Belediye Meclisine AK Partiyi temsilen seçilmiş üyelerin verdiği yazılı soru önergelerine, Belediye Başkanı tarafından gönderilen cevapları değerlendirmek ve Belediyenin durumuna ilişkin görüşleri paylaşmak üzere basın açıklaması yapma gereği duyulduğu ifade edildi.

AK Partili Belediye meclis üyeleri verdikleri önergelere gelen cevapları tek tek değerlendirecekler. Ak Partili Belediye Meclis üyelerinin verilen önergelere ilişkin cevapları.

?06.07.2014 tarihli halk bilgilendirme toplantısında bulunmadım. Bulunmak zorunda da değilim orada kent konseyi hakkında açıklama yapılmış yada yapılmamış beni hiç ilgilendirmiyor. Ben yasal denetleme yetkimin gereği olarak yazılı cevap istiyorum denilerek geçiştirilmesini kabul etmiyorum. Başkanlık makamı, somut, net, bir yapamadım diyemediğinden, belirsiz ifadelerin arkasına saklanmaktadır. Kent konseyinin ne zaman kurulacağının cevabını kendisinin de bilmediğini anlamış oluyoruz.

Dolayısıyla bu önergeme cevap alınamamıştır. Bahsedilen Ek?ler, 14 sayfadan oluşan bir tomar kağıttır. Üzerlerinde hangisinin EK-1, hangisinin EK-2 ve hangisinin EK-3 evrakı olduğuna dair en ufak bir yazı yoktur. Karma karışık bir halde sunulmuştur. Hatta bazı sayfaların üzerinde müspette kağıtları zımbalı halde gönderilmiştir.

Ekleri ile birlikte bu cevabı ibret için isteyen herkese gösterebilirim. Devletin yazışma usulünden bu kadar uzak ciddiyetsiz bir durum olamaz. Sorunuzun cevabını siz bulun der gibi gönderilmiş bir yığın kağıt halindedir. Dolayısıyla bu önergeme de cevap alınamamıştır. Müracaat 21 Mart 2014?te yapılmış, incelenmek üzere ilgili birime havale edilmiş 28 Mart tarihinde müracaatın işleme alınabilmesi için gereken harç tahsil edilmiştir.

Tam bu noktada altını çizerek belirmemiz gereken husus şudur. Havale etmek ve harç tahsili kesinlikle ruhsatın verileceği manasına gelmez. Sadece başvurunun incelenebilmesi için önceden yapılması zorunlu işlemlerdendir. İnceleme sonrası yasaya ya da imara aykırı bir durum tespit edilirse ruhsat verilmez ve harç iade edilir. Bu sebeple, cevabın ikinci satırında geçen ?ruhsatla ilgili prosedür devam etmiştir? ifadesi bu şekilde anlaşılmalıdır. 

Yani ?işlemi önceden başlatmışlardı, bizde ruhsat vermek zorunda kaldık? denilemez. Ruhsat verenin 18.04.2014 tarihinde mevcut başkan olduğu kendisi tarafından açıklanmıştır. Verilen ruhsatın müracaatının 30 Mart öncesinde yapılması dışında geçmiş ile hiçbir ilgisi yoktur.

Tek sorumlu mevcut başkandır. Dolayısıyla bu önergem cevaplandırılmıştır ve cevap yeterlidir. Başkanlık makamını Kanal Avanos projesi ile ilgili hiçbir bilgisinin ve gayretinin olmadığı bu cevapla ortaya çıkmıştır. Verilen cevap yanlıştır.

Cevapta yazıldığının tam aksine DSİ Genel Müdürlüğünün, Kayseri 12.Bölge Müdürlüğüne yazdığı yazıyı biz kendisine buradan veriyoruz. Konuya ilişkin en ufak bir görüşme, yazışma yapılmadığı ve defalarca konunun önemi basın aracılığıyla anlatıldığı halde ilgilenilmediği ortaya çıkmıştır.

