Hani bazı tesadüfler vardır da sonucunda edindiğiniz izlenim bir süre sonra parçanız oluvermiştir. Benim “sıraç” belgeseliyle tanışmam da öyle oldu.

   Sempozyum için gittiğim Edremit’te faaliyetler arasında bir akşam “sıraç” adlı bir belgesel filmin de izleneceği bilgisi vardı. Öncesinden film hakkında her hangi bir bilgim olmaksızın tamamen tesadüfi olarak izlediğim ve açıkçası çok beğendiğim bir filmle karşılaştım.

   Sıraç; Türkmenlerin doğumdan ölüme kadarki yaşam kesitlerini bir nine ve torununun gözünden ele almış.

   Ülkemizin insani değerini farklı bir bakış açısıyla ele alın filmin yönetmeni Gülşen Saru. Kendisi ile film sonrası tanışıp görüşme ve konu hakkında daha detaylı bilgi alma fırsatım da oldu.

   Gülşen Saru bu belgesel için düşüncelerini şöyle ifade ediyor:

   “Sıraç, bin yıl önce Orta Asya’dan Anadolu’ya göç eden ve Oğuz boylarından biri olan Beydili aşiretine bağlı Sıraç Türkmenlerinin hikayesidir.

   Anadolu’nun dağlık yörelerinde yaşayan Sıraçlar Ata kültünü taşıyan, koruyan ve geleceğe aktaran bir topluluk.

   Tokat’ın Zile ilçesinin Karaca ören köyünde gerçekleştirilen çekimlerde, Sıraç Türkmenlerinin gelenek, görenek ve inanç biçimleri doğum-düğün-ölüm üçlemesi ile anlatıldı.

   Üç bölüm olarak hazırlanan belgeselin tek bölümü 85 dakika. Belgeselin çekimleri Tokat, Zile, Karacaören, Karşıpınar ve Almus ilçesi Hubyar köylerinde gerçekleştirildi.”

    Sıraç belgeselinin tamamını veya üç bölüm olarak hazırlanmış şeklini Youtube üzerinden izleme olanağına sahipsiniz.

   1988 yılında Tunceli’nin Hozat ilçesinde doğan Saru, 1982 yılında TRT de yönetmen yardımcısı olarak göreve başladıktan sonra kurumun değişik birimlerinde görev aldı.     

   2005 yılında “bir insan bir hikaye”, 2009 yılında “Lamekan”, 2011 yılında “İnsanlık”, 2012 yılında “Suretler”, 2014 yılında “Kelam” ve 2016 yılında “sıraç” filmlerine imza atan Saru şimdilerde “Çepni Türkmenleri” ile ilgili belgeselin hazırlığı ile uğraşmakta.

   Bu genç, dinamik ve başarılı yönetmen kardeşime yaptıkları için teşekkür ederken yapacakları için de başarılar diliyor, bulduğunuz ilk fırsatta “Sıraç” Belgeselini izlemenizi öneriyorum.