Türkiye`nin önemli turistik bölgelerinden Kapadokya`nın el sanatları merkezi konumundaki Avanos`ta, seramik ustası 39 yaşındaki Serkan Büken, 18 santimetre çapındaki tabağa 20 bin 421 Hitit ve Selçuklu motifi işledi.


Büken, yaptığı açıklamada, Kapadokya bölgesinde 18 yaşında yaşında başladığı seramik el sanatları süslemesi ve hediyelik eşya satışı işini kazancının azalması nedeniyle 8 yıl önce bıraktığını şimdi İl Özel İdaresinde çalıştığını söyledi.


Seramik el sanatlarına olan sevgisinin bitmediğini ve fırsat buldukça farklı çalışmalar yaptığını ifade eden Büken, son olarak 18 santimetre çapındaki seramik tabak üzerine 6 aylık milimetrik çalışma sonucunda 20 bin 421 motif işleyerek benzeri olmayan bir eser ortaya çıkardığını ifade etti.


Tabağa işlediği binlerce Hitit ve Selçuklu motifinin sayılarını tek tek not aldığını belirterek, "Bu eser, milimetrik çini sanatında ilk ve tek olma özelliği taşıyor. Yaklaşık 6 ay uğraştım. 0,1 milimetre uçlu kalemle büyük bir titizlik ve sabırla işledim" dedi.


Guinness, motifler sayılamayacağı için başvuruyu reddetti

Çizim sürecinde çok zorlandığını ancak başladığı işi bitirmek için sabırla çalıştığı aktaran Büken, "Eserimi tamamladıktan sonra Guinness Rekorlar Kitabı`na başvuruda bulundum. Ancak yetkililer başvurumu 20 bin motifi sayabilecekleri bir sistemin olmadığı gerekçesiyle kabul edemedi. Bunun yerine teşekkür belgesi gönderdi" diye konuştu.


Büken, bu tür seramik eserlerin üzerine yapılan motiflerin inceliğine göre değerinin arttığını ifade ederek, eserin bazı organizasyonlarda sergilendiğini, daha çok yabancı turistlerin dikkatini çektiğini söyledi.


"Bu dalda yapılacak en son şeyi yaptığımı düşünüyorum"

Daha önce böyle bir çalışmaya rastlamadığını vurgulayan Büken, "Bu dalda yapılacak herhalde en son şeyi yaptığımı düşünüyorum. Daha küçüğü ya da daha incesinin yapılabileceğini zannetmiyorum. Kendi adıma da yaptığım eserle bu alanda görevimi tamamladım" diye konuştu.

Büken, eserine 40 bin dolar fiyat teklif edildiğini ancak kendisinin bunu, eserinin müzelerde sergilenmesini istediği için kabul etmediğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA