Gastroözefagial reflü hastalığı (GÖRH) ya da kısaca reflü mide asidinin ya da bazen safranın yemek borusuna kaçmasıyla oluşur. Her 100 kişiden birinin doktora gitme sebebi olan reflü hastalığının nedeni, mide içeriğinin yemek borusuna geçmesini önleyen  kapak gibi büzücü kasın  bozukluğudur. Asidin geri kaçışı yemek borusunun yüzeyini irrite ederek reflü belirti ve bulgularına yol açar.
Reflüde mideden yukarı yemek borusuna doğru çıkan bir yanma hissi olur. Bu his insanların çoğunda (özellikle de yemek sonrası ve öne eğilmekle) zaman zaman görülebilir. Eğer bu his haftada ikiden fazla ise ya da hayatı kötü yönde etkiliyorsa o zaman bu durum hastalık olarak kabul edilir.  
Belirti ve bulgular:
*Bazen boğaza da yayılabilen göğüste yanma hissi, ağızda acı bir tat
*Göğüs ağrısı
*Yutma güçlüğü
*Kuru öksürük
*Boğaz ağrısı, ses kısıklığı
*Gıdaların ya da acı bir sıvının yemek borusuna kaçması
*Boğazda şişlik hissi
Yemek borusunun alt kısmı normalde kasılı bir halde ve kapalıdır, ancak yutma sırasında bu kısımda gevşeme ve açılma olur,  sonra tekrar kapanır. Fakat bu bölgedeki kasılma zayıf ise mide asidi yemek borusuna kaçarak sık sık göğüste yanma hissine ve yaşam kalitesinde bozulmaya neden olur. Sürekli asit kaçışı yemek borusunda sürekli bir irritasyona yol açar ve yemek borusunun iltihabına (özofajit) neden olur. Zaman içinde bu iltihaplanma yemek borusunu iyice harap ederek kanama ya da solunum problemleri gibi sorunlarına yol açar.
Obezite, mide fıtığı, gebelik, sigara içimi, ağız kuruluğu, astım, diyabet, mide boşalmasının gecikmesi, skleroderma gibi bağ dokusu hastalıkları, midede asit salınımının artması gibi durumlar reflü riskini arttırır.

Reflü hastalığının sonuçları
*Yemek borusunun daralması ve sonucunda yutma güçlüğü.
*Yemek borusunda ülser (açık yara) oluşması. Bu yaradan;
*Kanama,
*Ağrı ve
*Yutma güçlüğü olabilir.
*Baret özefagusu denilen ve yemek borusunda kanser öncüsü olabilecek bir durum oluşabilir. Kanser gelişme riski düşüktür, ancak yine de endoskopi ile düzenli bir şekilde takip edilmesi gerekir.
!!! Öksürük bazen reflünün tek habercisi olabilir.
!!! Kronik öksürüğü olan hastaların yaklaşık dörtte birinde altta yatan neden reflüdür?
 
-Nelerden sakınmalıyız?
 
*Portakal suyu
*Limon
*Sirke
*Domates
*Çiğ soğan
*Kızarmış patates
*Süt, yağlı peynir
*Alkol ve sigara
*Çay, kahve
*Çikolata
*Kıyma
*Kızartmalar

 
-Ne yapmalıyız?
 
*Şişmansanız zayıflayın
*Spor yapın
*Tok karına yatmayın
*Sigarayı bırakın
*Alkolü azaltın
*Yatağınızın başucunu yükseltin
*Dar ve sıkı giysilerden sakının