AK Parti İl Başkanı Mehmet Ali Tanrıver, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu´nun CHP ve MHP ile yaptığı koalisyon görüşmelerini değerlendirdi. MHP ile koalisyondan yana olduklarını dile getiren Tanrıver, MHP´nin tavrını biz de anlamış değiliz dedi.

 7 Haziran´dan sonra yaşanan süreci değerlendiren ve 7 Haziran´da milletimiz bize tek başına iktidar imkanı vermedi diyen Tanrıver, milletimiz diğer siyasi partilerle beraber koalisyon kurulması konusunda bize yetki verdi. Bu yetki Cumhurbaşkanımızın eliyle Başbakanımıza tevdi edildi ve Başbakanımız bu çalışmalara başladı” dedi.

 CHP ile önce ilk görüşme sonrasında da gizli görüşmeler yapıldığını belirten Tanrıver, “Sonuç itibariyle CHP´ye bizim önerdiğimiz kısa süreli reform hükümeti idi. Ama CHP´nin bununla ilgili herhangi bir şekilde kabulü söz konusu olmadı. Onlar daha uzun vadeli ve uzlaşamadığımız dış ilişkiler ve milli eğitimle ilgili taleplerinin farklı olması sebebiyle de bu talebimiz uygun görülmedi. Böyle bir ortamda CHP ile koalisyon olmadı” diye konuştu.

 “Başbakanımız ve teşkilatlarımız MHP ile koalisyon istiyordu”

 Başbakan Ahmet Davutoğlu´nun ve AK Parti teşkilatlarının MHP ile koalisyon kurulmasından yana olduğunu dile getiren Tanrıver, “Pazartesi günü MHP Genel Başkanı ile görüşme oldu. Benim anladığım görüşmenin başından itibaren bir gün öncesinden belirtmiş oldukları 4 tane ön  şart gene Başbakanımızın karşısında belirtildi ve bu şartlarla herhangi bir koalisyonun olmayacağı MHP tarafından ön görüldü, bildirildi.

 Bütün parti teşkilatlarımızın ve tabanımızın istemesine rağmen genel merkezin, Başbakanımızın istemesine rağmen MHP ile koalisyon olmadı. Zaten HDP ile olan kısımda MYK´dan karar almıştık, sadece ziyarette bulunuldu onun dışında da koalisyon çalışması içinde olunmadı” şeklinde konuştu.

 Davutoğlu´nun görevi iade etmesi

 Sürecin sonunda erken seçimin kaçınılmaz olduğunu söyleyen Tanrıver şöyle devam etti: “Başbakanımız, Cumhurbaşkanımıza görevi iade etti. Cumhurbaşkanımızın tercihine göre ikinci bir siyasi partiye verilebilir veya verilmeyebilir. Sonrasında seçim hükümeti kurulacak. Cumhurbaşkanımızın yetkisi doğrultusunda bakanlar kurulu, bir başbakan belirlenmesi, sonrasında da seçim tarihinin belirlenmesi ile beraber seçime gidilecek. Bu alternatiflerden birisi. İkinci bir alternatif ise meclisin erken seçim kararı alma ihtimali. Bunun için de olağanüstü çağrıda bulunup meclis genel kurulunda bunun karar alınması lazım. Ama MHP buna da hayır diyeceğini şimdiden belirtti.

 Biz CHP ile taban tabana çok fazla uyumlu değiliz. Ama MHP ile bizim beklentimiz vardı. MHP ile koalisyon yapalım, olmaz. Erken seçim hükümeti yapalım, olmaz. Seçim hükümeti oluşturalım, olağanüstü genel kurula çağrı yapalım, olmaz. Erken seçim yapalım, olmaz. Seçim hükümetinde bakanlar olarak üye belirtin, olmaz. Diyorlardı ki; “biz taşın altına elimizi değil, gövdemizi koyarız.” Bu gövdeyi ne zaman koyacak?

 "AK Parti yeniden iktidar olacak"

 Yeni bir seçim görülüyor. Bu yeni seçimde AK Parti inşallah yeniden tek başına iktidar olarak millete hizmet etmeye devam edecek.

"MHP´nin tavrını biz de anlamadık"

 MHP´nin tavrını biz de anlamış durumda değiliz. MHP Genel Başkanı 7 Haziran gecesi açıklama yaptı ve gerekirse erken seçime gidilsin dedi. Daha sonra AK Parti görüşme talep ediyor, belirli şartlar olduğu takdirde ancak görüşmeye hazırız deniyor. Bazen hiç görüşmeye gelinmesin şeklinde açıklamalar yapılıyor. MHP Genel Başkanı 7 Haziran gecesi erken seçim yapılsın derken Başbakanımız CHP ile koalisyon görüşmesinin ardından erken seçimi ilk defa kullandı. Biz mi erken seçime bu milleti sürüklüyoruz?

MHP Genel Başkanı “AK Parti ile CHP koalisyon kurmalıdır, bu bir sorumluluktur” diyor. AK Parti ile CHP´nin karşılıklı olarak görüşebileceği ve karar verebileceği hususla ilgili MHP Genel Başkanı niye bize ödev verir gibi bir şeyler söyler ki? Niye bize sorumluluk yüklemeye çalışıyor anlamış durumda değiliz. Sorumluluk yüklendiği zaman da taşın altına elini koymayan yine MHP Genel Başkanı. Bunu biz de milletimiz de rahatlıkla görüyor.

CHP´ye hükümet kurma görevi

Cumhurbaşkanının yetkileri ile ilgili olabilir deniliyor. Verilebilir. Tamamen Cumhurbaşkanımızın yetkisi kapsamında. Verilip zaman kaybedilebilir. Hiç bir şekilde koalisyon kurulamayacağı belli iken zaman kaybedilmeksizin seçim hükümeti kurulması ile ilgili aşamaya geçilmesi mi faydalıdır buna Cumhurbaşkanımız karar verecek.

"AK Parti Nevşehir teşkilatı erken seçime hazır”

 Biz kesinlikle hazırız. Biz seçimin ertesi günü itibari ile yeni bir seçime hazırlık yaparız. Bu teşkilatın kültüründe vardır. Seçimin ertesinde sandıklarla ilgili eksiğimiz var mı? Seçimdeki hatalarımızı eksiklerimizi değerlendiririz. Bu seçimde de yaptık. Nevşehir il teşkilatı kaybettiği bir vekilini bu seçimde yeniden alacak.

 Adaylarda değişim olacak mı?

 7 Haziran´da nasıl bir çalışma yapılmışsa aynı çalışma bu seçimde de yapılacak. Üç isimle devam mı edilecek, bir değişiklik yapılacak mı kesin değil. Bu konuda net bir bilgi yok. MKYK bir karar verecek, bu kararın üzerine bir çalışma yapılacak.” Haber: Alpaslan Körükcü