Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odasındaki toplantıya heyet üyesi milletvekilleri, meslek odalarının başkanları, esnaf temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının başkanları ile küçük ve orta ölçekli sanayi kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Katılımcıların taleplerini dinledikten sonra açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Türkiye'nin ekonomik sorunlarla karşı karşıya bulunduğu bir sürecin yaşandığını belirten Öztrak, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele döneminde sorunların daha da derinleştiğini savundu.

Ülkedeki mali sıkıntıların ekonomi politikasından kaynaklı olduğunu öne süren Öztrak, şöyle konuştu:

“TÜRKİYE 2018'DEN BERİ PATİNAJ YAPIYOR”

"Salgının sıkıntılar yarattığını biliyoruz ama Türkiye'nin sıkıntıları 2020'de başlamadı. Türkiye 2018'den beri patinaj yapıyor. Ekonomide sıkıntılarımız var, devlet idaresinde, kamu yönetiminde çok ciddi sorunlarımız var. Salgını yönetirken belli sıkıntıları yaşadık. Sonunda ise bir büyük buhranla milletimiz karşı karşıya kaldı. 2018 yılında Türkiye'de yeni rejim fiilen iş başına geldi. Biz buna 'Tek adam parti devleti rejimi' diyoruz. Bu rejimin iş başına gelmesiyle devlette yaşanan kriz, kurumlardaki yıpranma ciddi şekilde sorunlar yaratmaya başladı. Ekonomide izlenen üretmeden, borçla şişirme stratejisi de sorunlar yaratmaya başladı."

Türkiye'nin 2009 yılından itibaren benzer ülkelerin ekonomilerine kıyasla gerilemeye başladığını ifade eden Öztrak, ortaya çıkan durumun ülke genelindeki istihdam sorununun büyümesine neden olduğunu kaydetti.

İşsizlik rakamlarıyla ilgili konuşan Öztrak, "Türkiye'nin 2013 yılında gayri safi yurt içi hasılası 1 trilyon dolara yaklaşmıştı, bugün 702 milyar dolar. 250 milyar dolar kaybetmişiz. Türkiye'nin gerçek işsizliği bu kriz nedeniyle kimse iş bulamıyor. Belli bir süreden sonra iş bulamayınca da umudunu kesmiş adam sayılıyor, sen evde oturansın işsiz değilsin deniliyor. Biz evde oturanları da aldığımızda bugün Türkiye'deki işsiz sayısı 11 milyonu geçmiş vaziyettedir." diye konuştu.

“UZUN SÜRE SONRA AÇLIK GÜNDEME GELDİ”

Yapılan son araştırmalara göre Türkiye'de uzun süre sonra "açlık" konusunun gündeme geldiğini aktaran Öztrak, araştırma rakamlarını paylaşarak şunları kaydetti:

"Gelirimiz artmıyor, artmadığı gibi adil de paylaşamıyoruz. İstanbul Derin Yoksulluk Araştırmasına göre ailelerimizin yüzde 53'ü öğün atlıyor. Yüzde 14'ü de gıdaya hiçbir şekilde ulaşamıyor, açlık var. Dünya bu salgın şimdiye kadar gördüğümüzün kötüsü diyor, biz bu salgına yakalanırken bir de ekonomik kriz vardı durumumuz daha kötü. Ailelerin yüzde 33'ü elektrik faturamı ödeyemiyorum diyor. Evlerin yüzde 54'ünde internet yok. Şimdi okulları açacaklarmış. Özel okullar beş gün eğitim verecekmiş, resmi okullar 2 gün peki fırsat eşitliği nerede kaldı. Biz bu salgın sürecini kötü yönettik, insanları canı ile cüzdanı arasına sıkıştırdık."

Ülkedeki çeşitli sektör temsilcileri ve vatandaşları dinlemek, sorunlara çözüm üretmek amacıyla 2018 yılından CHP Ekonomi Masasının oluşturulduğunu anlatan Öztrak, CHP'nin sorunların üstesinden gelebilecek yapıda olduğunu ifade ederek, "Bugüne kadar sizleri dinledik ve şunu gördük. Türkiye'de 3 K harfine ihtiyaç var. Yeni kurallar, yeni kurumlar, yeni kadrolar. Tespitimiz bu ve CHP olarak bunun altından kalkacağımızı düşünüyoruz. Benim gördüğüm bir şey var. Sadece faizle bu işi çözemezsiniz sizin bu reformları yapıp dünyadaki yatırımcılara ben oyunu artık farklı oynayacağım deyip güven vermeniz lazım. Bunu yapmadıkları sürece de göreceksiniz çok daha fazla işsizlik ve ekonomik sorunlarla karşı karşıya kalacağız." şeklinde konuştu.