3 dönem belediye başkanlığı yaptınız. Şimdi de milletvekilliği için aday adaylık başvurusunda bulundunuz. Neden? Siyaseti çok mu seviyorsunuz?

1994 yılından beri siyasetin içerisindeyim. Siyasette insanlara hizmet etmekten memnunum. 94 yılında mahalli idareler seçimlerinde öğretmenlikten istifa edip ilk olarak Doğru Yol Partisi’nden aday oldum ve seçimi kazandım. Hemşerilerimiz benden çok şey bekliyorlardı. Çünkü kasabamızda alt yapı, park bahçe yoktu, içme suyu sıkıntısı, yol sıkıntısı vardı. Bütün bu problemleri çözmek için aday olduk ve halkımızın oylarıyla seçildik. İlk seçildiğimiz yıllarda bugün ki gibi iktidarlar yoktu.

Yamalı bohça gibi koalisyonlarla Türkiye idare ediliyordu. Her istediğinizi istediğiniz zaman almanız çok zordu. En önemli sorunumuz kanalizasyondu. İller bankasına gittik daire başkanıyla görüştük ama hayal kırıklığına uğradık. Hizmet hemen gelmiyordu. “Projelendirilse bile tozlu raflarda kalır ihalesi bile yapılmaz” dendi. Vatandaşımıza söz verdiğimiz için yılmadım mücadelemi vermeye devam ettim. Önemli olan mücadele, imkansız diye bir şey yok. Yeter ki mücadele edilsin. Kayserili ve Nevşehirli insanlar bulduk proje işlerimizi hallettik. Bu esnada hükümet değişti ANAP iktidara geldi. Biz başka partiden olduğumuz için işlerimizi kolay yapmıyorlardı. Abdulkadir Baş’ın desteğiyle ihalemizi yaptırdık ve kanalizasyonumuza kavuştuk.

Bunu şunun için anlatıyorum. Biz mücadeleci bir insanız ve meclise gittiğimizde de Nevşehir için mücadele edeceğim. Nevşehir’in sorunlarını da çözümlerini de biliyorum. Çözmek için aday adayı oldum. Nasip olursa Nevşehir’in bütün sorunlarını çözmek için gecemi gündüzüme katarak halkımıza hizmet etmek için mücadele edeceğim.

Belediye başkanlığı, olursa milletvekilliği, siyasetteki hedefiniz nedir?

Siyasetteki en öncelikli hedeflerim yerel yönetimlerdeki tecrübelerimi, birikimlerimi meclise taşımak. Ülkemizin çok büyük sorunları var. Ülkemiz dar bir boğazdan geçiyor.  En önemli sorunlardan birisi kardeşlik ve barış süreci olan çözüm süreci. Bu çözüm süreci önümüzdeki seçimlerle birlikte hız kazanacak ve artık ülkemizde kardeşlik ve barış ortamı sağlanacak. Ben buna katkı sağlamak istiyorum. Bizimde çorbada tuzumuz bulunsun istiyorum.

Türkiye’nin en önemli sorunlarından birisi de başkanlık sistemi. Biz geçtiğimiz yıl Amerika’ya Kapadokya tanıtımı için gittik. Orada gördük ki demokratik bir ortamda insanlar yaşıyor. Çalışma düzenini, gelişimi gördük. Bu gelişim de başkanlık sistemi ile gerçekleşti. İki başlılıktan kurtulduğu için geliştiğini keşfettik. Onun için Türkiye’nin de daha güzel gelişmesi ve insanların refah içerisinde yaşaması için bu parlamenter sistemden, iki başlılıktan acilen kurtulması lazım. Benim en büyük arzum 2015 seçimlerinde bu başkanlık sisteminin oluşturulmasında parlamentoda yerimi almak ve ülkeye katkıda bulunmak.

/images/haberler/resimler/2015-3/4/1722092698405.jpg

Başkanlık sistemini destekliyorsunuz yani?

Başkanlık sistemini canı gönülden destekliyorum. Türkiye’ye uygun bir başkanlık sisteminin acilen hayata geçirilmesinden yanayım. Hala Türkiye 1982 Anayasasıyla, darbe Anayasasıyla yönetiliyor. Muhalefet bir türlü buna yanaşmıyor. Ama inşallah AK Partimizle birlikte önümüzdeki 2015 seçimlerinde anayasayı değiştirecek çoğunluk veya Anayasayı değiştirmeye gönüllü başka bir parti ile birleşerek yeni bir Anayasa yazmanın Türkiye’nin geleceğini aydınlığa kavuşturacağına inanıyorum.  Yeni Anayasayla kadın hakları bakımından, çocuk hakları bakımından, her konuda insanlara faydalı birçok değişikliklerin getirileceğine inanıyorum.

Peki, Nevşehir için hedefiniz nedir?

Nevşehir’in sorunlarını herkes biliyor. Ama bu sorunlara bugüne kadar bir türlü tam el basılmış değil. Bu sorunları herkes bilir. Bakkalı da, kahvedeki insanlar da Nevşehir’le ilgili birçok sorun sayıyor. Ama sorunları saymadan ziyade bu sorunlara çözüm üretecek politikacılara, siyasetçilere ihtiyacımız var. Bugüne kadar bunlar çözülmedi mi? Çözüldü. Ama yeterli mi? Yeterli değil. Benim amacım geçmişteki siyasi tecrübelerimden yararlanarak insanların nasıl çalıştırılacağını, bürokrasinin nasıl çalıştığını iyi biliyorum. Yerel yönetimler çok önemli.

