Bayram Ekici:

Fatih Bey sizin siyasete ilginizi geçen seçimlerden bu yana biliyorum. İYİ Parti´den aday adaylığınız hayırlı olsun. Aslında izlediğim kadarıyla teknokrat olmanıza rağmen sosyal ve siyasi hayatın da hep içindesiniz. Biraz tanıyalım sizi?

Fatih Mehmet Şahin:

Evet haklısınız, biz Nevşehirlilerin Vatan Millet sevgisi hiç bitmez öteden beri, sebebi o olsa gerek. Ama aileden de siyaset var malum. Ben aslen Gülşehir Hacıhalilli köyündenim. Babam öğretmen rahmetli Yüksel Hoca ve amcam bir dönem Kayseri´den 22.inci dönem vekil olan Dr. Seyfi Şahin´dir. Ailecek Nevşehir´de tanınır biliniriz tüm akrabalarımızla birlikte.  Sırasıyla köyümde İlk okulu, Gülşehir´de Orta okulu, Liseyi de Nevşehir Lisesi´nde tamamladım. Üniversite tahsilimi Bursa´da, İngiltere´de ise Yüksek Lisans yaptım. Türkiyemizin önemli bir kurumu olan TÜBİTAK´ta Uzman yardımcısı olarak 1987 yılında göreve başladım. Halen de orada çalışmaktayım. Aynı zamanda 10 yıldır Türk Bilim Araştırma Vakfının üst yönetiminde Başkan Yardımcısı, kimi zaman Genel Sekreter olarak yer almaktayım. Bilim bizim için aşk oldu. Şimdi orada tüm Dünyaya yayılan Genç Bilimcilerimiz var. Onlarla da yakınen ilgilenmekteyiz.

Bayram Ekici:

Evet Sosyal Medya´dan takip ettiğimiz kadarıyla yoğun olarak bilimsel etkinliklerle iç içesiniz ve Genç Bilimcilere çok zaman ayırıyorsunuz?

Fatih Mehmet Şahin:

 Doğrudur. En son Kazakistan´daki ve Özbekistan´daki Genç Bilimcilerimizle mesela geçtiğimiz 3 hafta içinde yoğun faaliyetler yaptık. Seçim haberini de tam ülkeye dönmek üzere iken aldık. Dolayısı ile seçime biraz apar topar yakalandık desek yeridir. Özellikle Kazakistan´daki faaliyetimizde Türkiye´nin yetiştirdiği Nobel ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar hocamızla da görüşmelerimiz oldu. Güzel planlarımız var inşallah bunların bir kısmını da Nevşehir için ayırdık.  Mesela bunlardan birisi yeni açılan Kapadokya Üniversitesi ve TRT ile de ortaklaşa olarak periyodik Bilim Konuşmaları programları yapmak her hafta sonu ve Ankara´daki önemli üniversite çevrelerini bazen de İstanbul´dan tüm dünyadan Bilimcileri Nevşehir´e eski bilinen adıyla Göreme bölgesine taşıma niyetindeyiz. Kapadokya´yı adım adım Dünya Bilim Konferansları bölgesi yapmaya azmettik. En kalite turist Nevşehir´e gelecek. Zaten de bölgemiz bunu hak ediyor.

Bayram Ekici:

Evet bunlar çok güzel düşünceler. İYİ Parti Türkiye´nin yeni bir partisi. Nevşehir´e ne yenilikler getireceksiniz genel olarak?

Fatih Mehmet Şahin:

İYİ PARTİ programı genel olarak tüm Türkiye için dopdolu. Esasen Türkiyemizin epeyi bir zamandır yeni bir nefese yeni bir atılıma ihtiyacı olduğu biliniyor. Millilik ise hepimiz Milliyiz. Malum ben önceden MHP´den Milletvekili adayı oldum ve Lise yıllarım Göreme oteli arkasındaki Ülkü Ocaklarında geçti çoğunlukla. Ama şimdi Milliyetçiliği biraz bilime, teknolojiye, endüstriye taşıma niyetinde olmalıyız. İşte bu noktada gördüğümüz Türkiye´nin yeni bir nefes, yeni bir hamle ile bir ileri safhaya taşınması, yaklaşık 10 yıldır içinde bulunduğu ataletten kurtulması gerekir. Bu hükümet döneminde malum had safhada milli manevi değerler yıpranması da oldu. Bunlardan ülkenin kurtulması gerekir. Bu da ancak yeni bir heyecan, yeni bir nefes, yeni bir anlayış ile mümkün.

