Karşılaştığımız durumlar, meydana gelen olaylar, davranışlar, tavırlar bizi olumsuz düşünmeye sevk ediyor. İnsanların ben merkezli oluşu daha fazla öne çıkıyor. Yaşanmışlıklar üzerimizde karamsar düşüncelerin oluşmasını sağlıyor.

       İyi olmasını ümit ediyoruz. Ancak iyilikler, güzel hasletler için adımlar atamıyor, atmıyoruz. Hep karamsarlıklardan, ümitsizliklerden söz edecek değiliz ya…

        İyi ve güzel davranışlardan, tutumlardan da söz edelim ki belki birileri için bir model olur, örnek teşkil eder.

        İki ayrı şehirde gördüğüm davranışlardan iki ayrı örnek vereceğim.

       Birincisi başka bir şehirden (adına gerek yok) Şehir içi yolcu otobüsündeyiz. Durakta yolculardan birinin kartında yetersiz bakiye varmış şoför kadına, “inin!” dedi. Kadın ileride durduğunuzda, “kartıma dolum yaparım”, dedi ancak adam ısrarla kadına, “inin!” komutundan vazgeçmedi. Yakınımda duran bir adam bu duruma kısık sesle dişlerini gıcırdatarak, “pislik!..” dedi.

     İkinci örnek de yaşadığım şehirden.

     Genç bir kadın otobüse bindi. Koltuğa oturdu. Cep telefonuyla oyalanmaya başlamıştı ki şoför hareket etmeden kadına başını çevirdi. “Yanlış bindiniz” dedi. Kadın bu söze şaşırdı. “Anlamadım neden yanlış bineyim ki?”, dedi.

   Şoför de, “Nereye gideceksiniz?

    Kadın, “Migros’ta ineceğim.”

     Şoför,  “bu otobüs oradan geçmez.350 Evlerden…” Şoför kadına kaç numaralı otobüse binmesi gerektiğini söylemeyi de ihmal etmedi. Kadın mahcup olmuş gibi tebessüm ederek araçtan indi.

    Şoföre, “Kaptan yanlış otobüse bindiğini nasıl anladın?” Dedim. Şoför, “Bilmez olur muyum Abi, yolcu yadırgıydı” dedi.

    İleride bir sokağın yanında gerisin geri dönerken kornaya bastı. Neden kornaya bastığını sorduğumda da, “Burada bir kadın var hergün çocuğuyla otobüse biniyor yetişemediyse…” dedi.

    Bindiğim otobüse geçici görevlendirilen şoför, aracın esas şoförü gibi titiz, dikkatli ve yolculara olması gerektiği gibi davranıyor. Bu bir bakıma “Biz bir aileyiz” kabilinden bir şey…

  Araç şoföre ait değil. Dolayısıyla bir iki yolcu ücretini de düşünecek değil. Maaşla çalışan bir emektar. Demem o ki bu şoförler başkalarına örnek olmalıdır. Hep olumsuz davranış biçimleriyle karşılaşacak değiliz ya… Olumlu, olması gerektiği yaşanmışlıkların da olduğunu göz ardı etmeyelim.

    Güzel, iyi, yerinde tutum ve davranışların sergilenmesi arzumuz, ümidimizdir.