Araştırmacı yazar H. Ertuğrul Şahin, Kapadokya?nın daha iyi tanıtılması için ?Albüm Şehir? projesini hayat geçirmek istiyor.

Şahin, proje için fotoğraf çekimine en uygun ortamlardan birisi olan Kapadokya?nın bir başlangıç olacağını planlıyor. Taslak uygulama hakkında da bilgi veren Şahin, proje kapsamında yapılması planlanan uygulamaları şöyle anlatıyor:  

?Tüm Bakanlıkların bölgedeki birimleri ile toplantılar yapılarak fikir alışverişinde bulunulur. İmkânları dâhilinde neler yapabilecekleri tespit edilir. Proje için önerileri değerlendirilir. Kurumlarda personele fotoğrafçılık ile ilgili kurslar verilir.

Kurumlarda çekilen bu fotoğrafların arşivlenmesi ve uygulamalarda kullanılması amacı ile ?albüm şehir birimleri? oluşturulur.

Albüm şehir konseptinin diğer illerde duyurulması için bölgedeki her kurum kendi dengi olan başka illerdeki kurumların idarecileri ile irtibata geçerek bu konunun o kurumlarda duyurulması için gerekli tedbirleri alır ve toplantı ve benzeri etkinliklerin gerçekleştirilmesini koordine eder.

Nevşehir ve ilçeleri ile kardeş şehir uygulamasına dâhil olan yabancı ülke şehirlerinde konunun duyurulması için gerekli çalışmalar yapılır. Okullarda öğretmen ve öğrencilere fotoğrafçılık eğitimi verilir.

Okullarda çekilen bu fotoğrafların arşivlenmesi ve uygulamalarda kullanılması amacı ile ?albüm şehir kolları? oluşturulur. Okulların diğer illerdeki okullarla belirli bir koordinasyon dâhilinde irtibat kurmaları ve o illerde bu konunun anlatılması sağlanır.

Okulların yabancı ülkelerdeki okullarla bağlantıları olması durumunda yabancı ülke okullarına da konu hakkında bilgi verilir. Bu faaliyetlerde insanların kendilerine ve çevrelerine bakışlarında fark yaratmak ve algı hassasiyetlerini arttırarak konulara daha iyi odaklanmalarını sağlamak için NLP ve kişisel gelişim kursları düzenlenir.

Emniyet ve Jandarma araçlarında profesyonel fotoğraf makineleri bulundurularak bunlar ile günün çeşitli zamanlarında fotoğraf çekilmesi sağlanır.

Bölgeye özgü turistik alanlarda satış yapan dükkân sahiplerinin fotoğrafçılık eğitimi alması ve çektikleri fotoğrafları ilgili birimlere çevrimiçi ulaştırması sağlanır.

Bölgede faaliyet gösteren hava balonu işletmelerinin turistlerin çektikleri fotoğrafları toplaması teşvik edilir. Ayrıca turistlere uçuş öncesi konu kısaca anlatılabilir.

Hava balonu turu sonrası dağıtılan sertifikalarda ?albüm şehir? ibaresi yer alarak detaylı bilgi alınabilecek ve online fotoğraf yüklenebilecek web sayfası belirtilebilir.

Bölge genelinde uygun yerlere tıpkı geri dönüşüm kumbaralarına benzer şekilde isteyen herkesin cihazından bluetooth ve kablo ile bağlanarak cihazındaki fotoğraflardan istediklerinin bir kopyasını aktarabileceği albüm şehir kumbaraları konulabilir.

Fotoğraf makinesi markaları ile irtibata geçilerek bölgede satılacak fotoğraf makineleri üzerine ?Albüm Şehir Nevşehir? ibaresi ve özel logosu konulabilir. Bölgeye gelen yerli yabancı turistlerin araçlarına albüm şehir logosu yapıştırmaları durumunda örneğin park ücretinde yüzde elli indirim yapılabilir.

Esnafın iş yerlerinin girişinde görünen bir yere asması için ?albüm şehir? logoları dağıtılır. Bu logoları aynı zamanda bölge halkının araçlarına yapıştırması da teşvik edilir. Toplu taşıma araçlarında otomatik ya da manüel çekim yapacak sabit kameralar konması teşvik edilir.

Bu makineler örneğin araçta her elli frene basışta bir fotoğraf çeker. Yerel medyanın konuyu özendirecek haberler yapması ve çekilen fotoğrafların çeşitli şekillerde değerlendirileceği programlar hazırlaması teşvik edilir.

Yerel medyanın Eylül 2014 de dünyanın her ülkesinden fotoğrafçıların geleceği etkinliği duyurması teşvik edilir.

Albüm Şehir konseptinin halk tarafından nasıl algılandığını test etmek için fotoğraf yarışmaları düzenlenir. Ödül alan fotoğraflar Eylül 2014 toplantısında sergilenir. Haber: Alpaslan Körükcü