Halbu ki içinden Kızılırmak nehrinin geçtiği bir ilçenin belediye başkanı düzenlemesi bitmiş nehir kenarında elinde poşet çöp toplamak yerine bu projeyle ilgilenmeliydi.

Zira temizlik hizmetleri personeli o işi zaten yapabilir ama Kanal Avanos projesini belediye başkanından başka kimse takip edemez ve asıl görevi de bu olmalıdır. Projeden haberi olmayanın, akıbetinden haberi olması da beklenemez.

DSİ tarafından teknik olarak taşkın tehdidine karşı tedbir almak mümkün görülmektedir değerlendirmesini hak etmiş ve önceki dönem belediye başkanımızın, ilgili proje firmasıyla birlikte yoğun bir çalışma sonucu ortaya çıkardığı başarının karşılığı olarak gecikmeden proje bedelinin ödenmesi gerekirdi. Bu tavırla ilgili firma mağdur edilmeye devam edilmektedir. Dolayısıyla bu önergeme cevap verilmiştir ama verilen bilgiler yanlıştır.

Sekreter Serpil Tandoğan size böyle bir ifade kullanmadığını söylemekle gerçeğe aykırı konuşmuştur. Soruyu en nazik şekliyle sormama rağmen şimdi detayları da vermek zorunda kalıyorum. Mustafa Yüksel ve Mustafa Güdücü, Kızılırmak kenarındaki salkım söğütlerin budanması taleplerini iletmek üzere makama gelmiştir.

İçeride, Avanoslu iki vatandaş daha vardır ve olaya şahittir. Okan Özgül ? Mustafa Çete) Kapıda uzun süre beklemişlerdir bu esnada sekreter AK Partinin ülke yönetimini karalayan bir sohbet açmıştır. Önceden gelmiş iki kişide sekretere destek vermiştir.

Mustafa Yüksel ve Mustafa Güdücü ise karşı görüşler sunmuşlar ve seslerin yükseldiği bir tartışma başlamıştır. Sert ve karşılıklı konuşmalar sırasında sekreter ?Bizim partiden olsaydınız (CHP) şimdiden sizi içeri almıştık bile? demiştir.

Bu söze, Mustafa Güdücü ?Siz böyle mi hizmet veriyorsunuz?? diyerek çıkışmıştır. Yarım saatten fazla bekletilmelerine rağmen başkanlık makamından içeri giremeden dönmüşlerdir.
Hatta Mustafa Çete ?Vatandaş bu kadar da bekletilmez ki, bunu iletmek lazım? demiştir.

Şimdi belediyenin kapılarını halka açtık dediklerinde ancak tebessüm ediyoruz. Sonra ki bir günde belediye başkanı ile Mustafa Yüksel karşılaşınca kapının dışında ki gürültüyü duyduğunu ama içerde bir konuyu görüştüğü için dışarıyla ilgilenemediğini söylemiştir. Bu durumda sekreter nasıl böyle bir ifade kullanmamış oluyor.

Gerçeği öğrenmeden cevap yazıldığı için verdiğiniz hükümde yanlıştır. Evet, siz ve ekibiniz açıkça siyasi ayrımcılık yapıyorsunuz.

Sadece sekreterinizin konuşmasından yola çıkarak değil, en son yaşanan doğal gaz hattı bağlanması için ilgili şirketin kazı izni istediğinde gösterdiğiniz tavır, bu ayrımcılığınızı en bariz şekilde ispatlamıştır. Dolayısıyla soru önergeme cevap verilmiştir ama verilen bilgiler gerçeğe aykırıdır ve doğru değildir.?

AK Parti Avanos ilçe Başkanı Serkan Feralan açıklamasının devamında ?Meclis üyelerimizin verdiği soru önergeleri gördüğünüz gibi ya geçiştirilmiş ya yalan yanlış cevaplandırılmış veya hala cevaplanmamıştır. AK Parti olarak biz, halkımızın verdiği muhalefet görevini de layıkıyla yaparız.

