaklı Yeraltı Şehri diğer ziyarete açık olan yeraltı şehirlerinden daha geniş galeri ve odalara sahip. Yeraltı şehrinin içinde girişte ahır bölümü, mezarlık, ibadethane, şaraphane ve erzak depoları ve peşinden yine odalara açılan tüneller var."