Açıklamada; diyabetli ve diyabet açısından risk altındaki hastalara yapılması gereken ilk öneri başlıca sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizden oluşan yaşam tarzı değişikliğidir.  Bununla birlikte bu hastaların özellikle yaz ayları boyunca daha dikkatli davranmaları gerekir. Artan hava sıcaklığı ve nem, insan vücudundan önemli bir miktarda su kaybına neden olur. Sıvı kaybına bağlı olarak halsizlik, yorgunluk, kramplar, kalpte ritim bozuklukları, böbrek yetmezlikleri görülebilir. Bu nedenle bol su ve sıvı gıda alınmalıdır. Diyabetli hastalarda sağlıklı insanlara ek olarak risk faktörleri olduğundan bu durum daha da önem kazanmaktadır. Bu hastalarda sıvı kaybına bağlı sorunlar daha sık görülmekte ve daha ciddi sonuçlara yol açabilmektedir.

Diyabetli hastalarda kan şekeri düzeyleri yüksek olduğunda, şeker idrar yoluyla dışarı atılmaya çalışılır ve normalden daha fazla su kaybı görülebilir. Ayrıca bu hastaların önemli bir kısmında aynı zamanda hipertansiyon, kalp hastalığı, dolaşım bozukluğu, böbrek hastalıkları olabileceğinden, vücudun susuz kalması kalp krizine, ritm bozukluklarına, beyin kanamasına yatkınlığa ve böbrek yetmezliğinin hızlı ilerlemesine neden olabilir. Diyabetli hastaların özellikle dışarıya çıkarken yanlarına yeterli miktarda su veya içecek alması önerilir. Ayrıca fazla miktarda alkol veya kafein daha fazla sıvı kaybına yol açacağından tüketilmemelidir. Uzun süre güneşte kalma sonucu gelişen güneş çarpması diyabetli hastalarda daha sık görülmektedir. Güneş çarpmasının belirtileri halsizlik, yorgunluk, kas krampları, aşırı terleme,  soğuk ve nemli cilt, baş ağrısı, çarpıntı ve bulantıdır. Önlem alınmazsa bu durum çok yüksek vücut ısısı, dalgınlık, bilinç kaybı, nöbet gibi daha ciddi durumlara ilerleyebilir. Bu nedenle diyabetli hastaların güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde dışarıya çıkmamaları, uzun süre güneş altında kalmamaları önerilir. Yaz aylarında kalorisi yüksek ve lezzetli meyve ve sebzelere ulaşım çok daha kolaydır. Bu meyve ve sebzeler aynı zamanda vitamin ve mineral açısından zengin olduğundan faydalı olmakla birlikte, diyabetli hastaların bunları tüketirken dikkatli olması gerekir. Önemli olan bu meyve ve sebzelerden ölçülü oranda ve belirli aralıklarla yenmesidir. Bu konuda diyabetli hastaların yaz aylarında diyetisyenleri ile tekrar görüşmeleri gerekebilir. Yine yaz aylarında tatil, arkadaş toplantıları, piknik gibi sosyal aktiviteler daha sık yapılmaktadır. Bu tür aktiviteler sırasında diyabetli hastaların uygulamaları gereken beslenme programının dışına çıkmamaya özen göstermesi gerekmektedir.

Bununla birlikte diyabetli hastalar tatil, seyahat gibi nedenlerle uzun süre aç kalmamalı, ana ve ara öğünlerini atlamamalı, dışarıya çıktıklarında mutlaka yanlarında yiyecek bir şeyler bulundurmalıdır. Diyabetli hastalar için düzenli egzersiz önemlidir. Yaz aylarında egzersiz için sabah erken saatler, akşam yemeği sonrası gibi günün daha serin zamanları veya havalandırması olan serin yerler tercih edilmelidir. Diyabetli hastaların yaz aylarında daha dikkatli davranmaları gereken bir diğer konu ayak bakımıdır.

Sıcakta, açık ayakkabı giyme ve ayaklarda terleme nedeniyle ayaklar yara oluşumuna ve enfeksiyon gelişimine daha yatkın olabilir. Ayakların devamlı kuru tutulmaya çalışılması ve günlük ayak kontrolü önemlidir. Yazı deniz kenarında geçiren diyabetli hastaların yalnızca kumda yürürken değil, yüzerken de mutlaka ayakkabı giymeleri önerilir. İnsülin kullanan hastaların insülinlerini serin ve kuru ortamlarda tutmaları gerekmektedir.

İnsülinler ve glukoz ölçüm cihazları, glukoz ölçüm çubukları hiçbir zaman direk güneş ışığına maruz kalacak şekilde veya araç içerisinde çok sıcak ortamlarda bırakılmamalıdır. Uzun süreli dışarıda taşınması gerektiğinde insülinlerin soğutucu kasetlerle birlikte veya soğuk muhafaza çantalarında taşınmaları önerilir. Özellikle, insülin kullanan hastaların tatile çıkmadan önce hem tedavi düzenlenmesi hem de insülinin muhafaza edilmesi ile ilgili doktorları ile görüşmesi uygun olacaktır” denildi.