Demokrasinin beşiği olarak kabul ediyorum yerel yönetimleri. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da zaten yerel yönetimlerden gelerek bugünlere geldi, başbakanlığa ve cumhurbaşkanlığına yükseldi. Yerel yönetim halkın derdini daha iyi biliyor. Halkla iç içe olan kişiler olarak biz meclise gittiğimiz zaman insanlarımızın dertlerini, sıkıntılarını, çözüm önerilerini biz gayet iyi biliyoruz ve bunların nasıl çözüleceğini fevkalade bildiğimiz için insanlara daha fazla yardımcı olmak istiyoruz. Mücadelemiz bu yönde olacak. Sorunlar belli. Nevşehir’in en önemli sorunu işsizlik. Bunu herkes biliyor. Alt yapı sorunları var. Organize sanayinin alt yapı sorunu var.

Sadece oradaki su ve içme suyu kanalları değil. Havaalanının bölge havaalanı olması için yolların henüz tam olarak yapılmaması. Bu yollar yapıldığı zaman girişimci daha fazla yatırım yapacak. Girişimci neden fabrikasını sahil kenarlarına deniz taşımacılığının ya da tren taşımacılığının olduğu yere kuruyor. Girdi maliyetleri düşüyor. Nevşehir Türkiye’nin göbeği ama altyapı olarak yolları ile tren ulaşımı ile henüz hazır değil.

Hızlı tren dendiği zaman hepimiz heyecanlandık. Bu çok büyük bir olay. Bu hızlı trenin Nevşehir’e gelmesi, havaalanının bölge havaalanı konumuna getirilmesi Nevşehir’deki turizmi de hareketlendirecek, Acıgöl organize sanayi bölgesini de cazibe merkezi haline getirecek. Meclise gidersem benim mücadelem bu yönde olacak.

/images/haberler/resimler/2015-3/4/1722313167558.jpg

Nevşehir’deki seçimden beklentiniz nedir?

Çalışan iktidarlar haliyle yıpranır. Ama ben bu iktidarın yıprandığına inanmıyorum. Çünkü bu iktidar halkın yararına çok şeyler yapıyor ve yapmaya devam ediyor. İnsanlarımızın bundan başka ümidi yok. Bugün görüyoruz muhalefetin amacı hizmet yapmak değil. Muhalefet istiyor ki bu iktidar gitsin ülke batarsa batsın. Bu zihniyetle politika yapmaya kalkıyorlar. Allah’ın izniyle bu dönem yine 3-0 ile Nevşehir’i alacağına ve bu insanlara hizmet edeceğine inanıyorum. Bu dönemde Nevşehir’in 3-0 aldığı zaman dördüncü defa 3-0 alması Nevşehir’in de bir bakan hak ettiğini göstermesi anlamına geliyor. İnşallah bu dönem de 3-0 alacak. Ben buna canı gönülden inanıyorum.

3 milletvekili adayından birisi olarak gösterilirseniz milletvekillerinin birisinin yerine geçmiş olacaksınız. Mevcut milletvekilleri yetersiz mi de başvuru yaptınız?

Mevcut milletvekillerinin ben yetersiz olduğunu düşünmüyorum. Ama mücadelede çalışmada sınır yoktur. Bu bir bayrak yarışı. Biz bu bayrağı daha yükseklere dikmek, halkımıza daha fazla hizmet etmek amacıyla aday olduk. Milletvekillerimizden Allah razı olsun. Geçmişte de olduğu gibi kendi ölçeklerinde büyük hizmetler verdiler. Ama biz bu çıtayı daha yükseğe çıkarmak için aday olduk.

Mustafa Arıkan kimdir?

Mustafa Arıkan, 16. 04. 1953 yılında Gülşehir’de doğdu. İlkokulu Gümüşkent, ortaokulu Gülşehir, liseyi Nevşehir öğretmen okulunda okuyan Mustafa Arıkan 1974 yılında Gazi Üniversitesi Fizik Kimya Biyoloji Bölümü’nden mezun oldu.

Öğretmenlik hayatına Gaziantep İmam Hatip Lisesi’nde başlayan Arıkan, daha sonra Nevşehir’e atandı ve 15 yıl öğretmenlik yaptı. 1994 seçimlerinde belediye başkanlığı seçimleri için öğretmenlikten istifa eden Arıkan, Doğru Yol Partisi’nin (DYP) adayı olarak girdiği seçimleri kazandı ve Gümüşkent Belediye Başkanı oldu. 2007’de AK Parti’ye katılan Arıkan, 2009-2014 yılları arasında AK Parti’den seçime girerek 2 dönem daha Gümüşkent Belediye Başkanlığı yaptı. Gümüşkent’in mahalle statüsüne dönmesinin ardından kendisine ait inşaat firmasında çalışmaya devam eden Mustafa Arıkan, çeşitli sivil toplum kuruluşlarında başkan ve yönetim kurulu üyeliği yapıyor. Mustafa Arıkan evli ve 4 çocuk babası. Röportaj: Alpaslan Körükcü