Nevşehir?de balık kültürü ve balık satışları ile ilgili olarak görüşlerini aldığımız Sahil Balıkçılık işletmecisi Ahmet Yıldırım, kış mevsiminin gelmesiyle vatandaşların daha çok balık yemeyi tercih ettiğini söyledi.

Yıldırım, günlük taze balık getirmeye özen gösterdiklerini belirterek, ?Taze olarak getirdiğimiz balıklarımızın fiyatı da vatandaşlarımızın bütçesine uygun. Bu nedenle satışlardan hem vatandaş memnun kalıyor, hem de biz memnun kalıyoruz? diye konuştu.


Yıldırım, vatandaşların özellikle hamsiyi tercih ettiğini belirterek, ?Kendi yemediğimiz ürünü vatandaşa da satmamaya gayret gösteriyoruz. Müşterilerimiz bizim için çok değerli ? dedi. Karadenizliler Hamsiyi ne kadar taze tüketiyorsa Nevşehirlilerinde aynı tazelikte tükettiğine dikkat çeken Yıldırım, Türkiye`nin 3 tarafının denizlerle çevrili olmasına rağmen birçok ülkeden daha az balık tüketildiğini söyledi. Balığın haftada en az bir, mümkünse balık mevsiminde haftada 2 ya da 3 defa tüketilmesi gerektiğini de belirtti.

Yediğimiz hayvani gıdalar arasında en iyi protein kaynağının balık olduğunun altını çizen Yıldırım, "Günlük protein ihtiyacımızın karşılanmasında, Balık A ve D vitaminleri yönünden zengindir. Bu vitaminler özellikle kemik gelişiminde, ileriki yaşlarda kemiklerin kırılmasının engellenmesinde ve gözlerimizin daha iyi görmesinde etkili olan vitaminlerdir" dedi. Ahmet Yıldırım, balığın sağlık açısından ne kadar gerekli olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu. "Balık, içindeki bağ dokusu fazla olmadığı için çabuk pişen bir besindir.

En sağlıklı balık pişirme yöntemleri ızgara, yağsız veya az yağlı tavada pişirme ve fırında buğulamadır. Yaşınız ne olursa olsun sağlıklı yaşamak istiyorsanız balık tüketmelisiniz. Balıklarda şeker, karbonhidrat yok denecek kadar azdır. Protein açısından oldukça zengindir. Bu özellikleri nedeni ile son derece sağlıklı bir besin maddesidir. 100 gram yağlı balık yaklaşık 22 gram, yağsız bir balık ise 10 gram protein içerir. Balık aynı zamanda proteinden en çok faydalanılan besin türüdür. İnsan vücudu bu proteinin % 93 undan faydalanır. Bu oran kırmızı etlerde ve beyaz ette çok düşüktür.

Balık Madensel tuzlar ve mineraller açısından son derece zengindir. Çocuklarda kemik gelişimine katkı sağlar. Bol miktarda fosfor, iyot ve flor içerir. Balık eti A1, B2 ve D vitaminleri açısından çok zengindir. İçerisinde bulunan omega 3 sayesinde kalp hastalıkları riskini azaltır. Ayrıca hamsi gibi küçük balıklar da kılçıkları ile yenilirse kalsiyum minerali açısından da iyi bir kaynak olur" şeklinde konuştu. Haber: Erdal Kesici