Nevşehir Devlet Hastanesi Personeli Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Uzmanı, Sosyal Çalışmacı ve Psikologlar gözetiminde Hipoterapi (Atla Terapi) atın sırt hareketlerini kullanarak fiziksel kabiliyetin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi işleminden faydalanarak çocukların rehabilite edilmesi amacı ile Serebral Palsi (Beynin bir bölgesindeki hasar nedeniyle ortaya çıkan kas kontrol yetersizliği) teşhisi konmuş yürümede güçlük çeken engelli çocukların yaşam kalitesini yükseltmek amacı ile ailelerinde katılımıyla yapılmaktadır. Toplam İki ay sürecek olan program, Nevşehir JAKEM kapalı Manej (At Eğitim) alanında Haftada bir gün Cuma günü tek seans olarak uygulanmaktadır.

Nevşehir Devlet Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Gonca Özyurt Projede verilen Hipotreapi hakkında şu bilgileri verdi: “Engelli kişiye , zorluklardan dolayı yaşadığı sorunların , atı bir terapi aracı olarak kullanmak suretiyle üstesinden gelmesi için refakat etmesi işlemidir. Atın sırt hareketlerini kullanarak fiziksel kabiliyetin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi işlemidir.

Hipoterapi geniş anlamda atla tedavi edilmek demektir. Atın sırt hareketlerine müdahale etmeksizin uyum sağlamak anlamındadır. Engelli at üzerinde pasif kalarak kendini atın hareketlerine bırakır. Hipoterapi seanslarına başlamadan önce kişinin ; programa katılımının bir sakıncası olmadığının sağlık mercilerince onaylanması kesinlikle gereklidir.

Özyurt : Terapi Amaçlı Ata Binmenin Sağladığı Faydalar şu şekilde sıralayabiliriz.
Atın hareketleri binicinin vücudu üzerinde dinamik etkilere sahiptir. At , engelli binicinin pelvis ve gövdesinin insanın normal hareketlerine yakın bir şekilde hareket etmesine yardımcı olur. Bu özellik binicilerde, postür ve dengede artma , kas kuvvetinde artma ve kas tonusunun normal düzeye gelmesinde yardımcı olur.

Akıcı ve tempolu adım atan at , binicinin ritim duygusunu oluşturması için gerekli uyarıyı sağlar. Sert adımlarla yürüyen at , binicinin duyusal girişi organize etmesine yardımcı olmak amacı ile uyarı sağlar. At sırtında iken hareket keşfi , bütün vücut bilincinin gelişmesine yardımcı olur.

Bireylere grup çalışması çerçevesinde akranları ile etkileşimde bulunma olanağı sağlar. Binicilik ve buna bağlı oyun ve egzersizler hem eğlenceli , hem de motive edicidir.

Korkuyu ve endişeyi yenme başarısı ve binicilik aşamalarının başarılması , binicinin kendi değerini fark etmesini ve kendine duyduğu saygının artmasını sağlar. Binicilerin gönüllülerin atların ve personelin arasında gelişen ilişkiler olumlu duyusal deneyimlere bir bütün oluşturur.” dedi.