Sağlık İl Müdürü Dr. Rahim Ünlübay, yaptığı açıklamada, zehirlenen vatandaşların Nevşehir Devlet Hastanesi başta olmak üzere çeşitli hastanelerde tedavi altına alındığını belirterek, hayati tehlikesi bulunan herhangi bir hasta olmadığını söyledi.

Etkisini sürdüren lodos nedeniyle halkı uyaran Ünlübay, soba kullanılan evlerde gece boyunca dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi.

Soba zehirlenmesinin odun kömür gibi ısınma aracı olarak kullanılan maddelerin yanması ile ortaya çıkan karbonmonoksit gazından kaynaklandığını belirten Ünlübay, “Bu gaz solunduğunda, akciğerlerden kana karışarak kanda oksijen taşıyan moleküllere bağlanarak  oksijenin dokulara taşınmasını engeller.

Bunun sonucunda dokulara yeterli oksijen taşınamaz ve kişi hayatını kaybeder.” dedi.

Karbonmonoksit zehirlenmesinin tatsız, renksiz, kokusuz olması ve tahriş etme özelliğinin olmaması nedeni ile fark edilmediği için “sessiz katil ” olarak bilindiğini kaydeden Ünlübay, “Karbonmonoksit zehirlenmesinde ilk belirtileri baş ağrısı, yorgunluk hissi, mide bulantısı gibi semptomlardır. Genellikle bu semptomların ağırlığı karbonmonoksit düzeyi ve maruz kalınan süre ile ilişkilidir. Ciddi zehirlenmelerde baş dönmesi, kusma, bilinç kaybı ve ölüm görülür.” diye konuştu.

Soba zehirlenmesinin yaşandığı yerde camların açılması ve ortamın havalandırılması gerektiğini ifade eden Ünlübay, o ortamdan uzaklaşılması ve 112´den yardım istenmesi gerektiğini söyledi.

Nasıl tedbir alınır?

Karbonmonoksit zehirlenmesinden korunmanın yollarını da anlatan Ünlübay, şunları söyledi: “Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmelidir. Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı. Soba yakılırken aşırı dolmamasına dikkat edilmeli. Sönmekte olan sobaya asla tekrar tutuşması için güç yakıtları konulmamalı. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı, soba alttan yakılmamalı. Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak yetkili kişilere temizletilmeli. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından 1metre daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalı. Konutlarda gaz kaçaklarına karşı uygun yerde dedektör bulundurulmalı. Kombi ve şofbenlerin baca bağlantılarını mutlaka projesine uygun şekilde ve yetkili kişilere yaptırılmalı. Bacalar yatak odalarından, merdiven sahanlığından, bina girişlerinden, havalandırma boşluklarından, çatı arasından, banyo ve tuvaletten geçirilmemeli. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalı. Lodoslu havalarda geceleri yatmadan önce sobalar söndürülmeli.”