Vatan Partisi İl Başkanı Prof. Dr. Meliha Atalay ve partililer, Vatan Partisi’nin Akdeniz ve Kıbrıs eksenli gelişmelere yaklaşımını, alınması gereken tavrı ve çözüm önerilerini açıkladı.

Atalay, “Mavi Vatan kara sularındaki kıta sahanlığımızın ve bölgedeki egemenlik haklarımızın korunması ve tehditlere karşı tedbir alınması gerekli.” dedi.

Tehdidin esas kaynağının ABD olduğunu belirten Atalay, İsrail, Fransa, ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Türkiye’ye karşı askeri ittifakların ABD tarafından organize edildiğini savundu.

Atalay, “Doğu Akdeniz’deki meydan okumaların ve hesaplaşmaların sonucunu kuvvet belirleyecektir. Türkiye hukuk düzleminde haklıdır. Ne var ki bu haklı konum ancak ve ancak kuvvet sayesinde hayata geçer.” dedi.

Atalay, Vatan Partisi Merkez Karar Kurulu’nun “Mavi Vatan Kararı”nı şöyle sıraladı:

Mavi Vatanımıza yönelik tehditleri bertaraf etmek

“Mavi Vatanımız kara sularındaki, kıta sahanlığımızdaki, hava sahamızdaki ve Münhasır Ekonomik Bölgemizdeki egemenlik alanımızın ve kaynaklarımızın bütününden oluşur. Mavi Vatan, vatanımızın ayrılmaz parçasıdır. Şu anda Türkiye’mizin geleceğini belirleyen öncelikli görev, Mavi Vatanımıza yönelik emperyalist tehdidi alt etmektir.

Tehdidin esas kaynağı ABD

Tehdidin esas kaynağı ABD’dir. Çünkü İsrail, Fransa, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Türkiye’ye karşı askeri ittifaklar yapıyor. Dedeağaç ve Balkanlar yanında, Fırat’ın Doğusunda ve Kafkaslarda Türkiye’ye karşı askeri üsler kuruyor. Türk Akımı2nı engellemek için Ukrayna ile anlaşmalar yapıyor. PKK, FETÖ ve IŞİD gibi terör örgütlerini her alanda destekliyor ve silahlandırıyor. Bu gerçeklere rağmen ABD’yi tehdidin dışında ya da kenarında gösterme çabaları, tehdidi ağırlaştırmaya hizmet etmektedir.

Sonucu kuvvet belirleyecek

Doğu Akdeniz’de meydan okumaların ve hesaplaşmaların sonucunu kuvvet belirleyecektir. Türkiye, hukuk düzleminde haklıdır. Ne var ki bu haklı konum ancak ve ancak kuvvet sayesinde hayata geçer. Savaşın önlenmesi de ancak kuvvetle mümkündür. Savaşı önleyecek etkenler, en başta devletimizin kararlılığıdır ve milletimizi seferber etme yeteneğidir, silahlı kuvvetlerimizin üstün savaş gücüdür, milletimiz ile devletimiz arasındaki birliktir ve komşularımızdan Asya’nın derinliklerine kadar uzanan ittifak birikimimizin ortak çıkarlar temelinde devreye sokulmasıdır.

KKTC’nin tanınması için etkin çalışma

Partimiz, 17 Aralık 2019 günü Abhazya Millet Meclisi ile yayınladığı ortak bildiride yer alan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınması için çalışmalarını yoğunlaştırmış bulunmaktadır. ABD’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne silah ambargosunu kaldırması ve Doğu Akdeniz ve Kıbrıs üzerinden Hürmüz Boğazı’na ve Umman Denizi’ne kadar uzanan tehdidini ağırlaşması, KKTC’nin tanınmasına yönelik eğilimleri olgunlaştırmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin KKTC’nin tanınmasına yönelik etkin bir çalışmaya başlaması, verimli sonuçlar almamızın önünün açacaktır.”