Muhterem okuyucularımız;

     Ramazan'da kazandığımız maneviyatımızı kaybetmeyelim. Hatta hayatımızı hep Ramazan iklimi ile geçirmeye çalışalım ve bizleri yaratan Yüce Mevla'mızın rızasını ve hoşnutluğunu kazanalım.

Ramazan-ı şerifte elde etiğimiz sevapları bayramdan sonra kaybetmemek, ibadetleri terk etmemek ve hayatımızın son anına kadar Allah'a kulluk etmeyi sürdürmek, dinimizin en önem verdiği konulardan biridir.

   Yüce Rabbimiz Allah Teala Kur'an-ı Kerim'de "Sana ölüm gelinceye kadar Rabbine ibadete (devam) et" (Hicr,99) buyurmaktadır. Bu emri hayatımızın her alanında uygulamak gerek. Çünkü ibadet sadece Ramazan'da olmaz, sadece Namaz değildir, hayatımızın her anında ibadet vardır. Söz, fiil ve davranışlarımızda islama uygunluk olmalıdır.

Sevgili Peygamber Efendimiz (sav) de hadis-i şeriflerinde:

“Allah katında amellerin en makbulü az da olsa devam üzere yapılanıdır.”  buyurmuştur. Öyleyse bizde ibadetlerimize devam edelim.

Bu deliller, ibadetlerde devamlılığın ve istikametin dinimizde esas olduğunu, Ramazan'da namaz kılıp bayramdan sonra bu ibadetleri bırakmanın asla doğru olmadığını ortaya koymaktadır.

İçinde bulunduğumuz şevval ayı da çok mübarek aylardan biridir. Hac aylarının ilkidir. Ayrıca Rasulullah (sav) Efendimiz de şevval ayında altı gün nafile oruç tutmanın fazileti konusunda “Ramazan ayını oruçla geçirip buna şevvalden altı gün ilâve eden kimse sanki bütün yılı oruçlu geçirmiş gibi olur”  buyurmuş. Bu sevabı kim istemez ki ? Öyleyse müsait olan Müslüman bu oruc'uda tutmalı. Bu sevabı kaçırmamalı.

İslam alimlerimiz bu hadis-i şerifi dikkate alarak şevval ayında altı gün oruç tutmanın müstehap olduğunu kabul etmişlerdir. Bu orucun bayramın hemen ardından ara verilmeden tutulması daha faziletli sayılmakla birlikte aralıklarla tutulması da mümkündür.

                                                          6 GÜN ŞEVVAL ORUCU:

     Şevval ayında nafile olarak tutulan oruç, Ramazan’da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan’da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır. Bir oruçta hem kaza hem de nafile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan’da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olur" .

      O halde Ramazan'da hastalık, yolculuk ve diğer mazeretler sebebiyle veya mazeretsiz tutulmayan oruçların kazasına öncelik verilerek Şevval ayında geceleyin imsak vakti girmeden önce kaza oruçlarına niyet edilmeli ve kaza oruçları tutulmalıdır. Kaza orucu borcu olmayanların şevvalde tutulması tavsiye edilen altı gün orucu tutması müstehap (çok sevaplı bir ibadet) kabul edildiği için bu altı gün orucunu tutmaya gayret edelim. Şeytana ve nefse uyup beş vakit namazı, dua, zikir, istiğfarı, Allah'a ve Rasülüne itaati terk etmeyelim. İtaata, ibadete, iyiliğe ,yardıma devam edersek Allah'ta bizden Razı olacaktır inşallah.

     Allah hepimizin yar ve yardımcısı olsun. Hepimize sağlık, afiyet, hayırlı uzun ömür versin. Cennet ve cemaliyle müşerref eylesin ve cehennem azabından korusun.

ALİ ÖZCAN / NEVŞEHİR