TÜRKÇE ADI     : PAS AKARI 

LATİNCE ADI    : ACERIA ANTHOCOPTES 

İNGİLİZCE ADI : RUST MITE 

Açıklama 

Akar ya da mayt, kenelerle birlikte acarina alttürünün büyük çoğunluğunu oluşturan eklem bacaklı canlı. İnsan vücudundan dökülen deri tozlarıyla ve parçacıklarıyla beslenir. İnsan vücudunda milyarlarca akar yaşamaktadır. En çok halı, koltuk, yatak ve tüylü veya kirli ortamlarda bulunur. Nemli bölgelerde yaşayan ve astıma sebebiyet veren akarlar, mikroskop aracılığıyla görülebilir. 55 mikron boyutuna kadar büyüyen akarlar vardır. 1 gr deri parçası 1.000.000 akarın beslenmesi için yeterlidir. 156 çeşit akar vardır. 5 yıl kullanılan bir yatakta 5 ile 10 milyon akar yaşadığı sanılmaktadır. İnsan sağlığı için büyük tehlike oluşturmaktadırlar. Genellikle küçük çocuklarda daha tehlikeli olduğu görülür. Bunun nedeni ise çocukların bağışıklık sisteminin daha az gelişmiş olmasıdır. Akarlar çeşitli enfeksiyonlara neden olabileceği gibi astım gibi ciddi hastalıklara da sebebiyet verebilir. Özellikle kış aylarında daha sağlıklı beslenmeli ve ellerimizi sürekli yıkamalıyız.    

Tanımı  

Akarlar yapraklarda serseri olarak yaşarlar; Biçimlendirilmiş halde bırakılır, kenar boşlukları yukarı doğru yuvarlanmış, bazen anormal şekilde tüylü veya kahverengi olur. Çiçek başları cüce, hazne şişmiş, etli; çiçeği yeşiller.

Dişi numuneler biraz iğ biçimli bir şekle sahiptir ve renklidir. Gelişim aşamasına bağlı olarak, hem nimfler hem de yetişkinler beyaz, bronz, pembe veya sarı görünebilir. Yaklaşık 170 µm uzunluğunda ve 65 µm genişliğindedirler ve bu nedenle çıplak gözle neredeyse görünmezler.  Chelicerae yaklaşık 20 µm uzunluğunda ve neredeyse düzdür. 

Doğal Düşmanı

Cirsium arvense.

Dağılımı 

Aceria anthocoptes serbest yaşayan bir eriofittir. Yaşam öyküsü ve morfolojisi nedeniyle bu akar serseri bir tür olarak kabul edilir. 

Bu akar, bir dizi Avrupa ülkesinde, ABD'de ve İran’da bulunabilir.  2001 yılı itibariyle 21 ülkede var olduğu bilinmektedir. Dünyada Cirsium arvenesi’nde bulunan tek eriofit mayt türüdür. 

Konukçuları

Asteraceae, oligophagous. 

Cirsium arvense, vulgare; Scorzoneroides autumnalis.

Sinonimleri 

Eriophyes anthocoptes ; Aceria, Eriophyes, Vasates, leontodontis Lindroth, 1904.