Acil Obstetrik Bakım (AOB) Programı kapsamında yapılan sektörler arası işbirliği ve çekirdek ekip stratejik planlama grubu, misafir anne uygulaması ve bebek ölümleri il değerlendirme toplantıları Nevşehir İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Hakan Öcal başkanlığında Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Buket Gönenç Arvas' ın koordinasyonunda Tesis Yöneticileri ve Kurum Amirleri ile İl Sağlık Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Toplantının ilk bölümünde Acil Obstetrik Bakımın (AOB) önemi hakkında katılımcılara bilgiler verildi. Toplantıda önlenebilir anne ve bebek ölümlerini azaltmak olan AOB Programı kapsamında bölgesel olarak yaşanan sorunlarla Nevşehir’e uygun olan yaklaşımının belirlenmesi ve uygulamaya konulmasının sağlanması amaçlandı.

Toplantının ikinci bölümünde; Sağlık Bakanlığının uygulamakta olduğu Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında yürüttüğü programlar sonucunda gerek anne gerekse bebek ölümlerinde önceki yıllarla kıyaslanamayacak ölçüde büyük başarılar elde edildiği, bebek ölüm hızının binde 10’un altına düşürüldüğü ve bu rakamları daha aşağı seviyelere düşürebilmek için her bir bebek ölümünü izleyerek nedenini ortaya çıkarmak ve aynı nedenlerle oluşabilecek ölümleri önlemek amacıyla kayıt ve bildirim sistemi uygulamaya konuldu. Ülkemizde gerçekleşen perinatal ve bebek ölümlerinin tespiti ve incelemeleri bu kapsamda yapıldığı anlatıldı.

Yılda 1 kez yapılan İl Değerlendirme Kurulu toplantısında bir önceki yılın verileri de göz önünde bulundurularak, tespit edilen sorunlar değerlendirilerek alınması gereken tedbirler konusunda kararlar alındı.

Toplantının son bölümünde ise “Misafir Anne Uygulaması” konusunda bilgilendirme yapıldı. Misafir Anne Uygulaması ile Ülkemizin bazı bölgelerinde doğum eylemi yaklaşmış ya da başlamış olan anneler zaman zaman olumsuz iklim, ulaşım şartları veya sosyal sebeplerle (maddi imkanların yetersizliği, mevsimlik tarım işçiliği, göçerlik vb.) sağlık kurum ve kuruluşlarına zamanında ulaştırılamadığı ve doğumların olumsuz şartlarda gerçekleşebildiği, bu tür olumsuzlukları önlemek, önlenebilir anne - bebek ölümlerini azaltmak bebeğin ilerideki yaşam kalitesini bozacak doğumsal rahatsızlıklara mahal vermemek amacı ile 16.04.2008 tarih ve 2008 / 29 sayılı Genelge ile ''Misafir Anne Uygulaması'' başlatıldığı katılımcılara aktarıldı ve bu konuda kararlar alındı.