Başkan Keçeci açıklamasında; “Yeryüzünün en ölümcül hastalığının yayılmasını önlemeyi amaçlayan küresel bir seferberlik olan Dünya Kuduz Günü, bu seferberliğe verilen destekle bugün daha güçlü bir şekilde sesini duyurmuştur. Uluslararası bir yardım örgütü olan Kuduzla Mücadele Küresel Birliği tarafından başlatılan 28 Eylül Dünya Kuduz Günü’nün teması “Kuduz: Aşılat ve Yok Et” olarak belirlenmiştir. Bu tema ile kuduzun eliminasyonu için etçil hayvanların kitle halinde aşılanmasının önemine vurgu yapılması amaçlanmaktadır. Bu tema aynı zamanda kuduz hastalığına maruz kalınması durumunda insanların hayatlarını kaybetmemesi için aşılanması gerektiğine de işaret etmektedir. “Kuduz hastalığı kendisiyle mücadelede her birimizin rol alabileceği küresel bir problemdir.” Kuduzla Mücadele Küresel Birliği başkanı Prof. Louis Nel’e göre “Bu konudaki farkındalığı arttırarak ve doğru tedbirleri alarak önlenebilir bir hastalık olan kuduz nedeniyle ölen on binlerce insanın hayatı kurtarabilir. Kuduz, çözümü olan küresel bir problemdir”.

Kuduz önlenebilir bir hastalık olmasına rağmen günümüzde ölümlere sebep olmaya, insan ve hayvanlara zarar vermeye devam etmektedir.

Dünya Kuduz Gününü düzenleyen Kuduzla Mücadele Küresel Birliği başkanı Prof. Louis Nel’e göre “Hayvanları aşılatmak, hayvanların olduğu kadar insanların da hayatını kurtarır. Bu yılın teması “Kuduz: Aşılat ve yok et“, kuduz hastalığının kontrolünde aşılamanın esas olduğu ve kuduzun küresel çapta ortadan kaldırılması için aşılamanın mutlaka gerekli olduğu ilkesini yansıtmaktadır.”

Dünya genelinde yılda ortalama 59.000 insan kuduz hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bu ölümlerin yüzde 99’u Afrika ve Asya’da hastalıkla enfekte köpeklerin ısırması sonucunda meydana gelmektedir. Köpek ısırığı nedeniyle görülen kuduz vakalarının % 60’ından fazlası 15 yaşından küçük çocuklarda görülmektedir. Köpekler aynı zamanda bu hastalıktan en çok etkilenen kurbanlardır. Milyonlarca köpek, her yıl kuduz hastalığını kontrol altında tutmak amacıyla yürütülen ve hatalı yönlendirilen kitlesel tasfiye girişimleri sonucunda öldürülmektedir. Kuduz, yüzde 99,9 oranında ölümcül bir hastalıktır fakat aynı zamanda yüzde 100 oranında da önlenebilir bir hastalıktır. Etçilleri aşılamak yoluyla hastalığı elimine etmek hem onları korur hem de hastalığın insanlara bulaşmasını önler. Fakat aşılama gibi göreceli olarak düşük maliyetli bir çözümün varlığına rağmen hala bu hastalığa bağlı insan ve hayvan ölümleri görülmektedir.” dedi.

Başkan Keçeci, açıklamasının devamında; “Ülke genelinde yaban hayatı kaynaklı kuduz hastalığı ile mücadele kapsamında 3 yıl boyunca toplam 27 milyon adet aşılı yemi havadan doğal yaşam alanlarına bırakılacağını, Avrupa Birliği'nin (AB) desteği ile 19 Eylül 2018’de başlatılan "Türkiye'de Kuduz Hastalığına Karşı Oral Aşı Temini" projesiyle yaban hayatı kaynaklı kuduz hastalığının görüldüğü ormanlık ve kırsal alanlara 3 yıl süreyle, yılda iki kez olmak üzere havadan aşılama çalışması yürütüleceğini, diğer yandan evcil hayvanların kuduz aşılamasının il-ilçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ile ilimiz genelinde bulunan Serbest Veteriner Kliniklerinde yapılabileceğini, “Kuduz: Aşılat ve yok et“ sloganı ile Kuduzu hep beraber sonlandıralım!” dedi.