EDEBALİCE

SATRANÇTA HAMLE SIRASI!...

Ali İhsan TOSUN

[email protected]

Satranç oyunu!... Oldum olası ilgimi çekmiştir!... İkinci aşamadan ileri gidemediğimi, sevdiğim bir oyun olduğunu biliyorsunuz, yazmıştım “İşin Aslı” adlı yazımda!...

Hamleleri öğrendiğimi, “taş nasıl yenir?” onu da bildiğimi, yeterli zamanı ve ortamı bulamadığımdan mı nedir bir türlü geliştiremediğimi de biliyorsunuz!...

Şimdi 7 yaşındaki torunumla oynamaya başladım, belki 3. aşamaya geçebilirim diye!...

@ @ @

En gelişmiş bir “savaş oyunu” satranç!...

İki ilke, iki amaç vardır satrançta!

İlki; “Şah”ın etrafında toplanarak “Şah”ı korumak!... Çünkü bilinir ki“Şah” düşerse bütün ülke düşer!

Diğeri; bütün hatlarıyla düşman ordusuna saldırarak karşı “Şah”ı “mat” etmek!...

Her askerin(taşın) farklı hareketleri, farklı görevleri vardır satrançta!... Her taş görevini yerine getirmek zorundadır.

Maksat; kendi “Şah”ını korumak, karşı tarafın “Şah”ını yiyerek “mat” etmektir!...

Bunları sizin de bildiğinizden eminim!...

@ @ @

Satrançta önemli bir ilke daha var, hem de en önemlisi…

Usta oyuncular en az 5–6 hamle ilerisini düşünerek rakibin nasıl bir hamle yapacağını bilir. Eğer rakibin ileriki hamlelerine,Kasparov gibi, o anda cevap veremezse, karşı atak yapamazsa yenilgi kaçınılmazdır.

@ @ @

Amerika’nın Suriye’den çekilmesi!... Tam bir “satranç oyunu”, çok daha ileri hamlesinin ne getirip ne götüreceği düşünülmesi gerekli bir oyun!...

Amerika çekilecek mi? Çekilecekse nereye çekilecek? Çekilince yerini kim dolduracak? Hep İsrail’in güvenliğini düşünen Amerika, çekilince İsrail’in güvenliği için ne düşünüyor olabilir? Amerika’nın hele hele Trump’un sözüne güvenilir mi?

Bütün bunlar cevaplanması gereken sözler!...

Ama ben Amerika’nın çekileceğine şüphe ile bakıyorum!...

Suriye’nin güneyine çekilen Amerika, Türkiye’yi kaosun içine sürükler mi?

@ @ @

Türkiye planında değişiklik yapmadan Suriye’nin kuzeyinde 30- 40 km derinlikte bir tampon bölge oluşturmalı, burayı kontrol etmelidir şimdilik!... Deaş, YPG/PKK saldırılarına anında cevap vermeli, sonra kontrol bölgesine geri çekilmelidir. Bu alana ise Türkiye’deki Suriyeliler yerleştirilmelidir diyorum! Çünkü Türkiye süper güç olma yolunda ilerleyen bir ülkedir.

@ @ @

Dünyada nasıl bir olay meydana gelirse gelsin altında Amerika; onun altından Evangelistler, onun da altından Siyonistler çıkar.

İngiliz, Fransız, Alman ve Rusya çıkar.

Bu olayların hepsi de, “ülkelerinin geleceğini sömürüye dayamış” bu ülkelerin işine yarar.

  1. tepişmesinden de, “birlik ve beraberliğini sağlayamamış Müslümanlar” hor görülür, katliama uğrar, ellerinden ekmeği alınır.

@ @ @

Yazık ki Müslüman ülkelerin içerisinde Müslümanların hakkını koruyacak Türkiye’den başka ülke bulunmamaktadır. Bugün “petrol zengini Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler” Amerika’nın ve Siyonist İsrail’in çıkarına çalışıyor.

Daha birkaç ay öncesinde Trump ile 110 milyon dolarlık silah satışı anlaşması yapmadılar mı? İsrail’in finansörlüğünü yapmıyorlar mı?

@ @ @

“Bugün dünyada oynanan oyunlar “Müslüman ve Türkler” üzerinedir. “Bir avuç petrol”, bir koşam “maden” için nice katliamlar yapılmaktadır, Müslüman ülkelerde.

Tanrıyı kıyamete zorluyorlar(!) Evanjelistlerle Siyonist uşakları, sözde din uğruna. Nedense hep İslam ülkelerinde katliam yaparak!...

Bu oyunu bozmak zorundayız, zor oyunu bozar misali.”