Nevşehirimizin de ihtiyacı olan yine kendi içinden yetişmiş, çok daha nitelikli, Ankara bürokrasisinde güçlü sesi olan, Başkent´e hakim, üstün eğitimli ve projesi olan Milletvekillerini meclise taşımak. Nevşehirimiz maalesef uzun süredir iktidar partisine yoğunlukla destek vermesine rağmen Milletvekillerinden beklediği performansı bulamadı.  Yani diğer aday olacakları henüz tanımıyoruz ancak biz buna adres olmak üzere kendimiz adayı adayı olduk. Demin de anlattığım üzere, hem tarım, hem turizm, hem de ticaret ve sanayi alanlarında projelerimiz mevcut. Bunları adaylık sürecinde tek tek hemşehrilerimize anlatıp Proje ve Çözüm partisi olduğumuzu iyice anlatmış olacağız. Siyasette güven önemli. Onu çok kısa sürede sağladık ve sağlayacağız göreceksiniz.

Bayram Ekici:

Fatih Bey sizin bildiğimiz kadarıyla bir de Avrupa boyutunda çalışmalarınız var. Biraz da onlardan bahseder misiniz?

Fatih Mehmet Şahin:

Şimdi kendimi övecek değilim. Sağ olun. Benim İngiltere Yüksek Lisans tez konum bunun üzerine idi. Gerçekten yaptığım çalışmayı raflarda bırakmak istemedim. Türkiye´nin muasır medeniyet seviyesi üzerine çıkması Bilim ve Teknoloji olmadan olmazdı. Avrupa Bilimi ve Teknolojisini Türkiye ile çok daha yakından tanıştırmak gerekiyordu. Biz de ülkeye döner dönmez kollarımızı sıvadık ve bu işe koyulduk. Türkiye´yi adeta üye ülke gibi bu programlardan yararlandırmaya çalıştık. Azmettik, kastettik. Sonuçta başardık. Türkiye şu an Avrupa´nın ortak Bilim programı olan HORİZON 2020´den bir Fransa, bir Almanya gibi eşit düzeyde el´an da yararlanmaktadır. Ayrıca Türkiye´nin AB müzakerelerinde tek geçtiği başlık da budur. Bunlar vakti ile öngörülü ve özverili çalışmalarımızın ürünüdür.

Bayram Ekici:

Son olarak İlk tanıtım afişinizde gördüğüm 3 ünvan neleri kapsamakta, şiir size mi ait?

Fatih Mehmet Şahin:

Babamın şiir kitabı var, Şairlik Babadan anlayacağınız. 

 

Bayram Ekici:

"Teknokrat" olmak, bunu biraz açıklarmısınız neler yapıyorsunuz?

 

Fatih Mehmet Şahin:

Evet, “Teknokrat” derken Avrupa Birliği boyutunda aldığımız görevler ve yaptığımız malum çalışmalarla ilgilidir. “Bilim Yöneticisi” derken, 10 yıldır TÜBAV´da (Türk Bilim Araştırma Vakfı) aldığım üst düzey yönetim görevleri ve Genç Bilimcilere yönelik yürüttüğümüz 11 Bilim alanında Genel Mentörlük ve Koordinatörlük görevleridir. Son olarak “Uzlaştırmacı” ünvanı ki, yenilerde sınavla elde etmiş olduk. Daha çok onarıcı adalet boyutunda bir görev ifa ediyor. Bununla beraber kurduğumuz dernek de var. Sadece mesleki değil toplumsal uzlaşmayı da hedefliyoruz. Malum bu sıra gerek siyasette, gerekse de sosyal hayatta uzlaşıya çok ihtiyacımız var. Toplum olarak uzlaşmaya önem vermeliyiz.  

Bayram Ekici:

Son sözünüzü alalım, başarılar dileyerek teşekkür edelim.

Fatih Mehmet Şahin:

Ben teşekkür ederim. Siyasetin 3 unsuru var. İlgi, bilgi, sevgi. Bizim şiarımız da budur: Halkımızda ilgiyi ve sevgiyi eksik etmeyip, bilgi ve tecrübemizi ise sonuna kadar ülke yararına ve Nevşehirimiz yararına kullanacağız. Türkiye İYİ olacak! Nevşehir İYİ olacak.