Nevşehir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Tekin Keçeci, “Ruam hastalığı, at, köpek, kedi, hayvanat bahçelerindeki yabani hayvanlar ve insanlara da bulaşabilir. Hastalık tek tırnaklı hayvanların toplu olarak yaşadığı yerlerde daha çok ortaya çıkıyor ve genelde atlarda vakalar ölümle neticeleniyor.” dedi.

Keçeci, ruam hastalığının yarattığı tehlikeye dikkati çekerek, şöyle konuştu:

“Hastalığın bilinen ciddi bir tedavisi yok, görüldüğü bölgede atlarla uğraşan insanların dikkatli olması gerekiyor. Hastalık temas yoluyla ya da at etini yemek suretiyle bulaşabiliyor. Hastalığın iyi izlenmesi önem taşıyor. Bunun için sağlık taramaları yapılmalı. Hastalık ‘Mallein Testi’ denilen uygulama sonucu belirleniyor. Hayvanların bulunduğu ortamın sağlık ve hijyenik şartlar açısından düzenlenmesi gerekiyor.”

Hastalığın akciğer ve deride iki farklı şekilde görüldüğü bilgisini veren Keçeci, “Derideki hastalık biraz daha uzun sürüyor. Bu hastalığa karşı kullanılan antibiyotikler sonuç verebilir. Akciğerdeki hastalık ise ölümle sonuçlanıyor.” diye konuştu.

Keçeci, ölümlerin solunum ve akciğer yetmezliği sonucu gerçekleştiğini belirterek, hastalıkla mücadele konusunda Tarım ve Orman Bakanlığının mevzuatında yer alan kordon karantina hükümlerin eksiksiz uygulanması gerektiğini dile getirdi.

Keçeci, “Nevşehir’de hastalık bulunmadığını ancak özellikle turistik bölgelerde yoğun olarak bulunan atların ciddi bir sağlık taraması yapılarak kayıt altına alınmaları, beslenme şartlarının düzeltilmesi, At ile uğraşanların eğitilerek bilinçlendirilmesi gerekiyor.” dedi.