Güneş, “Sigara içmeyerek hayatınızı kaliteli yaşıyor ve geleceğinizi düşünüyorsunuz. Peki ya sevdiklerinizi? Sevdiklerinizi yanlız bırakmamak için sigarayı bırakın. Sevdiklerinizi yanlız bırakmayın, sigarayı bıraktırın!. Sigara içmek bir seçim değil mahkumiyettir, seçim sadece kullanmamak olabilir. Şimdi seçiminizi yapın önünüzde sadece tek bir seçim var o da sigarayı kullanmaya gerek olmadığını kavrayıp dumanı içinize çekmeyi bitirmek. Denemeyin başarın kaybedecek hiç bir şeyiniz yok aksine çok kazancınız var. Kazanmaktan neden korkarsınız ki? Sağlığınızı, öz güveninizi, paranızı, özgürlüğünüzü, temizliğinizi, huzurunuzu kazanmaktan korkuyorum diyen insanlar sizce mantıklı olabilir mi? Sizi sadece zehirleyen başka hiç bir şey yapmayan dumanı içinize çekmeyi bırakın. Sigara içenler hep mantıklı bir neden bulmaya çalışır bu zıkkıma!!! Stres atarlarmış mesela... Halbuki son araştırmalarda içerisindeki Nikotinin stres azaltmadığı; tersine stresi çoğalttığı ortaya çıktı. Demek ki bu durumda sigara içmenin en önemli 3 nedeni şu olabilir: Haşerat muamelesi görmek hoşlarına gidiyor; içerisinde türlü türlü zehir ve böcek ilacı bulunmakta, Pis kokmak hoşlarına gidiyor; kıyafetlerine sinmiş olan tütün kokusu Haspolat arıtma tesisinden çıkan atıklardan daha pis kokmakta, Çocuklarının rızkından keserek Çocuklarını da zehirlemek hoşlarına gidiyor...

Yani ilginç bir durum... İçin içmesine de, biz içmeyenleri sigara dumanı ile taciz etmeye ne hakkınız var?. Bir çocuğa soruyorlar "sigara içecek misin?" çocuk tüm kararlılığıyla "asla" diye cevap veriyor. Çocuk büyüyor ve yeniden ona soru soruyorlar "sigarayı bırakmayı düşünüyor musun?" gülümseyerek "asla" diye cevap veriyor. Asla kullanmayacağını düşündüğün bir şeyden, asla vazgeçmemek. Sizlerde bir zamanlar çocuktunuz, çocuksu cesaretinizi yeniden kazanın ve korkmayın. Sigaranızı söndürün ve bir daha "asla" içmeyeceğim deyin. Bir bağımlı bir bağımlıya üzülüyorsa durum nasıl görünür? Tinerci bir balici ye bali kullanıyor diye üzülüyor ve ona bunu kullanmaması için öğütler veriyor. Eroinman ikisine birden "bırakın baliyi tineri yazık içinize kendinizi mahvediyorsunuz" diye üzülüyor. bunlar saçma geldi değil mi ama inanın Nikotin bağımlıları bu saçmalığı yapıyorlar.

O gün neden bu gün olmasın?. Sigarayı bırakmayı düşünen, bir dönem bırakıp da yeniden başlayan, en sonunda seni bırakacağım diyen arkadaşlar. Sigara toplumsal bir olaydır, küresel kirlilik nasıl hepimizi ilgilendiriyorsa sigara da hepimizi ilgilendiriyor. Sigara haricinde olan diğer tüm bağımlılıklar bireysel zararı kişinin kedisine veriyor. Bu elbette diğer bağımlılıkların iyi olduğu anlamına gelmiyor fakat bir Eroinman elindeki şırıngayı sağa sola savurup başka insanlara sokmuyor. Kokainman alıp kokaini başkalarının burnuna sokmuyor.

Sigarayı bırakmayı istemekten önce niçin içtiğini bilmeli insan.Bir şeyi alışa gelmiş yapıyorsak ve onu neden yaptığımızı bilmiyorsak, onu yapmamak gibi bir durumumuz olamaz. Örneğin: doğuştan anası ve babası köle olan bir çocuk köleliği sorgulayana kadar niçin köle olduğunu kavrayamaz. Köle olmayı bir mecburiyet bu mecburiyeti de hafifletmek için yaptığı hizmetten zevk aldığını, mutlu olduğu yönünde kendisini kandırır. Niçin köle olduğunu sorguladığında işte değişim başlar özgürlüğe atılan ilk adım budur işte. Sigara içmek bir kölelik halidir özgürlükse bir adım ötede ve kendi elinizdedir. Düşünün sizi nasıl ele geçirdiğini sigaraya nasıl bağlandığınızı ve bu kölelik halini rahatlatmak için söylene gelen hazır cevapları: zevkine içiyorum, tadını seviyorum, hoşuma gidiyor, elim ağzım alışmış, içime duman çekmeyi seviyorum, zaten az içiyorum, bu cevapların hiçbiri gerçeği örtemez lütfen durumu açık bir zihinle görün ve özgürlüğe adımı atın” ifadelerinde bulundu.