Bu cevapları kabul etmemiz söz konusu olamaz. Esası ve usulü itibarıyla ciddiyetsiz, çalakalem ve gerçek dışı sözde cevapları önümüzdeki meclis toplantısında başkanlık makamına iade edecek ve yeniden cevaplanmasını talep edeceğiz. Önceki tavır devam ederse soru önergelerimizi yargıya taşıyacağız.

Sorularımıza verilen cevapların uygunluğuna sayın savcı ve hakimler karar versinler. Elbette idare ve ceza hukuku bakımından gereğini de mahkemelerimiz yapacaktır.

Keyfi ve lakayt tavrıyla başkanlık makamı, meclis üyelerimizin denetim yetkisini ellerinden alamayacaktır. Şeffaf, hesap veren, halkçı belediye sloganlarıyla gelen bir partinin ve başkanının halini halkımızın iyice görmesini bekliyoruz. Bırakınız kendiliğinden hesap vermeyi ve şeffaf olmayı, sorduğumuz sorulara mahkeme kanalıyla cevap alınacak gibi görünüyor.

Önergelerimizin dışında belirtmek istediğimiz diğer konularda şunlardır: Belediyede büyük bir otorite boşluğu hissedilmektedir. Mesai saatinde şehir kulübünden çıkmayan daire amiri, mesailerine 9:30 da gelen memurlar saat 10:00?a kadar iş ocağında kahvaltı yapan işçiler herkesin malumudur.

Unutulmasın ki bu personel Avanos halkının parasıyla maaş almaktadır. Asıl israf hakkıyla çalışmayan personele yapılan ödemelerdir. Tasarruf, maaşın karşılığını personelden istemekle sağlanır. Yoksa 1 kuruş bile etmeyen kağıt peçeteyi üç defa kullandığını ilan etmekle değil.

Sonuncusuna tasarruf değil riya denir. Anlaşılan o ki; başkanlık makamının ya personelinden haberi yok ya otoritesi yok ya da iş yapmaya niyeti yok. Tüm bu hususları sadece gerçeklerin tespiti olarak ifade ediyorum. Sayın basın, bakınız size bir fotoğraf göstereceğim.

Belediyenin traktörü refüj kenarına park etmiş halde işçiler de ağaç dibinde uyuyorlar bu fotoğraf saat:11:00 da çekilmiştir. Daha ne diyeyim. Yorumu takdirlerinize bırakıyorum. Vatandaşın belediye ile ilgili işleri çözülmüyor.

Bilhassa başkanlık makamıyla ilgili olanlar sürekli erteleniyor, geçiştiriliyor. Sadece meşhur deftere not alınıyor. Yaz yaz, netice yok.

Bir türlü karar verilemiyor. Konuyu değerlendireceğiz? denildiğinde bunun en az iki aya mal olacağını herkes biliyor. Saatler boyu (mesela 7 saat) süren encümen toplantıları yapılıyor ama karar çıkmıyor. Mesela 28 ayrı yer hakkında şikayette bulunan ve encümene çağrılan vatandaşın dilekçesinin akıbeti ne olmuştur? 

Takdir edilecek tek yön, bu kadar lafı, sabrı ve zamanı encümen üyelerinin nasıl bulabildiğidir. İlçemizin temel hiçbir sorunu ile ilgilenilmiyor.

TOKİ, 2. Köprü, otopark sorunu, yarım kalan içme suyu projesi, Kanal Avanos projesi, kum ocağı işletme ruhsatı gibi. Geçmişte taş köprü yetmiyor, halkımıza TOKİ yapılmıyor gibi sebeplerle şikayet edenler şimdi neredeler?

