AK Parti Nevşehir İl Başkanı Mehmet Ali Tanrıver yaptığı açıklamada, 7 Haziran 2015 Pazar günü gerçekleştirilecek Milletvekilliği seçimleri öncesinde, AK Parti?den Milletvekili aday adayı olmak isteyenlerin başvuru işlemlerinin AK Parti İl Başkanlığında oluşturulan Milletvekili aday adaylığı başvuru komisyonunca kabul edileceğini belirtti.


20 Şubat 2015 Cuma akşamı sonuna kadar bu kapsamlı başvuruların yapılacağını belirten Tanrıver ?Milletvekili aday adaylığı başvuruları 11-20 Şubat 2015 tarihleri arasında yapılacak. Temayül yoklamaları ise 28 Şubat-1 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Aday adaylığı başvuruları il başkanlığına yapılacaktır. Genel merkezimizde yapılan mülakatların hemen ardından 23 Mart- 7 Nisan 2015 tarihleri arasında genel başkanımızın başkanlığında nihai listeler belirlenmiş olacak.? Diye konuştu.


Ak Parti Nevşehir İl Başkanı Mehmet Ali Tanrıver, başvurulara ilişkin şu bilgileri verdi;

? Milletvekili adaylık başvurusu sırasında, İl başkanlığımızdan alınacak basılı formlar el yazısı ile doldurularak, başvuru için istenen belgeler de eksiksiz olarak eklenmek suretiyle, bizzat yapılacaktır. Başvuru aidatını yatırmayanların başvurusu işleme konulmaz. Adayın başvuru aidatını yatırdığına dair makbuz sureti başvuru formuna eklenecektir.

BAŞVURUYA EKLENECEK BELGELER

? Arşiv kayıtlı adli sicil belgesi (Milletvekili adaylığı için olduğu belirtilecek ve Adliyeden alınacak), Diploma sureti, (Başvuru sırasında parti yetkilisi tarafından aslı görülmek suretiyle onaylanacak), Nüfus cüzdanı sureti (T.C. Kimlik Numarası bulunacak ve Nüfus Müdürlüklerinden alınacak), Askerlik durum belgesi, Banka dekontu (Başvuru aidatının yatırıldığına dair), 2 adet vesikalık fotoğraf, Adaylık için istifası zorunlu olan kimselerin, ilgili mercilere sunulmuş istifa veya emeklilik dilekçelerinin fotokopisi?

ADAY ADAYI OLABİLMEK İÇİN GEREKLİ KANUNİ ŞARTLAR

Milletvekili adaylık başvurusunda bulunacak kimselerin, 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanununun 10. ve 11. maddelerine göre aşağıdaki şartları taşımaları gerekmektedir: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, 25 yaşını doldurmuş olmak (7 Nisan 2015 günü itibarıyla), En az ilkokul mezunu olmak, Kısıtlı olmamak, Yükümlü olduğu askerlik hizmetini yapmış olmak (muaf olanlar aday olabilir), Kamu hizmetinden yasaklı olmamak, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu?nun 53/1-(a-b) hükmüne göre, Sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden; bu kapsamda, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğinden veya Devlet, il, belediye, köy veya bunların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarca verilen, atamaya veya seçime tâbi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten,Seçme ve seçilme ehliyetinden ve diğer siyasî hakları kullanmaktan, yasaklanmış olmamak?

ENGELLİ ADAY ADAYLARININ BAŞVURULARINA DAİR BİLGİ

01/7/2005 tarih ve 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanunun 3.maddesinin (c) bendinde; engelli: ?Fiziksel, zihinsel, ruhsal ve duyusal yetilerinde çeşitli düzeyde kayıplarından dolayı topluma diğer bireyler ile birlikte eşit koşullarda tam ve etkin katılımını kısıtlayan tutum ve çevre koşullarından etkilenen birey?,?olarak tanımlanmıştır. Engellilere sağlanan hak ve hizmetlerden faydalanmak için Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğe uygun olarak sağlık kurulu raporu alınması gerekmektedir.

Engelli Sağlık Kurulu Raporunda engel oranı % 40 ve üzeri olması durumunda ülkemizde engellilere yönelik hak ve hizmetlerden yararlanabilmektedir. Bu sebeplerle; aday adaylığı müracaatlarında Kanunen engelli statüsünde olan kimselerden ?başvuru aidatı? alınmayacaktır. Ancak bu kimselerin; duruma dair ?Sağlık Kurulu Raporu? veya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri tarafından verilen ?Engelli Kimlik Kartı? suretini ibraz etmeleri şarttır. Engelli kimlik kartı, doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle meydana gelen bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini yüzde kırk (% 40) veya daha yüksek bir oranda kaybeden ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan engelli bireylere verilmektedir.?