Nevşehir`deki organik tarım uygulamalarının öncüsü bir dönem gazetecilik de yapan Osman Yüksel Avanos`un Köybağı mevkiinde kurduğu çiftlikte kendi kışlık ürünlerini organik ürünlerden kendi elleriyle hazırlamak isteyenlere Türkiye`de ilk olan bir uygulama ile eşsiz bir fırsat sunuyor.

Osman Yüksel aptığı açıklamada "İnsanlar hazır salça, pekmez, kurutulmuş ürünler almakta zorlanıyorlar. Zorluk güven meselesinden kaynaklanıyor. Alsam mı, almasam mı, içinde hangi madde var endişesi yaşar insanlar. Bu tür maddelerin içindeki adı E ile başlayan katkı maddeleri insanları çok korkutur.

Ürünlerde koruyucu, raf ömrü uzatıcı, küflenmeyi önleyici olarak limon asidinden başlayarak birçok madde kullanılmakta. İnsanlar bu koruyucu maddelerden korkuyorlar ama korkmalarına rağmen de alıyorlar. Başka çareleri yok çünkü.

Herkes evinde salça yapamaz, herkes köyde oturmuyor ama şehirde oturanların birçoğu köylü. Tatillerde köyüne giderek oradan kışlık ürünlerini hazırlayıp şehre getirenler de var ama herkesin de köyü yok" dedi.

Projenin ana noktasını da açıklayan Yüksel "Biz sahibi olduğumuz organik tarım çiftliğimizden insanları yararlandıralım istedik. Kapor olarak Türkiye`nin açık ara en büyük organik ürün üreticisiyiz. Piyasada başka organik ürün satan firmalar da var ama onlar paketleme şirketi, üretici değil.

İnsanların bizzat gelerek, gözleri önünde, katkı maddesi katılmadığını görerek, göçmeden önce köyünde nasıl yapıyorsa öyle yapsın. Domatesi tarladan ihtiyacı kadar toplasın. Burada ezelim, kaynatalım ya da güneşte kurutalım.

Kendisi yapamıyorsa biz eleman verelim birlikte yapsınlar. Kavanozlara koyalım, alıp götürsünler. Pekmez de kaynatabilirler, biber de kurutabilirler. Reçel yapabilirler.

Patlıcan kurutabilirler. Nane, maydanoz, çeşitli kekik otları ile baharatlarını hazırlayabilir. Kabak çekirdeğinin çıkarılması, tuzlanıp, kurutulması gibi her şey olacak" açıklamasında bulundu.

HİÇBİR BİR ÜCRET ALMAYACAĞIZ; Yüksel açıklamasını "Bize gelen insan organik ürünü pahalı bulabilir. Gerçekten de organik ürün normal üründen pahalı olmak zorunda.

Çünkü ürünün yarısı ilaç kullanmadığınız için çürür. Sertifika ücretleri de pahalıdır. Bunları üst üste koyunca normalin 2 katı kadar bir fiyata satmak zorunluluğu doğar. Organik ürünleri pahalı bulanlar çevredeki çiftçilerden daha ucuza ürün satın alabilir.

Pazardan getirebilir. Satın aldıkları ürünlerden kışlıklarını hazırlayalım, götürsün. Buna da açığız. Ve bütün bu imalatla ilgili giderlerden hiçbir ücret almayacağız.

Gelen vatandaşımız burada kalmak isterse konaklama yerlerimizde var. Burada konaklamak isterse yardımcı oluruz.

Konaklama ücretimiz pahalı gelirse tanıdığı birinde ya da dilediği başka yerlerde de kalabilir. Bu konuda zorlamamız olmayacak" eklinde sürdürdü.

İNSANLARI ÖZE DÖNDÜRÜYORUZ; Yüksel açıklamasının devamında ?İnsanlar takdir eder ki kendi ellerinizle yaptığınız ürünün lezzeti, tadı başka olur temiz olur. Ev yapımı denince bir ürün çok satar. Neden? Çünkü özeldir.

Fabrika ortamı ne kadar temiz olursa olsun ev ortamına benzemez. Mesela meyve suyu fabrikalarını ben ziyaret edip görüyorum. Keşke vatandaşlarımız da gidip görseler.

Biz evde salça yaparken domatesi tek tek inceler çürük yerlerini, çok yeşil kalmış bölümlerini, sert yerlerini keser atarız. Annelerimiz de böyle yapar. Gelen insanlar da böyle yapacaklar.

Zahmetini görecek, ama lezzetini de unutamayacakları sağlıklı ürünleri kendi elleriyle yapacaklar. Her şey içlerine sine sine olacak. Kendileri yapamazlarsa biz eleman vereceğiz. Birlikte, onun denetiminde yapılacak" bilgisini iletti.

PROJEMİZ AVANOS VE KAPADOKYA TANITIMINA KATKI SAĞLAYACAK; Osman Yüksel organik tarım yaptıkları arazilerin büyük bir bölümünün Aydın Nazilli`de olduğunu ancak projeyi Avanos`taki çiftliklerinde başlattıklarını belirterek "Projemizin Türkiye?de bir ilk olması ve tecrübelerimize dayanarak çok tutacağına olan güvencimiz nedeniyle Kapadokya ve Avanos`un tanıtımına katkı sağlamasını da hedefledik.

Bu nedenle buradan başlattık. Daha önce TRT için hazırlanan belgesellerde katkılarım oldu. 3 tane Kapadokya ile ilgili belgesel çektik. Tamamı TRT`de yayınlandı.

Bu proje de bölge ve Avanos`a katkımız olsun" dedi. Projelerinin Türkiye`de bir ilk olduğunu ve tutacağını iddia eden Osman Yüksel "Böyle bir proje geliştirdik. Projemiz insanların dikkatini ve ilgisini çekti. Projemiz Türkiye`de ilk yapılan bir proje.

Projemizin tutacağına ve Türkiye için örnek bir proje olacağına eminim. Başka şehirlerde başka insanlar tarafından yapılacağını da hep beraber göreceğiz.

"Kendi salçanı kendi yap", "Kendi pekmezini kendin yap" gibi projeler oluşturulacaktır. Bunun sonucunda da insanlar gönül rahatlığıyla kışlık ürünlerini yiyeceklerdir dedi. Kaynak: www.avanosgazetesi.com (İsmet Demir)