Tek ses yok. Kıyı kenarında verilen tamamı yasal izinlere iftiralarla dolu şikayetler yazanların sesleri, taş köprü başında yapılan binaya mevcut başkanın ruhsat verdiğini öğrenince neden çıkmaz oldu. Seçimde tek vaatleri kent konseyini kurmak olduğu halde, projeniz hangi aşamada sorumuza bile cevap veremeyişleri dikkatlerden kaçmayacaktır.

Acilen belediye kanununda tarif edildiği şekilde kent konseyinin kurulmasını bekliyoruz. Geçen 6 aylık sürede bahsedilebilen tek orijinal  icraatları köpek barınağıdır. Sizlere taş köprü çıkışı orta refüjünde yakın tarihte çekilmiş bir fotoğrafı göstermek istiyorum. Mevcut fotoğraftaki köpeklerin hiçbirinin kulağında küpe yoktur. Sokaktaki vatandaşa sorun.

Köpek barınağının yapılmasından sonra başıboş hayvanlara ilişkin sorunlarda en ufak bir düşüş olmuş mudur? Önemli olan kendi kendinizi övmek değil bu soruya halkın evet sorunlar azaldı demesidir. Değerlendirmeyi halkımızın takdirlerine bırakıyoruz.

Ulaş Kafe karşısındaki düzenlemeler büyük bir başarı olarak anlatılmaktadır. Bu bölgedeki düzenlemeleri en büyük maliyetini tutan kamelyaların geçen dönem de monte edildiğini hatırlatmak isteriz. Ama burada yapılan dönme dolap uzun süre halkımızın hafızasından silinmeyecektir.

Zira bir mühendis ya da ustayı geçtik, ilkokul düzeyinde fen bilgisine sahip sıradan birisinin bile yapmayacağı bir tasarıma sahip. Suyun akış istikametine yaklaşık 60 derece açıyla konulmuş bir dolaptan bahsediyoruz.

Akıntı oluşturabilmek için ırmak yatağı içinde yapay yeni bir kanal yapılmıştır. Ayrıca barajın su tutması dikkate alınmadığından, suyun tutulduğu zamanlarda dolap askıda kalmaktadır.

Bu sebeple dolabı döndürmek için bir dinamo koymaktan bile bahsediliyor. Çünkü bu tasarımla başka türlü çalışmayacak. Şaka gibi değil mi? Eğer bu yaşadıklarımızın yarısını bir Karadenizli aklından geçirse, Laz fıkrası diye senelerce anlatılırdı.

Bu dönme dolapla da belediyenin gerek resmi internet sitesinden gerekse de yarı resmi sözde haber sitelerinin bazısından övgüyle söz edilmektedir.

Demek ki parti taassubu gözleri bu kadar kör, dimağları bu kadar iğdiş edebiliyor. Hayretler içindeyiz. Akıldan ve bilimden bu kadar mı uzağa düşülür. Görünen o ki; bu yeni yönetim döneminde ilçemizin ilerlemesi mümkün olmayacak. Kaderimizi kabullenmeye başladık.

Bari gerilemesek. En azından gelecek hizmetlere engel olunmasa. Bu konuda doğalgaz bağlantıları başlığını söylemekle yetineceğiz. Meselenin izahını inanın içimiz istemiyor. Çünkü artık sözün bittiği yerdeyiz. Burada bahsettiğimiz tüm hususların yerleri, isimleri ve detayları mevcuttur.

Sorumlu muhalefetin ve siyasetin gereği olarak kamuoyunun bilgisine sunulan konularda tüm ayrıntıların verilmesinin sebep olacağı mahsurları dikkate alarak açıklama yapıyoruz.

Ancak lüzumu halinde söylediğimiz her şeyin hesabını delilleriyle verebiliriz. Son olarak şunu ifade etmek isterim ki; Avanos?a çok yazık olmuştur. Kamuoyunun bilgilerine saygılarımla arz ederim? diye konuştu. Kaynak: www.kizilirmakgazetesi.com